Halkla ilişkiler uzmanlarının kampanyaları ve kriz stratejileri üzerinde düşünürken beklenmedik durumları nasıl inşa etmeleri gerektiği aşağıda açıklanmıştır.

Formula 1, en sevdiğim motor sporları ve bunun sebebi sadece arabaların hızlı gitmesi değil. Elbette hızlı gidiyorlar, ancak yarışlar genellikle strateji ile kazanılıyor. Her yarış sırasında, sürücüler ve ekipleri arasındaki telsiz iletişimini yayınlarlar ve kaçınılmaz olarak birinin veya her ikisinin “B Planına geçmemiz gerekiyor” dediğini duyarsınız.

“B Planı” halkla ilişkiler için hiçbir zaman geçen yıl olduğundan daha önemli olmamıştı – ya da gelecek yıl olacak.

COVID-19 ve salgının hayatın her kesiminde yarattığı etki söz konusu olduğunda bir dizi acı verici bir yıllık yıldönümlerini kutluyoruz. Geleceğe umutla baktığımızda, bazı silinmez etkiler olacaktır. Tek bir örnek olarak, uzaktan çalışmaya yönelik eğilim gelecekte hiçbir yere gitmeyecek – umarım çok daha az Yakınlaştırırız. Benzer şekilde, iletişimde bizim için, iyi bir yedekleme planı yoksa planların ne kadar değerli olabileceğine dair değerli dersler aldık. Geçen yıl hiç bitmeyen bir kriz iletişim planı gibi geldi ve bu düşüncede önümüzdeki aylar için değer var.

Tüm planlar kriz planlarını taklit etmelidir

Kariyerimizin çoğu için, planların çoğu, ister bir etkinlik, ister bir ürün lansmanı veya yeni bir girişim için olsun, yapmak istediğiniz her şeyi özetlediğiniz “en iyi senaryo” planları olmuştur. Planları dış güçlere dayalı olarak değiştirmek söz konusu olduğunda, genellikle planın bir yönünü kaldırmak veya tarihleri ​​değiştirmek gerekir. Bu proaktif planların tipik olarak bir “cehennemden-koparsa-gevşek” yönü yoktur. Aksine, kriz iletişim planları neredeyse tamamen buna odaklanmıştır. Krize yanıt verirken her şey yolunda giderse bir A Planı vardır, ancak aynı zamanda bir yedekleme planı ve bu yedekleme planına yönelik bir yedekleme planı vb.

Salgın bir yıl önce ortaya çıktığında, herkes aylarca günlük kriz iletişimi deneyimine güveniyordu. Her gün, müşteriler için COVID-19’dan doğrudan etkilenmekten (iptal edilen etkinlikler veya pozitif test yapan çalışanlar gibi) genel halkın mesajlarımıza ilgisini kaybetmesi gibi dolaylı etkilere kadar değişen yeni bir zorluk oluşturuyor gibiydi.

Salgının en kötüsünden çıkarken, yeni anormalimiz hakkında hala o kadar çok soru var ki, halkla ilişkiler ve pazarlama için en iyi durum senaryosunu planlamaya geri dönmek aptalca görünüyor.

Her planın bir B Planına ihtiyacı vardır

Formula 1 yarışlarının büyük çoğunluğu, yedekleme stratejileri ile takımlar tarafından kazanılır. Çok nadiren, yarışın bir önceki gece tam olarak tasavvur ettikleri gibi gerçekleştiği anlaşılır. 2021’deki büyük lansmanlar için planlarınızı hazırlarken, dünyanın sizin için hazırladığı her şeye hazır olduğunuzdan emin olun. Plan B’nizin (ve gerekirse Plan C veya D’nin) amacı, rotayı gerektiği kadar ve olabildiğince çabuk değiştirecek kadar esnek olmaktır.

Mekan değiştirmek kadar basit bir şey olabilir, örneğin Eylül 2021 için canlı bir etkinlik planladınız ve bu hala işe yaramıyor. Kaynaklara odaklanmış olabilir: Bu kadar bütçeniz olduğunu düşündünüz, ancak şimdi sadece bu kadar bütçeniz var. Ya da daha karmaşık olabilir: En üst düzey mesajlaşmanız kitlenizde yankı uyandırmıyor ve vites değiştirmeniz gerekiyor. Şu anda salgın ve ekonomik cephede bazı iyi işaretlerin ardından aşikar bir heyecan var. Ne olursa olsun, aniden ve anında normale döneceğimizi düşünmek aptallıktır. Zaman alacak. İş gerektirecek. Ve muhtemelen düşündüğümüz kadar sorunsuz gitmeyecek.

Kaynak için tıklayınız.