Yaratıcı sektörün en değerli organizasyonlarından biri olan, tasarım ve sanat yönetiminde yaratıcı kampanyaların ödüllendirildiği D&AD Ödülleri‘nin bu yılki kazananları açıklandı.

D&AD Nedir?

D&AD, 1962’den bu yana tasarım ve reklamcılıkta yaratıcı mükemmelliği tetiklemek, uygun hale getirmek ve ödüllendirmek için faaliyet gösteriyor. İletişim kampanyalarını düşünce süreci ve yaratıcılığı perspektifinden bakarak inceleniyor ve değerlendiriliyor. Pandemi gölgesinde geçen yılın ardından bu yıl D&AD internet sitesinde ve YouTube kanalından gerçekleştirilen yayınla yılın en iyi işleri belirlendi. Kazananlar 26 ve 27 Mayıs tarihlerinde çevrimiçi gerçekleştirilen etkinlikte açıklandı.

D&AD 2021’de toplamda 664 ödül verildi

Kar amacı gütmeyen bir reklamcılık derneği olarak faaliyet gösteren D&AD bu yıl 46 kategoride 5 farklı derecede kısa listeye kalan işleri değerlendirip ödüllendirdi. Dünyanın farklı noktalarından başvuruların yapıldığı yarışmada bu yıl toplamda 664 ödül verildi. Bu ödüllerin derecelerine göre dağılımı ise 390 Wood Pencil (Bronz Ödül), 190 Graphite Pencil (Gümüş Ödül), 63 Yellow Pencil (Altın Ödül) şeklinde gerçekleşti. Alanında çığır açan kampanyaların ödüllendirildiği Black Pencil (Siyah Kalem) ödülüne ise bu yıl 3 kampanya layık görüldü.

ABD bu yıl beşinci kez ülke sıralamasında ilk sırada yer aldı. 147 Pencils ile birinci olan ABD’yi, 77 Pencil ile Birleşik Krallık, 27 Pencil ile Brezilya, 24 Pencil ile Fransa ve 16 Pencil ile Avustralya takip ediyor. 2021 yılının en iyi reklam ajansı AMV BBDO, en iyi reklamvereni ise Apple seçildi.

Art Direction
Libresse (Bodyform)
#wombstories
AMV BBDO

Bodyform, wombstories etiketli kampanyası ile her yaştan kadının kendinden bir parça bulabileceği hikayeler paylaşıyor. AMV BBDO imzalı kampanya basit anlatımı ve eğlenceli animasyonları ile ergenlik dönemi, adet sancıları, hamilelik, tüp bebek, menopoz gibi konuları ele alıyor.

Kadınların her gün yaşamış olabilecekleri zor ve hassas konular üzerinde ekstra olarak böyle bir baskı hissetmesi fiziksel olduğu kadar duygusal olarak da zorlayıcı olabiliyor. Bu sessizlik kültürünün oluşturduğu tabuları yıkmak isteyen #wombstories kampanyası; endometriozis, menopozdaki sıcak basmalar, ergenlikteki ilk adet, tüp bebek tedavisi ve süreçleri yani kısacası kadınlar hakkında bir rahim hikayeleri yelpazesi sunuyor.

Experiential
Mastercard
True Name
McCann New York

Mastercard’ın, True Name girişimi trans ve Non-binary kişilerin banka kartlarında seçmiş oldukları isimleri kullanmalarına imkan veriyor. Bu sayede müşterilerin seçmiş oldukları kimlikleri özgürce kullanmaları için bir alan açıyor.

Spatial Design
City of Chicago
Boards of Change
FCB Chicago

ABD’deki seçimlerde vatandaşları oy vermeye teşvik etmek için FCB Chicago tarafından yaratılan Boards of Change, Chicago’nun seçimlerde düşük katılım gösteren bölgelerinde mahalle sakinlerini oy vermeye teşvik etmek amacıyla hazırlanıyor. Kentin yürütücüleri ile ortak gerçekleştirilen kampanyada kullanıcıların QR kod okutarak değişimde sorumluluk üstlenmesi isteniliyor.

Bu QR kodda seçim ile ilgili tarihler, seçmen hakları ve posta yoluyla oy pusulalarının nasıl gönderileceği hakkında bilgiler yer alıyor. Black Lives Matter protestoları sırasında kullanılan tahtaların dönüştürülmesiyle hazırlanan panolar bu sayede aynı zamanda bir geri dönüşüm hareketi olma özelliği taşıyor.

Kaynak için tıklayın.