Google, I/O etkinliğinde sihirili pencereler olarak tanımlayabileceğimiz bir projesinden bahsetti. Bu benzetmeyi yapmamızın ardında bazı sebepler yatıyor. Google’ın Project Starline adını verdiği proje, görüntülü görüşmelerin de ötesine geçiyor. Konuştuğunuz kişiyi gerçekten karşınızdaymış gibi gösteren algoritma oldukça ilginç görünüyor.

Project Starline” olarak adlandırılan bu deneysel projenin amacı pandemi şartlarından dolayı birbirleriyle buluşamayanlara gerçekçi bir deneyim sunmak. Proje aslında temelde bir görüntülü görüşme servisi olsa da arka planda bazı farklılıklar bulunuyor. Bunlardan en önemlisi katılımcıları 3B olarak modelleyen algoritma. Bu algoritma çıkardığı modellemeye gölge katarak gerçekçiliği artırıyor.

Bunu görüntülü görüşmelere bu kadar benzetmemizin sebebi olan büyük ekranlar ve yüksek çözünürlüklü kameralar da bazı marifetlere sahip. Katılımcıların kameraları arka planı tespit ederek karşı tarafa bunları bildiriyor. Siz ekrana bakarken aslında karşı taraftaki katılımcıyı sizin bulunduğunuz odadaymış gibi görüyorsunuz. Bu da gerekli şartlar sağlanabildiği takdirde gerçekçi bir deneyim sunuyor.

Project Starline şu an Google’ın yalnızca birkaç ofisinde bulunmuyor. Zaten projenin şu an olduğu nokta, ev kullanıcılarına hitap etmiyor. Bu teknoloji geliştirildiği takdirde toplantıları uzaktan gerçekleştiren büyük şirketlerin işine yarayabilir. Zira bu gerçekçi görüşmeye katılabilmek için gerekli olan yüksek çözünürlüklü ekranları ve kameraları edinebilmek pek ucuz bir çözüm olmayabilir.

Kaynak için tıklayın.