Dünya Kadınlar Günü’ne özel hazırlanan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği araştırmasını WIN Grubu ile yaptığı iş birliği ile paylaşan Barem araştırma şirketi, bu araştırmasında işyerlerinde, siyasette ve evlerde cinsiyet eşitliğinin ne kadar sağlandığını sorguladı. Yapılan araştırmanın sonucuna göre evin içerisine cinsiyet eşitliğinin sağlanabildiğini düşünenler %7’’de iken siyasette %60’a, politikada ise %51’e kadar düşüyor. Peki ya Türkiye? Ülkemize aktığımızda ise sonuçlar gösteriyor ki ülkece yukarıda bahsettiğimiz oranların çok dah altında kalıyoruz.

Eşitlik Oranı Evde Yüksek

Dünyadaki 10 kişiden 7’si ev içerisinde eşitlik sağlanabildiğini düşünüyor (%75). Sevindirici olan durum ise, bu oran 2018’den bugüne 5 puan arttı. Bir diğer yandan, 4 kişiden 1’i hanelerde eşitliğin olmadığını düşünüyor. Türkiye’ye baktığımızda ise, ev içerisinde cinsiyet eşitliği olduğuna inananların oranı %58. Üzücü bir durum ki bu oran 2 yıl önce 2 puan daha fazla idi. 35 ülkede yapılan bu araştırmada, Türkiye 31. sırada.

İşyeri Daha Eşit Bir Ortam Haline Geliyor

2018’de ülkesindeki işyerlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığını düşünenlerin oranı %54 iken, 2020 yılında bu oran %60’a yükseldi. Dünya genelinde bir yükselme mevcutken, Türkiye’de ise aynı dönem aralığında oran %56 ile sabit kalmakta. %56’lık oranla Türkiye 35 ülke arasında ancak 23. sırayı elde edebildi.

Eşitlik Siyasette Yarı Yarıya

Araştırmanın sonucuna göre cinsiyet eşitsizliğinin en çok görüldüğü alan politika olsa da, dünya genelinde bu alanda eşitliğin sağlanmış olduğunu düşünenler 2018’den bu yana 2 puan artarak %51’e yükseldi. Güzel haber ise, Türkiye’de de bu alanda artış sağlandı. Türkiye’de aynı dönemde politikada cinsiyet eşitliğinin sağlandığını düşünenlerin oranı tam 6 puanlık artışla %46’ya ulaştı ve 35 ülkede 22. sıraya geldi.

Ülkelerin Sıralamaları

Ev, iş ve siyaset alanlarının hepsinden ilk 10’a girmeyi başaran 6 ülke oldu: Finlandiya, Hindistan, Filipinler, Hong Kong, Kanada ve Endonezya. İki alanda ilk 10’a girmeyi başaran ülkeler Vietnam, ABD, Danimarka ve Filistin oldu. Her 3 alanda da son 10’a giren 4 ülke ise; Japonya, Brezilya, Fransa ve Hırvatistan olurken, Polonya, Şili, Peru, Nijerya, İtalya, İspanya ve Almanya iki alanda son 10’da yer alan ülkelerden oldu. Türkiye ise evdeki eşitlik alanında son 10’da yer aldı.

Araştırmanın yapıldığı 35 ülkenin sıralaması ise şu şekilde

Kaynak için tıklayınız.