Halkla ilişkiler ve dijital pazarlama, sonuçları itibari ile birbirine önemli katkıda bulunan iki farklı disiplindir. Pek çok organizasyonda, bu iki fonksiyon birbirinden bağımsız olduğu için, birbirlerine nasıl katkı sağlayabilecekleri konusunda yeterli bilgi gelişmemiştir ve bu nedenle doğru çalışmalar ortaya çıkmamaktadır. Dijital pazarlama içerisinde PR için önemli bir fayda yaratan çalışmalardan birisi de SEO’dur. Arama motorları üzerinde kelime ve içerik odaklı optimizasyon sunan bu çalışmalar, kurumların daha çok trafik çekmesine katkıda bulunmaktadır. Bir PR profesyonelinin amaçlarından birisi de kurum ile ilgili daha fazla paydaşa ulaşmak ve çalışmaları onlara iletmektir. Bu nedenle SEO, düzenli bir trafik sağlayarak, PR çalışmalarının daha verimli olmasına katkıda bulunmaktadır. Ancak, PR profesyonellerinin çoğu, SEO çalışmalarından nasıl faydalanacağını bilmemektedir. Bu nedenle doğru stratejilerin oluşturulması önemlidir.

PR çalışmalarını destekleyici SEO için en önemli metrik alan puanlamasıdır. İçeriklerin paylaşıldığı sitenin belirli kelimeler için ön sıralarda yer alması, içeriğin daha geniş bir kesime ulaşması için önemlidir. Örneğin, süt ürünleri alanında faaliyet gösteren bir firmanın, süt, peynir, yoğurt vb. kelimelerde öne çıkması ve PR çalışmalarında kullanılan, çiftçiye yardım, tarım desteği vb. kelimelerde de çalışmalar yapılması önemlidir. Bu sayede süt ürünleri ve yardım odaklı arama yapanların karşısına firmanın içerikleri çıkacaktır.

İkinci olarak, PR içeriklerinin içerisine yerleştirilen linkler, hem okuyucuyu daha fazla içerik tüketmeye yöneltecek, hem de sitenin ziyaret süresini uzatacaktır. Benzer şekilde, site dışarısında paylaşılan PR içeriklerine linkler eklenerek, sitenin ziyaret sayısı da artırılabilir ve firma hakkında daha kapsamlı bir PR çalışmasının kapısı açılabilir.

Son olarak, PR çalışmaları farklı amaçlara sahip olabilir. Bir olayı anlatmak, firmayı bölgesel şekilde temsil etmek gibi amaçlara uygun çalışmalar geliştirilmesi de önemlidir. Örneğin, yerel bir firmanın ulusal çapta kelime sıralaması için mücadele etmesi gereksizdir. Ancak kendi bölgesinde öne çıkmak bu açıdan daha verimli olacaktır. Örneğin, Yalova süt ürünleri, Yalova yardım gibi kelime gruplarında öne çıkmak daha kolaydır ve kurumun hedef kitlesine daha rahat erişim sağlayacaktır.

Kaynak İçin Tıklayın.