Yıllardır petrol ve gaz sektörünün en büyük markalarından ve ülkemizde de her şehirde karşılaştığımız şirketlerden biri olan Shell’in ismi ve ambleminin getirdiği bir hikayesi var.

İlk olarak diğer markalar ile karşılaştırdığımızda şunu söyleyebiliriz ki, markanın kuruluş amacı petrol ve gaz üzerine değil. Shell’in isminin anlamının deniz kabuğu olmasından da anlayabileceğimiz gibi, şirketin bugüne kadar uzanan başarısı tamamen bir deniz kabuğu ticareti ile başlıyor. Iraklı bir Yahudi ailenin çocuğu olan Marcus Samuel, İngiltere’de 1907 yılında toplayıp satmaya başladığı deniz kabukları ile ticarete atılmıştır ve bu faaliyeti ile çok kısa sürede ilgi çekerek yükselmeyi başarmıştır. Bu işin büyüyerek ithalat ve ihracat işine dönüşmesi uluslararası çapta satışlara neden olmuştur.

Peki markanın petrol ve gaz sektörüne geçişi nasıl oldu?

Marcus Samuel, deniz kabukları ticaretini yürütmek amacıyla Hazar Denizi’ne yaptığı bir seyahatte petrol alım ve satım işinin çok karlı bir iş olduğunu fark etmiştir ve ilgisini çeken bu işi yapmaya karar vermiştir. O yıllarda petrol konusunda sıkıntı çeken Uzakdoğu, Güneydoğu Asya, Çin gibi ülkelere gazyağı ithal etme fikri ile yeni bir girişime imza atmıştır. Fakat o zamanlarda Samuel Marcus’a rakip bir şirket olan Standart Oil’in bu işi yürütmesi, Samuel Marcus’un farklı bir fikir ortaya koyarak bu işten vazgeçmemesini sağlamıştır. Marcus, gazyağı ve petrol taşımacılığını yapabilmek için özel tankerler icat ettirmiştir ve ilk büyük tankeri Murex’i sipariş vererek bu işe başlamıştır. Toplam 7 tanker ürettirerek 4 bin ton gazyağını Malezya ve Singapur’a taşıyıp satmıştır.

Markanın büyüme aşaması nasıl gelişti?

Samuel Marcus, bu işi büyüterek “Shell Transport and Trading Company” şirketini kurmuştur. Bu şirket daha sonra Hollanda’nın dev petrol şirketi olan Royal Dutch Petrolium şirketinin dikkatini çekerek iki şirketin birleşme kararı almalarına neden olmuştur. Bugün Shell/Royal Dutch şirketi, dünyanın en büyük 5 şirketi arasında yer alıyor.

Markanın kurumsal logosu 1900’lü yıllardan bugüne kadar birçok kez değişse de, deniz kabuğu teması hiçbir zaman değişmeyerek hikayesinin anlamını taşımaya devam ediyor.

Kaynak:

https://www.habervakti.com/tarih/shell-i-kim-nasil-kurdu-shell-in-sahibi-kim-h67771.html