Warren Buffet, dünyadaki en üretken insanlardan biri ve muhtemelen zamanımızın en üretken hayırseveri. Buffet’ın seçkin ve değerli itibarının oluşmasının arkasındaki sebepler sadece çok çalışması veya çok iyi bir iş zekasına sahip olması değil, aynı zamanda kişisel olarak gösterişten uzak, sadeliği tercih etmesi ve profesyonel olarak çok sağlam biri olması.

Buffet’ın itibarı sürdürmek üzerinde söylediği ve eminim ki sektörde olan herkes tarafından bilinen bir sözü var; “İtibar yaratmak 20 yılınızı alır, mahvetmek 5 dakikanızı. Eğer bunu aklınızdan çıkarmazsanız, birçok şeyi farklı yapacaksınız.”

Dürüstlüğünüzü Riske Atmayın

Buffet’ın bu sözü çok zorlu veya stresli bir durumda karşılaştığımızda bile asla değerlerinizden vazgeçmememiz gerektiğini vurguluyor. Sektör zorlu kararlarla dolu, bu yüzden ne yaşanırsa yaşansın, kendinizi kaybetmemeye özen gösterin.

Buffet tabiki de bu sözü kendisi örnekliyor: Buffet kendi itibarını yıllar boyu süren özenli bir emekle inşa etti. Genç bir gazete dağıtıcısı ve ekstra para için soda satmaktan başlayıp, kurnaz fikirler ve yatırımlar içeren geniş ve çeşitli bir portfolyo sahibi bir milyoner olmayı başaran Buffet, çok çalışmanın ve dürüstlüğün önemini en iyi anlayan kişi. Önem gösterme ve insanlara karşı cömert olmak da bu konunun önemli bir parçası. Buffet, ekiptekilere rolleri dikkatli bir şekilde dağıtmanın ve görev verdiği insanların bu görevleri layığı ile yerine getireceklerine inanmanın profesyonel ilişkileri uzun ömürlü kılacağının farkında.

Sakin Kalın

Buffet’ın kariyeri bize gösteriyor ki, başarılı olmak için acımasız ve asabi biri olmanıza gerek yok. Hatta bundan olabildiğince uzak durmalısınız. Uzun dönemdeki itibarınız, kısa süreli elde edeceğiniz cezbedici bir ustalıktan çok daha önemlidir.

İşyerinde hızlı karar vermeniz gereken bir krizle karşı karşıya kaldıysanız veya ofis içerisinde işlerinizde aksama yaratacak bir sosyal anlaşmazlık yaşıyorsanız ya da heyecan verici bir iş fırsatında belirleyici kararı almanız gerekiyorsa, bunun tek çözümü sakin kalmanız ve büyük resme bakmayı unutmamanız.

Sabır, üzerinde pratik yaparak zamanla doğal bir şekilde iş ilişkilerinize dahil edebileceğiniz bir erdemdir. Kolayca tedirgin olmaya veya çabucak heyecanlanmaya yatkınsanız, nefes egzersizleri size sakinleşmenizde ve işlere daha düzgün bir bakış açısından bakmanıza yardımcı olabilir. Bu gibi şeyler sizi ani kararlar vererek itibarınıza zarar verme ihtimalinden korur.

Pozitif Bir Profil Oluşturun

Buffet’ın itibarı kişisel ve profesyonel hayatına ilkeli ve seviyeli bir yaklaşım üzerine kurulu. Buffet insanlığınızdan ödün vermeden özgüvenli ve saygı değer bir profesyonel olmanın mümkün olduğunu gösteriyor.

Konu iyi bir itibar inşa etmek olduğunda önceliğiniz olması gereken bazı unsurlar var:

–        Güven, şeffaflık ve adaletin hakin olduğu bir ortam oluşturmak.

–        Yüksek kalitede ve değerli ürün veya servisler sunmak

–        İnsanlara saygılı ve haysiyetli davranmak

–        Zamanında ve açık bir iletişim içerisinde olmak

–        Topluma hizmet etmek

İşinize kendinizin yansıması gibi davranmalısınız. Kararlarınızın başkalarını nasıl etkileyebileceğini aklınızda bulundurarak, özenli ve saygılı kararlar vermelisiniz. Eğer profesyonel fırsatları topluma bir fayda sağlamak için bir şans olarak görürseniz, itibarınız kişisel gelişiminizi yansıtacaktır.

Kaynak için tıklayınız.