Medya profesyonellerinin sosyal medya kanallarında düşünceli bir etkileşimle ilişkiler kurun, ancak coşkunuzun sınırı aşmadığından emin olun. Sosyal medya, PR ve medyanın etkileşim şeklini değiştirdi. Teknoloji çok daha hızlı iletişimi mümkün kıldı, bu da haber döngüsünün anlık hale geldiği anlamına geliyor. Ancak bundan daha da fazlası, Facebook, Twitter ve LinkedIn gibi sosyal medya platformları, halkla ilişkiler uzmanları ve gazeteciler arasında daha güçlü ilişkilerin yanı sıra işlenmekte olan konular hakkında önceden daha derin içgörüler sağlayan temel forumlar oluşturdu. Halkla ilişkiler profesyonelleri için, medya kuruluşlarıyla iletişim kurmanın en etkili yollarını anlamak önemlidir.

Sosyal Medya İlişki Kurmayı Kolaylaştırır

PR profesyonellerinin, gazetecilerden editörlere, yapımcılara ve aradaki herkes gibi medyanın farklı üyeleriyle bağlantı kurmada ve geliştirmede etkili olması gerekir. Bu bağlantılar, sosyal medya akışlarında göz alıcı içeriklerin video gibi formatlarla paylaşılmasıyla da kurulabilir.

Smart Insights’a göre, PR uzmanlarının büyük bir bölümü, medya ile ilişki kurmak için ana platform olarak sosyal medyayı kullanıyor.

Sosyal medya platformlarında medya profesyonelleriyle bağlantı kurmak için şu ipuçlarını göz önünde bulundurun:

1. İçerikleriyle etkileşim kurun.

Twitter’da bağlantı kurmak istediğiniz birçok medya kişisini bulmanız çok muhtemeldir. Bunu yaptığınızda, onları takip edin ve tweet’lerine katılın, ancak yalnızca katacak değerli bir şeyiniz varsa.

Neleri sevip neleri sevmediklerini daha iyi anlayabilmek için makalelerini okumak için zaman ayırın. Tweetlerini yanıtlayın, yeniden tweetleyin ve favorilerinize ekleyin (aşırıya kaçmadan) ve yakında o kişinin radarına geçeceksiniz. Adınızı, paylaştıkları içerikle ilgilenen biri olarak tanıyacaklar.

2. Satış konuşmanızda ilgili sosyal medya gönderilerinden bahsedin.

İster soğuk arama ister e-posta gönderiyor olun, gazetecilerle bağlantı kurmanın en iyi yollarından biri, satış konuşmanızı gönderirken ilgili bir sosyal yayından bahsetmektir.

Kişiselleştirme, bu yaklaşımı kullanırken başarının anahtarıdır. Gazeteciler, onlara dikkat ettiğinizi ve konu hakkında eleştirel bir şekilde düşündüğünüzü gösteren benzersiz, kişiselleştirilmiş iletişimleri takdir ediyor.

Bu taktiği daha da güçlü hale getirmek için, ilgili verileri sunduğunuz her hikaye ile eşleştirmeye çalışın. Gazeteciler için veri her şeydir ve bu, öne çıkmanıza ve sektörünüzde bilgili bir kaynak olarak görülmenize yardımcı olacaktır.

3. Sektörünüzden alakalı içeriği paylaşın.

Gazetecilerin markanızı akıllarında tutmasını sağlamanın bir başka harika yolu da sektörünüzden alakalı içeriği paylaşmaktır.

Bunun gibi şeyler için mükemmel veriler sağlayan anahtar kelime veritabanları olsa da, ücretli araçlara erişiminiz yoksa ilgili içeriği bulmak için sosyal medya platformunuzdaki beslemeleri kullanabilirsiniz. Bu ekstra adım, yalnızca değerli bir kaynak olarak güvenilirliğinize katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda gazetecilere sizinle etkileşim kurma fırsatı vererek, etrafınızda olan önemli hikayeleri ele alma olasılıklarını çok daha yüksek hale getirir.

Bir halkla ilişkiler uzmanı olarak, medya ilişkilerini sürdürmenin önemini anlıyorsunuz ve sosyal medyada gazeteciler, etkileyiciler ve medya kuruluşlarıyla etkileşime girerek, profesyonel ilişkinizi sadece bir basın bülteni satış konuşmasının ötesine taşıyabilirsiniz.

4. Beslemelerinde bağlantı noktalarını arayın.

Gazetecilerle ortak yönlerinize bakın. Bunu yapmanın bir yolu, bloglarındaki ve çeşitli sosyal medya platformlarındaki gönderilerine göz atmak ve bunları kişiselleştirilmiş bir konuşma açıcısı olarak kullanmaktır.

Sadece gazetecinin sayfasını veya beslemesini inceleyerek, bağlantı kurma çabalarınızda yararlanabileceğiniz birçok iletişim bağlantı noktasıyla karşılaşmanız olasıdır. Örneğin, bir web semineri düzenlemekle ilgili bir gönderi paylaştıklarını görürseniz, heyecanlandığınızı ve katılacağınızı söylediğinizden emin olun.

Güçlü medya bağlantıları kurmak istiyorsanız, ilişkinizin her zaman nazik ve profesyonel kalmasını sağlamak önemlidir.

5. Doğal bir şekilde iletişim kurun.

Sosyal medya genellikle diğer kanallardan daha rahat bir iletişim platformudur, bu nedenle sosyal medya aracılığıyla daha doğal bir şekilde sohbet etmek kabul edilebilir ve muhtemelen tercih edilir.

Bununla birlikte, aşırı rahat olmamak veya medya bağlantılarınızı rahatsız edebilecek uygunsuz şeyler söylememek için dikkatli olmalısınız. Böyle bir durumdan kaçınmak için, gazetecinin sosyal medyada nasıl etkileşim kurduğunu araştırmak için zaman ayırın ve onlarla iletişim kurarken tarzlarını eşleştirin. Bu bağlamda, profesyonellik tarafında yanılmak daha iyidir.

6. Uygun platformlara bağlı kalın.

Facebook, Instagram ve Snapchat gibi belirli platformlar daha “özel” olarak görülür ve orada bir gazeteciye ulaşırsanız saldırgan hissedebilir.

Bazı insanlar, Facebook veya Instagram’da medyadaki kişilerle etkileşim kurmaya çalışmamanız gerektiği konusunda hemfikir olmasalar da, birçok PR uzmanı, gazetecilerin kişisel hayatlarıyla kesişebilecekleri için bu platformlarda başarı şansının daha az olduğunu düşünüyor. İlişki kurmanın belirli sınırlara saygı göstermesi ve size özellikle bu platformlarda onlarla etkileşim kurmanızı söylemediği sürece kişisel hayatlarını kesintiye uğratmaktan kaçınmak önemlidir.

Bununla birlikte, Twitter üzerinden ulaşmak uygun olabilir ve uygun şekilde yapılırsa gazeteci tarafından memnuniyetle karşılanabilir. (Örneğin, muhabire herkesin görmesi için herkese açık bir tweet atmayın).

7. Gazetecilerin çalışmalarını paylaşın.

Bağlantı kurmayı umduğunuz bir gazetecinin çalışmalarına gerçek bir minnettarlık göstermenin harika bir yolu, çalışmalarını sosyal medya kanallarınızda paylaşarak cömert davranmaktır.

İlişki kurmak istediğiniz bir gazetecinin yeni bir makale yayınladığını gördüğünüzde, bunu sosyal ağınızla paylaşın. Gönderinizde o makale hakkında neyi beğendiğinizi ve başkalarının onu neden okuması gerektiğini belirtin.

Bunu yapmak, gazetecilerin size aşina olmalarına yardımcı olacak ve onları satışa sunma zamanı geldiğinde, gelen kutularında (veya arayan kimliğinde) adınızı tanıyacaklar, bu da size yanıt verme olasılıklarını artıracaktır.

8. Kişisel hesabınız üzerinden iletişime geçin.

Medya çalışanlarına ulaşırken, her zaman bir şirket veya marka hesabı yerine kişisel hesabınızı kullanın. Bu, güven oluşturmak için önemlidir, böylece sağlam ilişkiler kurabilirsiniz.

İnsanlar, genel e-posta adresleri veya markalı şirket hesapları yerine başkalarıyla etkileşim kurmayı tercih ederler. Aynısı gazeteciler için de geçerli. İsme bir yüz koyabilmeleri gerekir ve kendi kişisel hesabınızı kullanmak, bağlantılar kurmanıza ve devam eden ilişkileri beslemenize yardımcı olmak için uzun bir yol kat edecektir.

Ancak, muhabirlere e-posta göndermek için Gmail hesabınızı kullanmayın. Satış konuşmalarınızı e-posta yoluyla gönderirken, e-posta servis sağlayıcınızın yapılandırılmış bir SPF kaydına ve diğer e-posta kimlik doğrulama yöntemlerine sahip olduğundan emin olun. Aksi takdirde, e-postanız spam’e düşecek veya hiç teslim edilmeyecektir.

9. Konuşacak bir şeyiniz olmasa bile etkileşime devam edin.

Bir gazeteciyle sadece kısa bir süre için sosyal medyada onu tanıtmadan önce etkileşime girerseniz, bu, uzun vadeli bir ilişki kurmakla gerçekten ilgilenmediğiniz ölü bir hediye olabilir.

Bu nedenle, satış konuşması yapacak bir şeyiniz olmasa bile etkileşime devam etmeniz önemlidir. “Kaçırdıysanız” (ICYMI) e-postaları, sosyal medyada yorum yapma ve hikayelerini paylaşma, bloglarına yorum bırakma gibi çeşitli yollarla iletişim halinde kalabilirsiniz.

Bu tür organik ve düşünceli etkileşim, zaman içinde güven oluşturmanıza olanak tanır, böylece muhabirler yalnızca kendi çıkarlarını desteklemek isteyen biri değil, değerli bir kaynak olduğunuzu bilir.

Kaynak için tıklayınız.