Her markanın kuruluş hikayesi olduğu gibi, isimlerinin ve amblemlerinin de bir hikayesi vardır. Bazı markaların hikayesi bildiğimizin aksine, yıllar içinde değişiklik göstererek bugünlere gelmiş hikayelerden oluşuyor. Kimilerinin başarı hikayesi denilen geçmişleri olduğu gibi, o süreçte markaların oluşurken sahip olduğu isimler de bu başarı hikayelerinin bir parçası oluyor.

Peki bildiğimiz birkaç markanın isimleri nasıl oluşmuştur?

1. APPLE

Apple, bildiğimiz gibi İngilizce ‘’elma’’ anlamına geliyor. Günümüzde teknoloji devi olan Apple markasının ismi diğer markalara göre daha az düşünülmüş. İsim düşünme konusunda zaman harcamadan, bir anda Apple olmasına karar veren Steve Jobs’un bu isteği, zamanında bir elma bahçesinde çalışmış olmasından kaynaklanıyor.

2. COCA COLA

Coca Cola markasının ürettiği kola içeceğinin tadını veren şeylerin koka yaprakları ve kola fıstıkları olması sebebiyle, kurucusu John S. Pemberton’un bu markanın ismini koka ve kolanın birleşimi olarak, baş harflerini ‘’C’’ ile değiştirmesi ile ortaya çıkmıştır.

3. LANCOME

Lancome’un kurucusu olan Armand Petitjean, 1935 yılında Fransa’da kırsal bir bölgede tatil yaparken, Le Chateau de Lancome kalesinin yıkıntılarını ziyaret ettiği sırada bu kalenin etrafında kendiliğinden yetişmiş olan yabani güllerden etkilenmiştir. Bu olay şirketin adının Lancome olmasına ve sembolü olarak da gül kullanılmasına vesile olmuştur.

4. SONY

Sony’nin isim hikayesi, Latince’de ses anlamına gelen ‘’sonus’’ kelimesinden geliyor. Ayrıca ‘’sonny’’ kelimesinin Amerikan günlük dilinde ‘’parlak gençleri’’ tanımlayan bir anlamı da var. Sony’nin kurucularının da bu ismi seçmesinin sebebi, kendilerini ses ve görüntü ile ilgilenen parlak gençler olarak tanımlamaları. Aynı zamanda çoğu dilde telaffuz etmesinin de kolay olmasından dolayı bu ismin tercih edildiğini biliyoruz.

5. STARBUCKS

Kahve konusunda en iyi markalardan olan Starbucks’ın ismi, Moby-Dick romanındaki ‘’starbo’’ karakterinden esinlenerek seçilmiş. Ayrıca, Seattle’da Starbo adındaki bir maden bölgesinden de esinlenilmiştir.

6. TWİTTER

Twitter’ın kurulduğu zamandan beri anlık olarak yazılan yazıları paylaşma amaçlı bir mecra olduğunu biliyoruz. Şirketin de isim seçerken, İngilizce’de ‘’kuş cıvıltısı’’ ve ‘’alakasız bilgi patlaması’’ anlamlarına gelen Twitter kelimesini isim olarak seçmeleri amaca yönelik bir tercih olmuştur.

7. VOLKSWAGEN

Lüks ve spor araba markası olan Porsche’nin kurucusu Ferdinand Porsche’nin, herkesin ulaşabileceği bir araba üretmek istemesiyle, ilk ürettiği arabaya Almanca ‘’halkın arabası’’ anlamına gelen Volkswagon denmiştir. Bu sayede herkesin satın alabileceği arabaların üretiminden sonra Volkswagen bir marka haline gelmiştir.

8. PEPSI

Pepsi, asitli içecek olan kola şirketinin ismi olmasından dolayı, adını yiyecek proteinlerini parçalayan sindirim enzimi olan ‘’pepsin’’den almıştır.

9. IKEA

IKEA, her ne kadar dekorasyon, ev eşyaları ve montaj üzerine kurulan bir şirket olsa da ismi koyulurken, kurucusu olan Ingvar Kanprad’ın ilk iki harfi ile, büyüdüğü köy olan Elmtaryd Agunnaryd’in ilk iki harfinin birleşimi düşünülerek isim oluşturulmuştur.

10. NIKE

Dünyanın en büyük spor ürünleri üreticilerinden olan Nike markasının ismi, markanın kuruluş amacına yönelik, düşünülmüş ve anlamlı olması adına özel olarak seçilmiş. Nike ismi Yunan mitolojisinde zafer tanrıçası olan ‘’Nikea’’dan geliyor. Ayrıca markanın amblemindeki işaret, Nikea tanrıçasının uçuşunu ifade ediyor.

Kaynak: https://www.yeniisfikirleri.net/dunyaca-unlu-markalarin-isim-hikayeleri/

https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/dunyada-unlu-markalarin-bilinmeyen-hikayeleri/