Kutunun dışında düşünme yeteneğinizi geliştirmenize ve uzlaşmaz zorluklara yeni fikirler getirmenize yardımcı olacak bu etkinlikleri ve araçları değerlendirin. Yaratıcı mısın Boş zamanlarınızda şaheserler boyamazsanız veya günlerinizi insanları Mars’a nasıl getireceğinizi düşünerek geçirmezseniz, “hayır” demek cazip gelebilir.

Ancak yaratıcılık, yalnızca Da Vinci’nin ve dünyanın Walt Disney’lerinin kutsandığı bir şey gibi görünse de, özelliğin herkes için yattığını öne süren giderek artan bir araştırma topluluğu var. İşte yaratıcılığınızı artırmanın ve profesyonel ve kişisel yaşamınızda atılımları teşvik etmenin beş kanıtlanmış yolu.

1. Sorunlarınıza farklı bir açıdan bakın.

Mum problemini çözebilir misin?

Bu klasik psikoloji testinde deneklere bir mum, bir kutu kibrit ve bazı raptiyeler verilir. Ardından, mumun aşağıdaki masaya balmumu damlatmaması için yanan mumu bir mantar panoya tutturmaları istenir. Çoğu insan ya mumu raptiye ile duvara tutturmaya çalışır ya da duvara yapıştırmak için mumun kenarını bir kibrit ile eritir.

Çözüm? Kibrit kutusunu mumun üzerinde durması için bir platform olarak yeniden çerçevelendirin ve ardından bunu tahtaya çivilerle sabitleyin.

Psikolog Robert Adamson, mum probleminin, deneklerin çözümü elde etme şansını, sadece açık kibrit kutusunun içinde değil yanında oturan kibritleri sunarak ikiye katlayabildiği bir versiyonunu çalıştırdı. Bu, deneklerin “işlevsel sabitliğini”, yani amaçlananın ötesinde bir nesnenin kullanımını görmeyi kırdı. Bu denekler, kutuyu kibrit kutusu dışında bir şey olarak görmeyi çok daha kolay buldu.

İletişim uzmanları için mum sorunu, sorunlarınıza farklı bir açıdan bakmanız gerektiğini hatırlatır. Bir atılım elde etmek için emrinizdeki insanları, kaynakları ve araçları yeni bir şekilde nasıl kullanabileceğinizi düşünün.

2. Kendinizi çeşitlilikle çevreleyin.

15. yüzyılda İtalya’nın Floransa kenti, tarihin en ikonik sanat eserlerinden bazılarının ve çığır açan fikirlerin doğum yeriydi.

Frans Johansson bunu, zengin Medici ailesinin dünyanın en başarılı bilim adamlarından, sanatçılarından ve filozoflarından bazılarını Floransa’da bir araya getirdiğinde tetiklenen yaratıcı patlama olan Medici etkisine bağlıyor. Farklı disiplinlerin ve kendine özgü fikirlerin bu kaynaşma potası, insan düşüncesindeki en büyük atılımlardan bazılarını ateşledi ve Rönesans’ın yolunu açtı.

Bu, şirketlerin her düzeyde çeşitlilik için çaba göstermesi gereken birçok nedenden sadece biri değil. Ayrıca, olabildiğince yaratıcı olmak istiyorsanız, çok çeşitli yaşam deneyimleri toplamayı hedeflemeniz gerektiğinin açık bir işaretidir.

Apple’ın teknoloji ikonu ve kurucu ortağı Steve Jobs’un dediği gibi, “Yaratıcılık sadece bir şeyleri birbirine bağlamaktır.” Dünyayı dolaşmak. Yeni bir hobi edin. Normalde asla okumayacağınız bir kitap seçin. Jobs’un orijinal Macintosh için yenilikçi yazı tiplerini yaratmasına izin veren işte bu tür deneyim çeşitliliğiydi. İlham kaynağı mı? Bir hevesle aldığı bir üniversite kaligrafi dersi.

3. Olumlu bir zihniyet geliştirin.

2019’da yapılan bir araştırma, insanların iyi bir ruh hali içindeyken daha yaratıcı olduklarını gösteriyor. Dolayısıyla, yaratıcılığınızı artırmak istiyorsanız, olumlu bir zihniyet geliştirdiğinizden emin olun.

Mutluluğunuzu artırmanın bilimsel olarak kanıtlanmış birkaç yolunu ortaya çıkaran, bizi neyin mutlu ettiğini anlamaya adanmış bir psikoloji dalı var. Bu hayat hack’lerini deneyerek, sadece daha mutlu olmayacak, aynı zamanda yenilikçi fikirler üretme yeteneğinizi de geliştireceksiniz.

Ve bir ekip olarak fikir üretmeye çalışıyorsanız, herkesin gülümsemesini sağlayacak bir egzersizle işe başlayın. Toplantınıza bir buz kırıcı ile başlamak aptalca görünebilir, ancak ekibinizin iki kat daha fazla fikir üretmesine yol açıyorsa, o zaman iyi harcanmış demektir.

4. Beyin fırtınası yapın 

İki tür düşünme vardır: ıraksak ve yakınsak. Farklı düşünme sırasında kısıtlamalar, olasılıklar veya bütçeler hakkında düşünmeyiz. Yargılamadan hem iyi hem de kötü bir seçenek akışı yaratıyoruz. Öte yandan yakınsak düşünme, “editör” şapkamızı taktığımız ve hangi fikirlerin iyi olduğuna karar verdiğimiz zamandır.

Mümkün olduğunca çok sayıda yaratıcı fikir üretmek istiyorsanız, önce farklı düşünmek gerekir.

Şarkı yazma sürecini kirli bir dokunuşu açmakla karşılaştıran dört kez Grammy ödüllü Ed Sheeran’dan alın. İlk başta sadece kirli su (kötü fikirler) çıkar. Ancak bir süre sonra su temiz akmaya başlayacak ve bir dizi iyi fikir ortaya çıkacaktır.

Ama boruları kirli sudan temizleyene kadar olmaz.

Mümkün olduğunca çok sayıda filtrelenmemiş fikir bulmak için beyin fırtınası tekniklerini kullanarak kendi başınıza veya ekibinizle farklı düşünmeyi tetikleyebilirsiniz. O zaman işinizde ve yaşamınızda atılımlara dönüştürebileceğiniz ham maddelere sahip olacaksınız.

5. Fişi çıkarın.

Duşta en iyi fikirleriniz var mı? Zihniniz araba sürmek, koşmak veya bulaşıkları yıkamak gibi akılsız bir görevle meşgul olduğunda, bilinçaltınızın özgürce dolaşma, rastgele bağlantılar kurma şansı vardır.

Bu, “dağınık düşünme” olarak bilinir ve çoğu yaratıcı buluşların gerçekleştiği yerdir. Buna rağmen, 2017’de yapılan bir ankette Amerikalıların yaklaşık% 80’i “dinlenmek veya düşünmek” için hiç  zaman harcamadıklarını bildirdi.

Yaratıcılığınızın kilidini açmak istiyorsanız, kuralın istisnası olmanız gerekir. Kulaklıksız uzun yürüyüşlere çıkın. Ve araba sürerken veya ev işleri yaparken bir çalma listesi veya podcast koymak yerine, zihninizin dolaşmasına izin verin. Bir sonraki atılımınızla ödüllendirilebilirsiniz.

Kaynak için tıklayınız.