E-ticaretin hızlıca büyümesi ve gelecek yıllarda daha da hayatımızı sarması söz konusu görünüyor. Özellikle pandemi ile birlikte artan e-ticaret ilerleyen zamanlarda farklı dijital trendlerle karşı karşıya gelecek. E-ticaret, geçmiş zamanlardaki gibi sadece ticaret odaklı olarak günümüzde yer almıyor. Pazarlama, reklam, kurumsal iletişim ve dijital mecralar ile ilgili birçok konu söz konusu oluyor. 

Özellikle günümüz e-ticaretini düşündüğümüzde bunların çok ön planda olduğu gözüküyor.

Oyun İçi Pazarlama

2020’de online harcamaların içerisinde en çok artış gösteren kategori dijital oyun harcamaları oldu. Bununla birlikte en çok yeni girişim olarak kurulan sektör de oyun sektörü oldu. Dolayısıyla markaların gözünün oyunlara odaklanma gerçeği de söz konusu. Bu çok hızlı ve aktif bir sektör olarak gözüküyor. Gelecek dönemde daha da dünyayı saracak ve sektörel bazda bir patlama yaşanacak. Oyun  içi pazarlama, trendlerden biri olarak bilinecek.  Markalar bu sektörü, potansiyel müşterilerine ulaşmak için kullanabilecek ve bundan fayda sağlayacak. 

Oyun avatarlarının kostümlerini giydirmek gibi düşünceler mümkün olacak ve bununla birlikte çok yeni pazarlama türleri ortaya çıkacak. 

Bulut Mutfak

Pandemi ile birlikte alışılan bir düzen ortaya çıktı. Evlere paket servis anlayışı herkes tarafından benimsendi. Yeme-içme, market alışverişleri ve daha fazlası için evlere servis seçeneği çok cazip olarak hayatımıza girdi. Bu çok yayıldı ve insanlar bununla bütünleşti. Pandemi bitse bile bu kullanım değişmeyecek hatta daha da artacak. Dijitalleşmeye alıştık. Her şey dijital olarak karşımızda duruyor. Yeni bir trend olarak, oturma yerlerinin bulunmadığı ve küçük metrekarelere sahip mutfaklar evlere servis imkanı taşıyacak. Yani, evde yemenin konforu ve dijitalleşmenin de birleşmesiyle bu önümüzdeki zamanlarda daha da artacak.

Depo ve Lojistikte Yapay Zeka

Türkiye’de normalde her yıl yüzde 30 büyüme gösteren e-ticaret sektörü, pandemi ile birlikte yüzde 60 büyüme gösterdi. Sadece 2020 yılında 40 binden fazla yeni e-ticaret sitesi açıldı ve bu sayısı hala artmaya devam ediyor. Hızlı büyüme ile birlikte mevcut kapasite alanlar yetmemeye başladı. Depo ve lojistik alanında ciddi oranda hareketlenmeler yaşandı. Buna yetişememek söz konusu olduğu için yapay zeka kullanan yeni nesil depo ve lojistik yazılımları kullanılmaya başlandı. 

Robot teslimat denemeleri yapıldı ve bu alanda girişimler ortaya çıktı.  Yapay zeka ve bu modelin gelecek zamanlarda kullanılacağı gözüküyor. Bu alanda çok büyük bir artış yaşanacak.

Canlı Yayın Satışları

E-ticarette yeni bir trend, canlı yayınlar oldu. Satıcılar kendi sitesinde canlı yayın yaparak ürünleri satabilmeye girişiyor. Gelişen ve yayılan bu trend ile birlikte pazarlamanın trendleri de değişiyor. Sosyal medyada satış yapmak artışa geçti ve influencerlar bu alanlar da kullanılmaya başlandı. Medyadaki satışlar, kişinin tüketimini etkileyecek düzeye sahip olarak biliniyor. 

İkinci El Ticaret

İkinci el ürün pazarı son yıllarda yükselişe geçmişti. Pandemi dönemiyle birlikte global anlamda ve sürdürülebilirlik anlamında farkındalık oluştu. İnsanlar daha ucuza ürün alma taraftarı olarak bu sitelerin kullanımı arttı. Gelecek yıllarda da daha az tüketim için bu alanın ön planda olacağı gözüküyor.