Birçok kurum halkla ilişkiler ve reklamın yaptıkları işte aynı rolü oynadıklarını düşünüyor. Eğer reklam yaparlarsa halkla ilişkilere ihtiyaçları olmadığını ya da halkla ilişkiler çalışmaları yaptıklarında reklama ihtiyaçları olmadığını sanıyor. 

Ama maalesef durum o şekilde işlemiyor, halkla ilişkiler ve reklamın yapmakta olduğunuz iş için çok farklı rolleri var. Bu rollerin hedef kitlenizi anlamanızda ve onlara ulaşmanızda ve yapmakta olduğunuz iş için koyduğunuz hedeflere ulaşmanızda hayati önemi var. 

Bu çok karıştırılan iki önemli mesleğin farklılıklarına girmeden önce bu iki dalın ne yaptığına bir bakalım. 

Reklam, kurumun yapmak istediği duyuruları para karşılığında farklı medya organları (sosyal medya, yazılı medya, televizyon, radyo vb.) aracılığı ile duyurmasıdır. 

Diğer taraftan halkla ilişkiler ise, kurumlar ve kitleler arasında karşılıklı fayda sağlayacak ilişkiler inşa ederek stratejik iletişim sürecini oluşturmak için çalışır. Halkla ilişkiler kitlenizle bağ kurmak ve asıl mesajınızı onlara ulaştırmak için en iyi yöntemdir. Sebebi ise, tüketiciler parası verilmiş bir reklamda gördüklerini almaktansa sevdikleri veya bildikleri birinin makalesinde okuduklarını daha ciddiye almaya meyillidir. 

Kısaca meslekleri tanıdıysak, aralarındaki en önemli yedi farka bir göz atalım. 

Ücretli / Ücretsiz

Reklamcılıkta yayınlanmasını istediğiniz reklamın parasını verirsiniz. 

Halkla İlişkilerde ise, PR ajansınız medyada görünürlülüğünüzü arttırmak için çeşitli stratejiler geliştirir. Halkla ilişkiler profesyonelleri markanızın olumlu medya ilgisi kazanması ve hedef kitlenizin marka farkındalığını arttırmak için çeşitli taktikler geliştirmek için çalışır. 

Gönderilen Mesajın Kontrolü

Reklamcılıkta yayınladığınız reklam üzerinde tam kontrolünüz vardır, yani reklamın medyada nerede ve ne zaman yayınlanacağını bilirsiniz ve kontrol edebilirsiniz. 

Halkla ilişkilerde ise durum pek bu şekilde işlemiyor. Medyadaki görünürlüğünüz üzerinde pek fazla bir kontrolünüz yoktur. Hikayenizi bir gazeteciye göndermenizle birlikte tüm kontrol o gazeteciye geçer. Hikayenizi gönderdiğiniz gazeteci isterse onu değiştirebilir veya hiç yayınlamayabilir. Fakat tabiki de, markaların çalıştığı halkla ilişkiler ajansı marka yöneticilerine gerekli eğitimi verir böylelikle yöneticiler bir röportaj sırasında kontrolü nasıl elde tutacaklarını ve medyada nasıl fırsat yakalayabileceklerini bilirler. 

Medyada Kalma Süresi

Reklamcılıkta yayınlamış olduğunuz içeriği bütçeniz el verdikçe medyada tutabilirsiniz. 

Halkla ilişkilerin bu noktadaki avantajı ise medyada yer alması istenen mesaj birden fazla gazeteciye gönderildiği için her bir gazeteci sizin hikayenizi farklı bir şekilde anlatabilir. Bu durum hedef kitlenizin hikayenizi çeşitli mecralarda farklı şekillerde görmesini sağlar ki bu durum mesajınızın daha da etkili olmasını sağlar. 

Güvenilirlik / İnandırıcılık

Reklamla medyada elde ettiğiniz görünürlük halkla ilişkilerle elde edilmiş görünürlükten çok daha az güvenilirliğe sahiptir. Hedef kitleniz bir reklam gördüğünde o reklamın onlara bir şey satmak isteyen bir şirket tarafından parası verilerek yapıldığını bilir. 

Halkla ilişkiler ise, medya çalışanlarına haber değeri olan ve bilgilendiren hikayeler sağlarlar ve böylelikle birlikte çalıştıkları kuruluşların veya ürünlerin hakkında makaleler yazılmasını sağlarlar, tabi medya çalışanları da bunu isterse. Bir gazeteci tarafından yazılan makale tarafsız bir şekilde kitleye sunulur ve aynı zamanda gazetecinin dışarıdan fikrini de içerir. Peki bunun firmanıza ne gibi bir faydası olur? Hedef kitleniz yayınlanmış olan makaleye reklamdan daha çok güvenir çünkü makale onlara direkt olarak bir şey atmaya çalışmıyor. Halkla ilişkiler bu gibi sebeplerden ötürü güçlü bir araçtır çünkü kitlenin fikrini değiştirme üzerinde büyük bir etkisi vardır. 

Hedef Kitleler

Halkla ilişkiler ve reklamın ortak bir yani olarak hedef kitlelere mesaj vermesini sayabiliriz. Fakat mesajların iletileceği ortamlar ve mesajın hedef kitleye ulaşma şekli tamamen farklıdır. 

Şirketiniz hedef kitlenizin ilgisi olan medya organlarına  (dergiler, televizyon ya da radyo) direkt olarak reklam verebilir.

Halkla ilişkiler çalışanları ise iletilmek istenen mesajları çeşitli kanallardan hedef kitleye ulaştırabilir. Halkla ilişkilerde önemli olan kısım ise, ulaştırmak istediğiniz mesajı hedef kitlenizin kullanabileceği bir medya kanalına yerleştirmeniz. Örneklendirecek olursak; bu medya kanalı şirketinizin düzenli olarak yayınladığı bülten, yerli halka gönderilen bir mektup, belirli insanlara özel gönderilen e-mail, blog girdisi, bir tweet, bir gazetecinin yazdığı bir makale vb şekilde olabilir. Bu örneklere bakarak halkla ilişkilerin reklamdan daha etkili olduğu kanısına ulaşabiliriz çünkü halkla ilişkiler ile hedef kitlenize çeşitli kanallardan ulaşabilirsiniz. 

En güçlü iletişim tekniği ise tabiki de halkla ilişkiler ve reklamın birlikte uyum içerisinde kullanıldığı ve iç içe geçmiş stratejik bir iletişim kampanyası yürütmektir. 

Eğer bir şirkette çalışıyorsanız halkla ilişkiler ve reklamın farklarını iyi bir şekilde anlamalısınız ki hedef kitlenize iletmek istediğiniz mesajı hangi yolla daha etkili bir şekilde iletebileceğinizi bulabilirsiniz. Bir şirkette çalışmak dışında, eğer reklam ya da halkla ilişkiler sektörlerinden birinde çalışmak istiyorsanız ve karar veremediyseniz iki sektörün yaptığı işlerin farklılıklarını bilmek kendinizi uygun hissettiğiniz sektöre yönelmek için önemlidir. 

Kaynak için tıklayınız.