Video oyunu bağımlılığı, kişinin hayatının diğer alanlarında sorunlara yol açacak şekilde video oyunlarının zorunlu veya kontrolsüz kullanımıdır. Genellikle bir bilgisayar bağımlılığı veya internet bağımlılığı biçimi olarak kabul edilen video oyunu bağımlılığı, video oyunların daha yaygın hale geldiğinden ve genellikle çocukları hedef aldığından dolayı ebeveynler için artan bir endişe haline geldi.

Video oyunları arasında bilgisayar oyunları, konsol oyunları, atari makinesi oyunları ve hatta cep telefonu ve gelişmiş hesap makinesi oyunları bulunur. 1950’lerden bu yana, oyun sektörü milyarlarca dolarlık bir endüstri haline geldi. Bazı insanlar, özellikle çocuklarda video oyunu oynamanın uzun vadeli etkilerinden endişe duyuyor. 

Bağımlılık Belirtileri

Araştırma çalışmaları, video oyuncularının %1 ila %16’sının bağımlılık kriterlerini karşıladığını gösteriyor. Bununla birlikte, video oyunu bağımlılığının resmi tanımı farklı kuruluşlara göre değişiklik göstermektedir.

Tüm bağımlılıklarda olduğu gibi, bir video oyunu bağımlılığı olasılığını düşünürken, sadece oyun oynamak için harcanan zamanı değil, aynı zamanda bireye hizmet ettiği işlevi de dikkate almak önemli hale gelmektedir. Video oyunu oynamak, çeşitli eğlence aktivitelerinden biri olarak zararlı olmayabilir veya bir bağımlılığı göstermeyebilir.

Oyun oynamak bağımlılık yaptığında, kişinin yaşamla başa çıkmasının ana yolu olarak yerini alır ve sonuç olarak yaşamın diğer önemli alanları ihmal edilir veya kesintiye uğrar.

Gerçek Bir Bağımlılık mı?

Diğer davranışsal bağımlılıklar gibi, video oyunu bağımlılığı da tartışmalı bir fikirdir. Video oyunlarının potansiyel olarak zararlı olduğuna inanan Amerikan Tıp Derneği gibi gruplardan gelen uyarı mesajları dahilinde yapılan araştırmalar, her ne kadar video oyunları endüstrisi hoşlanmasa da video oyun bağımlılığınınım ciddi zararları olduğunu ortaya koymuştur. 

Zararlı etkiler

Bağımlılığın yanı sıra, aşağıdaki zararlı etkilerin video oyunu kullanımıyla ilişkili olduğu bulunmuştur:

  • Özellikle 10 yaşın altındaki çocuklarda artan saldırgan düşünceler ve saldırgan davranışlar.
  • Işığa bağlı nöbet riskinde artış, üst ekstremitelerde kas-iskelet sistemi bozuklukları ve artan metabolik hız.
  • Sosyal etkileşimlerde azaltılmış sosyal yanlısı (işbirlikçi) davranışlar.
  • Video oyunlarına bağımlı olan insanlarla yapılan araştırmalar, video oyunu bağımlılığı olmayanlara kıyasla, daha zayıf dürtü kontrolü ve DEHB semptomları dahil olmak üzere daha zayıf zihinsel sağlık ve bilişsel işlevlere sahip olduklarını gösteriyor.

Video oyunlarına bağımlı olan insanlar, artan depresyon ve anksiyete gibi duygusal zorlukları da artırıyor, sosyal olarak daha izole hissettiklerini bildiriyor ve internet pornografisi kullanımıyla ilgili sorun yaşama olasılıkları daha yüksek hale geliyor.