Clubhouse uygulamasının geçtiğimiz günlerde Android işletim sistemli telefonlarda da aktifleştirilmesiyle Android kullanıcılarının uzun zamandır beklediği olay gerçekleşirken, Clubhouse tekrar popülerlik kazanarak kullanıcı sayısında da artış yaşadı. Henüz Türkiye’de aktifleştirilmeyip Google Play’den ön kayıt istense de şirketin yaptığı açıklamaya göre artık bütün ülkelerdeki Android kullanıcıları Clubhouse uygulamasını kullanabilecek. Tekrar yakalanan popülerlik ve kullanıcı artışı ile uygulamayı doğru ve etkili kullanmanın rehberini Android kullanıcıları ve bilmeyenler için hazırladık.

Clubhouse’da sohbet odası açarken dikkat edilmesi gerekenler neler?

Uygulamayı kullanırken ve sohbet odalarını açarken kullanıcıların ne kadar aktif olmak istediği ve moderatörlük yapıp yapmak istemediğine göre sıklık değişebilir. Popüler ve öne çıkan profillerden olmak için haftada en az 3 sohbet odası gereklidir. Diğer türlü profiliniz öne çıkmayacaktır. Özellikle bu odaların tercih edilmesi ve dinlenmesi için odayı açarken isim olarak odada konuşulacak konu hakkında bilgi veren bir isim tercih edilmelidir. Böylelikle doğru dinleyici kitlesine ulaşılabilir.

Sohbet odalarında moderatörlerin dikkat etmesi gereken noktalar neler?

Clubhouse’da sohbet odası açıldığında kullanıcılar bu odaların moderatörlüğünü yapabiliyorlar. Moderatör olmanın odayı kapatma, kimlerin konuşmacı olacağını seçme, katılımcıların mikrofonunu kapatıp açma gibi imkanları olduğundan, karmaşa oluşmadan bir düzen içinde sohbet edilmesi de onların sorumluluğundadır. Bu sebeple dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

·   Konuşma talebi gönderen kişiler sırayla alınmalıdır ve konuşma hakkı verilirken bu sıra doğru bir şekilde yönetilmelidir.

·   Konuya hakim olmayan ve konuşma talebi göndermeyen kişilere konuşmacı daveti gönderilmemelidir. Yer alınması istenen konuşmacılara daha önceden davet iletilerek verimsiz konuşmaların önüne geçilebilir.

·   Konuşmacıların söz hakkı olarak ve sırayla konuşmaları isteniyorsa, araya girmeden bunu yapmaları için mikrofonlarını bir kez açıp kapatmaları rica edilmelidir. Bu sayede karışıklık çıkmaz.

·   Ünlü veya takipçi sayısı fazla biri sohbet odasına katıldığında onu öne çıkarmak tamamen yanlıştır. Konuşmacıların sırası bozulduğunda diğer kullanıcıların tepkisi çekilebilir. Haksız bir durum yaşanacağından, Clubhouse’un herkesin eşit bir şekilde konuşma ekosistemi bozulmuş olacaktır.

·   En önemli noktalardan biri ise konudan sapmamak. Açılan odanın isminde ne konuşulacağının belirtilmesiyle kullanıcılar bu odayı tercih edeceklerdir. Etkin bir sohbetin sağlanması için de vadedilen konu dışına çıkılması sohbeti verimli kılmaz.

·   Katılımcılar arasındaki olası bir tartışma ve provakasyon sırasında moderatörlerin bu konuyla ilgilenerek kişilerin mikrofonlarını kapatması ve gerekirse kişileri konuşmacılar arasından çıkarması uygun olur.

Sohbet odalarına katılım sağlandığında nasıl davranılmalıdır?

En önemli noktalardan biri, etkin bir sohbet sürdürebilmek için o konuya hakim olmaktır. Bir odaya dahil olunduğunda dinleyici ve konuşmacı olmak mümkündür fakat konuşmaların konudan sapmaması, ne konuşulduğuna dair fikir sahibi olunması için ilk olarak odada nelerin konuşulduğu biraz dinlenmelidir. Daha sonra konuşmacı talebine bulunmak daha iyi olacaktır. Konuşmacı talebinin de kabul edilmesinden sonra moderatörün söz vermesinin beklenmesi olası bir karmaşanın önüne geçer. Moderatör söz vermeyi atlarsa, mikrofon bir kez açılıp kapatılarak küçük bir hatırlatma yapılabilir. Ayrıca konuşmacı iken bir konuya destek vermek için de mikrofon arka arkaya kapatılıp açılabilir. Bunun gibi şeyler Clubhouse’a özeldir ve kullanırken bilinmesi gerekir.

Şirketler Clubhouse’ı nasıl kullanabilir?

Markaların da Clubhouse kullanımını önemsediğini son günlerde birçok örnek ile görüyoruz. Özellikle sosyal medya kullanımının markalar için çok fazla önem taşıdığı bu günlerde popüler mecralara ayak uydurmak da çok önemli. Şirketler, markalarının ismi ile Clubhouse uygulamasını açarak, profillerinde bir izleyici kitlesi oluşturarak şirket faaliyetlerini ve yenilikleri bu odalardan paylaşabilirler. Influencer marketing faaliyetleri olarak da markaların işbirlikleri sohbet odaları aracılığı ile rahatlıkla yapılabilir.

Kaynak: https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/clubhouseu-etkin-kullanma-rehberi/