Halkla ilişkiler uzmanları kariyerleri boyunca sayısız halkla ilişkiler planı okumuş, editlemiş ya da yazmıştır. Onların da bildiği üzere, her halkla ilişkiler planı hayati olan planlama elementleri içerir; hedefler, stratejiler, taktikler ve ölçüler. 

Halkla ilişkiler planı yaparken kurallarınızın olması önemlidir dünkü bu kurallar size karar vermenizde ve planınızı gerçekleştirmenize yardım edecek davranışları filtrelemenizde yardımcı olurlar. Kurallarınızdan kaymaya başlarsanız, içerisinde bulunduğunuz duruma uzaktan bakın ve her şeyi tekrar yoluna koymak için ne gibi değişiklikler yapacağınızı düşünün. 

Nereden başlayacağınızı mı bilmiyorsunuz? Her halkla ilişkiler çalışanının etkili bir plan oluşturmak için dikkate alması gereken 10 kuralı sizler için derledik. 

1.Hedef Kitlenizi Tanıyın

Kurumunuzu iyi alınmış içgörüler üzerine kurun. Ürünlerinizin veya hizmetlerinizin gerçekten müşterilerinizin ihtiyaçlarına uyum sağlayıp sağlamadığını iyi araştırın ve müşterinizin ihtiyaçlarını karşılayabildiğinizden emin olun. Müşterileriniz onlara sunduğunuz hizmet veya üründen memnun kalacak mı? Cevabınız hayır ise, yaptığınız şeyi bir kez daha düşünün ve kurum içerisinde bunu dile getirin. Halkla İlişkiler çalışanları basınla daha yakın ilişki içerisinde oldukları için, ürünü veya hizmeti kullanan müşterilerin ihtiyaçlarını daha kolay anlarlar. Bu bilgiyi kurumunuzun içerisinde olduğu pazarı daha güzel bir yer haline getirmek ve kurumunuzun sunacağı teklifleri geliştirmek için kullanan. 

2. Sabırlı bir Anlatıcı Olun

Markalar ve şirketler çoğu zaman sabırsızlanıp hikayelerini hemen anlatmak isterler. Ne rakiplerinizin yakaladığı ivme ne de tartışmanın bir parçası olma isteği sizi yarım yamalak hazırlanmış bir planla yola koyulmaya zorlamamalı. Kendinize zaman verin ve “bir şeyler yapmalıyız” düşüncesinin baskısına yenik düşmeyin. Doğru hikayeyi doğru zamanda doğru kişilere anlatın. 

3. Çalışmalar yerine Sonuçlara Odaklanın 

Kutup yıldızını rehberiniz olarak alın. Planınız doğrultusunda hangi manşetleri, algıları ve davranışları sağlamak istiyorsunuz? Okuyucularınızın neleri hissetmesini, duymasını ve görmesini istiyorsunuz? Uzun dönem bir plana uymaya çabalayın ve zamanla büyük etki yaratacak sonuçlar ve önemli anlar için çalışın. Bir başka deyişle, geniş bir stratejiye oturtulmamış çalışmalar kaynaklarınızı iyi kullanamamanıza neden olur. 

4. Hikayeler ve Haberler Arasındaki Farkı Bilin

Hikaye ve haber arasında bir fark vardır. Hikayelerin aşamalı etkileri vardır ve okuyucu etkileşimini içeren gerekli elementleri içerir. İyi hikayeler paylaşılır. Haber duyuruları ise kısa sürer, ve en kötüsü bile zamanla tutarsızlaşır. Basın karşınıza her zaman hazırlıklı çıkar ve onlar için bir basın açıklaması bazen bir gürültüden başka bir şey değildir. Basın okuyucuları ile paylaşabileceği ilgi çekici bir içerik ister. 

5. Yankı Odasından Çıkın

Dikkatinizi kurumunuzun duvarlarından dışarıya verin. Eğer kurumun içerisinde zamanınızı çok fazla harcarsanız geniş bir pazar anlayışı gerektiren bir fırsatı kaçırabilirsiniz. Rakiplerinizin yaptıklarını görmezden gelmeyin ya da kaçırmayın. Başkalarının yaptıklarını okuyun ve öğrenin. Neyi iyi yapıyorlar? Nerede fark yaratabilirsiniz? Çevreniz hakkında ne kadar çok bilginiz olursa planınızı o kadar isabetli ve düzgün yaparsınız. 

6. Mütevazi Olun

Ürünlerinize, partnerlerine ve müşterilerinize odaklanın. En iyi yaptığınız şeyi önemseyin. Gururlu olun ama böbürlenmeyin. Partnerlerinizi ve müşterileriniz hikayenizi anlatmak için elverişli hale getirin. Yaratacağınız tüm mesajlar üçüncü bir taraf tarafından istekli bir şekilde desteklenmeli ve sizin adınıza basına etkin bir şekilde verilmeli. 

7. Söz Verdiğinizden Daha Fazlasını Yapın

Bu aslında oldukça basit, basit faydalara sadık kalıp çok büyük genellemeler yapmazsanız kendinizi tehlikeye atmamış olursunuz. Vizyonunuzdan ve dünyayı nasıl gördüğünüzden bahsetmeniz tabiki de iyi bir şey fakat kitlenize vereceğiniz şey ile ilgili her zaman net olun. Bu bağlılığa sadık kalırsanız doğru olmayan bir şey söylemek zorunda kalmazsınız. 

8. Harekete Geçirici Mesajınız Olsun

İnsanlara yaptırmak istediklerinizi düşünün, böylelikle kitlenizle ilişkinizi sürdürebilirsiniz. Bu insanlara sitenizi tekrar ziyaret ettirmek bile olabilir. Birinin dikkatini çektiğinizde onu nasıl elinizde tutacaksınız? Bu çok önemli. 

9. Halkla İlişkiler bir Ada Değil

Halkla ilişkiler ürün döngüsünün sonunda bir farkındalık yaratmaktan daha fazlası. İyi halkla ilişkiler takımları ilk günden itibaren şirketin işleyişine dahil edilir. Halkla ilişkiler takımı ürün ve halkla ilişkiler planları aynı doğrultuda gitsin diye uzun dönem planlarına dahil edilmelidir. Diğer departmanlar ile bolca zaman geçirin (tasarım, mühendislik). Bazen en iyi hikayeler ürüne en yakın olan kişilerden gelir. 

10. Gereklilikleri Karşılayın

Her plan bazı gereklilikleri karşılamalıdır (data, partnerler, çıkış tarihleri vb.). Eğer gereklilikler karşılanamazsa, bu sizin nihai “yap/yapma” filtreniz haline gelir. Halkla ilişkiler uzmanları kendilerini çoğu zaman nasıl, ne zaman ve nerede bir haber duyurusu yapılacağına karar verdikleri bir durumda bulurlar. Gereklilikleriniz, etkileşiminizin kuralları haline gelir ve size planınızın düzgün bir şekilde işlediğini gösterir. 

Kaynak için tıklayınız.