Mükemmellik sarf edeceğiniz her çabaya değer. Yapılan son araştırma gösteriyor ki, müşteriler sevdikleri markaları tavsiye etmeye 3 kat daha yatkınlar, aynı zamanda sevdikleri markalar hata yaptığında ise 2 kat affedici oluyorlar. 

İyi Bir Marka İçin En Önemli Gereklilikler 

İyi bir markayı nasıl yaratırsınız? Pazarlamacılara göre, olay sadece fiyatlandırma veya müşteri hizmetleri ile sınırlı değil. Tabiki de bu ikisi çok önemli fakat markanızı mükemmel yapacak asıl önemli bileşenler bunlar değil. Aslında sadece %33’lük bir kısım paranın önemli olduğuna inanıyor ve sadece %34 bir markanın iyi olmasının müşteri desteği ile belirlendiğini düşünüyor. Çok da farklı olmanıza gerek yok. İletişim profesyonelleri bir markanın orijinalliğini çok değerli bulsa da, bir markanın rakiplerine oranla ne kadar orijinal olduğu sadece %17’lik bir kısım için önemli. Aynı zamanda ne kadar iyi yenilikler getirdiği ise pazarlamacıların sadece %11’inin umrunda. Bunların yerine, pazarlamacılar inancı şu yönde; iyi markalar, güvendiğimiz (%60) ve bizi iyi hissettiren (%58) markalardır. 

Peki, Nasıl Sevileceğiz? 

İyi bir markadan sevilen bir marka olma yolu müşteri kitlenizi çok iyi anlamaktan geçiyor. Sonuçta, sevilen markaların %55’i müşterileri ile aynı değerleri paylaşıyor, %38’i müşterilerinin kimliği ile yakından bağlantılı ve %42’si ise müşterilerinin hayatlarının bir parçası haline gelmiş durumda. Bu bahsettiğimiz ilişkiler aslında oldukça yakın. Kalpten gelen iyi bir iletişim güveni doğuruyor, müşteriyi iyi hissettiriyor ve markanın müşterisi ile yan yana olduğunu gösteriyor. 

Bulduğumuz bir başka önemli şey ise özgünlüğün hayati önem taşıdığı. Sevilen marka kalıcıdır ve asıl olay ise zaten budur. 

Sadakati İlgisizlikle Karıştırmayın

Sevginin göstergesi sadakat olabilir fakat araştırmalar gösteriyor ki çoğu marka ilgisizliği bir sadakat göstergesi olarak anlıyor. Sonuçta, PR Moment tarafından gerçekleştirilen Brand Love araştırmasına göre, pazarlamacıların %53’ü bir marka iki kere hata yapsa bile insanlar hala onu kullanmaya devam ediyor! Müşteriler çok kötü bir hizmete katlanıyor olabilir!

Markalar bir süre bu şekilde idare edebilirler fakat unutmayın ki ilgisizlik iki tarafın da sonu olabilir. Eğer müşteri başka bir markaya geçerse -ki Brand Love araştırması gösteriyor ki aynı markanın yaptığı üçüncü hatadan sonra geçiyorlar- onları kazanmak çok zor. 

Yani uzun lafın kısası, PR Moment pazarlama ekibine müşteri hizmetlerinden gelen her şeyi yakından takip etmelerini öneriyor.