Bildiğimiz gibi, toplu taşıma araçlarında engelliler için düşünülen ayrıcalıklar, AVM ve benzeri sosyal alanlarda kabartma ile yazılan yazılar, engelli bireylerin rahat yürüyebilmesi için zeminlere koyulan şeritler gibi yıllardır bildiğimiz ve gördüğümüz çalışmalardan sonra, son zamanlarda engelli bireylere tanınan ayrıcalıkların çoğaldığını ve halkın bu konuda daha çok bilinçlendirilmeye çalışıldığını biliyoruz. Özellikle internetin en yoğun kullanıldığı, dijitalleşmenin çok hızlı bir şekilde gerçekleştiği bir dönemdeyken, sosyal medya ve internet üzerinden diğer mecralar için de engelli bireylerin kullanımı tabi ki önem kazanıyor.

Dizilerin ve bazı YouTube videolarının internet üzerinden işaret dili ile tercüme edildiğini biliyoruz. Bu konuda sağır bireyler için geliştirilen özellikler sosyal medya mecralarına da yayılmakta. Örnek olarak Migros’un Clubhouse sohbetlerini Youtube’da işaret dili ile yayınlaması diğer mecraları da harekete geçirebilecek örnek bir yenilikti. Fakat bu tarz ufak tefek yenilikler ve ayrıcalıklardan sonra engelli bireyleri çok mutlu edecek büyük bir yenilik olan Topsign ile ‘’Türkiye’nin ilk engelli influencer marketing ajansı’’ açılıyor.

Dijital iletişimin, sosyal medya kullanımının çok yoğun olduğu ve artık neredeyse her işimizi oradan halledebileceğimiz bir seviyeye ulaşmasıyla engelli bireylerin de sosyal medyadan her birey gibi yararlanabilmesi ve onlara da influencer olma şansı tanınması için Topsign, bu yeni hizmet ile engellileri iletişim çağına uydurarak daha geniş kitlelere ulaşmalarını sağlamayı amaçlıyor. Türkiye’de 9 milyona yakın engelli birey, sosyal medyada kendi seslerini duyurma ve değişik içerikler üretme şansına sahip olacak.

Topsign’ın bünyesinde şu anlık Baran Gürzoğlu, Neslihan Kurt, Nevzat Karkıç, Valeria, Şule Denli Öztürk, Mesut Öztürk, Özgür Akbulut, Caner Çavdar, Hazal Yılmaz, Demet Terzi’nin olduğu 10 engelli influencer bulunuyor. Sosyal medyada markalara yaratıcı çözümler sunarken, toplumdan dışlanmayarak her normal birey gibi onların da dijital marketing ve benzeri influencer rutinlerine dahil edildiği bir sosyal ortam yaratmak bu konuda atılan büyük bir adım olarak görülebilir.

Girişimin öncülerinden yönetmen Hakkı Görgülü; markalar ve engelli bireyleri sosyal medya aracılığıyla buluşturarak etkili bir iletişim yaratmaya çalıştıklarını belirtti. Ayrıca, Görgülü dijital platformlar için dizi ve film projesi üzerinde de çalışıyor. Projelerden biri ise 1’i engelli 5 süper kahraman hikayesinin anlatılacağı bir diziden oluşacak.

Kaynak:

https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/sosyal-medya/turkiyenin-ilk-engelli-influencer-marketing-ajansi-acildi/