Burada iletişim tarihindeki öncü figürlerin hikayesini sunuyoruz. Inez Yeargan Kaiser, ABD’de bir PR firmasına sahip olan ilk siyahi kadındı. Bu PR uzmanı, sektörün içinde ve dışında çok daha fazla tanınmayı hak ediyor.

Zor Bir Başlangıç

Inez Kaiser 22 Nisan 1918’de Kansas City, Missouri’de doğdu. Köleliğin sona ermesinden sadece 53 yıl sonra, Büyük Savaş sona ererken dünyaya geldi. Kadınların henüz oy hakkını kazanamadığı ve Jim Crow’un başıboş kaldığı bir zamandı. Afrikalı-Amerikalı bir çocuğun hayata başlaması için pek hayırlı bir zaman değil. Bir yetişkin olarak küçük ama güçlü bir 5 fitte duran Kaiser, koşulların onu engellemesine izin vermedi. Hayatını her zaman yazar Napoleon Hill’in “Zihin ne düşünebilir ve inanabilirse başarabilir” diyen sözlerine göre yaşadı. 1930’ların sonlarında, çoğu Afrikalı-Amerikalı’nın yüksek öğrenime devam etmesine izin verilmediğinde, Kaiser Kansas Eyalet Öğretmen Koleji’ne başvurdu. 1941’de Pittsburg’da eğitim alanında lisans derecesi aldı. Daha sonra Columbia Üniversitesi’nden yüksek lisans derecesi ve Lincoln Üniversitesinden fahri doktora derecesi aldı.

Geri Mücadele

O dönemde ülkede var olan kurumsal ırkçılık göz önüne alındığında, Kaiser’in yolu kolay olmaktan başka her şeydi. Pittsburg Eyaletindeki derslerinden birinde, bir dikiş kursundaki hoca, odadaki tüm siyah öğrencilerin oradan ayrılmalarını emretti. Öğretmen onları sınıfta istemedi. “Hiçbir yere gitmiyorum,” diye yanıtladı Kaiser. Kaiser’in bir lisans öğrencisi olarak sergilediği kararlılık, hayatında değişmeyen bir tema haline gelecekti. Üniversiteden mezun olduktan sonra Kaiser, 26 yıl boyunca yaptığı ev ekonomisini öğretmeye başladı.

Uğraş, Meslek

Bu noktada merak ediyorsunuz, “Inez Kaiser PR’a nasıl girdi?” Güzel soru. 1950’lerin ortalarında, bir hobi olarak Kaiser “Fashionwise and Otherwise” adlı bir köşe yazısı yazmaya başladı. Ülkenin dört bir yanındaki Afro-Amerikan gazeteleri sütunu yayınladı. Kaiser’in sütunu, New York, California ve Paris’teki House of Dior’daki moda şovlarını içeriyordu. Ayrıca The Kansas City Star’da “Gördüğüm Gibi” başlıklı bir köşede yazdı. Ayrıca Kaiser, 1968’de “Soul Food Cookery” adlı bir yemek kitabı yazdı. Şu anda tipik bir Amerikan mutfağı olarak kabul ettiğimiz şeyi keşfeden ilk yemek kitabıydı.

Gazetecilikteki Kökler

1957’de bir sabah Kaiser yeterince öğretmenlik yaptığına karar verdi. Tek satırlık bir istifa mektubu yazdı. Yine Kaiser’in kararlılığı etkileyici. Borcunun 13.000 dolar olduğu bir zamanda işsizliği seçti – babasının uzun hastalığının tıbbi faturaları hızla toplandı. Bu noktada, bir Afro-Amerikan gazetesinde bir editörün önerisiyle – hiç duymadığı bir alan – PR’a girmeye karar verdi. Bu, Amerika Birleşik Devletleri’nde bir Afrikalı-Amerikalı kadın tarafından yönetilen ilk halkla ilişkiler firması olan Inez Kaiser and Associates, Inc.’in başlangıcıydı. Ayrıca, Kansas City’deki ilk Afrika kökenli Amerikalıların sahip olduğu şirketti.

İyi Tavsiye ve 7-Up

7-Up, Kaiser’in ilk büyük müşterisiydi. Kaiser sözleşmeyi kazandı çünkü bir 7-Up yöneticisi onun sorularından birinin cevabını bilmediğini kabul etmesini beğendi. Bir gün içinde cevap vereceğine söz verdi. 1960’ların başında 7-Up ve Sterling Drug, Sears & Roebuck, Lever Brothers ve diğerleri gibi diğer hesapları güvence altına aldıktan sonra Kaiser, ulusal müşterilerle bir PR firmasını yöneten ilk Afrikalı-Amerikalı kadın oldu.

Önce PRSA

Öncü ve sivil haklar aktivisti olan Kaiser, PRSA’ya katılan ilk Afrikalı-Amerikalıydı. Ayrıca, Büyük Kansas City Ticaret Odası’na katılan ilk Afrikalı-Amerikalı kadındı. Ayrıca, dezavantajlı Afrikalı-Amerikalı ortaokul ve lise kızlarının sosyal zarafeti öğrenmelerine yardımcı olan ve yüksek öğrenime devam etmelerine yardımcı olan bir kuruluş olan Del Sprites’i kurdu. Kaiser birçok övgü aldı. Bunlar arasında 1997’de Yılın Ulusal Azınlık Avukatı, Yılın Öğretmeni (Missouri Eyaleti Öğretmenler Derneği) ve Kansas City’de Yılın İş Kadını yer alıyor.

İlişkiler Önemlidir

2015 yılında Halkla İlişkiler Müzesi’ne verdiği bir röportajda Kaiser, PR uygulayanlara şu tavsiyelerde bulundu: “Müşterilerinize karşı daima dikkatli ve titiz olun. Ve onlarla kişisel bir ilişki geliştirmek için elinizden gelenin en iyisini yapın. ” Kaiser, 31 Temmuz 2016’da 98 yaşında vefat etti. Oğlu Rick Kaiser, annesinin kağıtlarını vefatının ardından müzeye bağışladı. Koleksiyonda kurumlar için yazdığı öneriler ve başkanlarla fotoğrafları yer alıyor. Müzenin kurucu ortağı ve yöneticisi Shelley Spector’a göre ünlü yemek kitabının bir kopyası bile var.

Koleksiyon ayrıca, Müzenin 2015 yılında Kaiser ile yaptığı yukarıda bahsedilen röportajı da içermektedir. Bu, Müze sitesinde bulunan büyüleyici, öğretici bir röportajdır:

https://www.prmuseum.org/video-and-audio/#inez

Kaynak için tıklayınız.