Marketing Türkiye’nin Areda Piar ile gerçekleştirdiği ‘’Kuşakların Marka Tercihleri’’ isimli bir araştırma serisinin sonuçları yayınlandı. Araştırma serisinin son yayınlanan konusu  ise ‘’Kuşakların Online Alışveriş Eğilimleri’’ oldu. Bu araştırma sonuçlarına göre kuşakların en çok hangi online alışveriş sitelerinden alışveriş yaptığı istatiksel olarak paylaşıldı.  Sonuçlara göre kuşak fark etmeksizin tüketicilerin yüzde 70’inin ürünü değerlendirmeden önce mutlaka müşteri yorumlarını okuduğu ortaya çıktı. Araştırma sonuçlarına göre; Y, Z ve Baby Boomers kuşaklarının en çok tercih ettiği e-ticaret sitesi Trendyol iken X kuşağında bu tercih HepsiBurada’dan yana oluyor. 

“Kuşakların Online Alışveriş Eğilimleri” araştırma sonuçlarına göre online alışverişin tercih edilmesinin en büyük sebebi uygun fiyata ürün bulma kolaylığı oluyor. Pandemi döneminde özellikle satışlarında büyük artış yaşanan Trendyol son dönemde uyguladığı  indirim kampanyaları sayesinde tüketicilere uygun fiyatlı bir çok ürün seçeneği sunuyor. Dolayısıyla, Trendyol, 3 farklı kuşağın da en fazla tercih ettiği online alışveriş sitesi oluyor.  Araştırma sonuçlarına göre e- ticaret sitelerinden alışveriş yapan kullanıcıların yüzde 70’i müşteri yorumlarını okuyor ve ürün için fikir sahibi oluyor.  Online alışverişi tercih etmeyen Baby Boomers ve X kuşağı katılımcılar büyük oranda internetten satılan ürünlere güvenmediğini ifade ederken, Z ve X kuşağı katılımcılar için ise ürünü görme isteği online alışveriş yapmalarını engelliyor.
image-217.png

  • X KUŞAĞI EN ÇOK HEPSİBURADAYI TERCİH EDİYOR   –

Araştırma sonuçlarına göre; Trendyol, Z kuşağı ( %71,4), Y kuşağı (%79,2) ve Baby Boomers (%56,9) kuşağında en çok tercih edilen online alışveriş sitesi oluyor. Öte yandan, X kuşağının en çok tercih ettiği online alışveriş sitesi HepsiBurada (%74,9) oluyor. 

  • ONLINE ALIŞVERİŞİN TERCİH EDİLMEME SEBEBİ: GÜVENSİZLİK –image-218.png

Araştırma sonuçlarına göre tüketicilerin online alışveriş yapmayı tercih etmemesinin sebeplerinden biri de alacakları ürünü görme ve dokunma isteği olduğu yönünde. Sonuçlara göre, Z kuşağı katılımcıların yüzde 52.6’sı bu gerekçeden dolayı online alışverişi tercih etmezken, yüzde 22.1’lik kısmı ise ürünlerin beklentileri altında kalacağı düşüncesiyle online alışverişi tercih etmiyor. Y kuşağı katılımcılar yüzde 32.5 oranıyla ürünü görerek almaktan yana iken, yüzde 27. 6’lık kısım online ortamda satılan ürünlere güvenmiyor.   X kuşağında ise  tüketicilerin yüzde 59.1’i online ortamda satılan ürünlere güvensizlikle yaklaşırken, yüzde 14.6’sı ise ürünü görerek satın almak istediğini dile getiriyor. Online siteleri ilk tercihleri olarak görmeyen Baby Boomers kuşağının yüzde 62’si ürüne olan güvensizliği,  yüzde 14’ü ise ürünü görme ve dokunma isteğini gerekçe olarak gösteriyor.

image-219.png

– TÜKETİCİLER  UYGUN FİYAT ARIYOR- 

Araştırma bizlere tüketicilerin ürün alırken neye dikkat ettiği hakkında da bilgi veriyor. Sonuçlara göre; X,Z ve Baby Boomers Kuşaklarını online alışverişe yönelten sebeplerin başında “uygun fiyat” geliyor. Öte yandan,  Y kuşağını online alışverişe yönelten ilk neden “ürün çeşitliliği” oluyor.

 – KUŞAKLARIN AKLINA İLK GELEN ONLINE ALIŞVERİŞ SİTELERİ – 

Araştırma sonuçlarına göre, Z kuşağının online alışveriş sırasında en çok tercih ettiği alışveriş siteleri şu şekilde: Yüzde 34.6 ile Trendyol, yüzde 19.5 ile Getir ve yüzde 18.2 ile Hepsiburada. Y kuşağının ise aklına ilk olarak yüzde 40.3 ile Trendyol, yüzde 21.9 ile Hepsiburada ve yüzde 18.2 ile Getir geliyor. X kuşağının aklına ilk gelen online alışveriş markası yüzde 31.7 ile Hepsiburada oluyorken, yüzde 29.6 ile Trendyol ikinci ve yüzde 13.9 ile n11 sonda takip ediyor. Baby Boomers kuşağının online alışverişte aklına ilk gelen markalar ise şöyle: Yüzde 23.9 ile Hepsiburada, yüzde 21.4 ile Trendyol ve yüzde 17.2 ile Getir. 

image-220.png

– EN ÇOK HANGİ ALANDA ONLINE ALIŞVERİŞ TERCİH EDİLİYOR? –

Araştırma, kuşaklara en çok hangi alandaki ihtiyaçları için online alışverişi tercih ettiklerini soruyor.  Sonuçlara göre, Z kuşağı yüzde 81.4’lük oranla moda, giyim ve ayakkabı gibi alanlarda online alışveriş sitelerini tercih ederken eğitim, kitap, film ve müzik  için online alışverişi tercih eden kullanıcıların oranı yüzde 43.4 oluyor. Yüzde 36.9’luk kısım ise  online alışverişi elektronik ve haberleşme alanında kullanıyor.

Y kuşağının ise online alışverişi en fazla kullandığı alan yüzde 57.9 ile moda, tekstil  ve ayakkabı. Y kuşağının diğer sonuçları ise şu şekilde: Yüzde 48.2 ile tekstil ürünleri,  yüzde 45.9 ile elektronik ve haberleşme ürünleri.  X kuşağı yüzde 58  oran ile moda, giyim ve ayakkabı için online alışverişi tercih ederken, yüzde 46.8’lik oran ile tekstil ürünleri ve yüzde 37.5 oranıyla da elektronik ve haberleşme ürünleri satın alırken online alışveriş imkanlarından yararlanıyor. Baby Boomers kuşağında ise sonuçlar şöyle: Yüzde 48.6’sı moda, giyim ve ayakkabı  için online alışveriş sitelerinden faydalandığını ifade ederken, bu listeyi yüzde 48.4 ile eğitim, kitap, film müzik ve hobi izliyor. 
image-222.png

–  KUŞAKLAR ONLINE ALIŞVERİŞ SIRASINDA NE TÜR SORUNLARLA KARŞILAŞIYOR? – 

Araştırma sonuçlarına göre, tüketiciler online alışveriş sırasında bazı sorunlarla karşılaşıyor. Bu sorunlardan en çok dikkat çekici olanı ise ürünlerin kalitesinin tüketicinin beklentisinin altında kalması. 

 Sonuçları istatiksel olarak paylaşmak gerekirse: 

  1. Z kuşağı kullanıcıların yüzde 29.7’si ürünlerde kalite sorunu yaşadığını ifade ediyor. Yüzde 15.1’i oranında tüketici ise  yanlış veya eksik ürün teslimiyle karşılaştığını ifade ediyor.
  2. Y kuşağına ait tüketicilerin  yüzde 46.9’u teslimatın hızlı yapılmamasından dolayı sorun yaşarken, yüzde 32.8’i ise beklediği kaliteyi yakalayamamaktan yana sorun yaşıyor. 
  3. X kuşağı katılımcıların yüzde 32.9’u ürünlerin teslim edilmemesi nedeniyle kargo şubesine gitmek zorunda kalmaktan şikayetçi olurken, yüzde 26.8’i ise yanlış, hatalı veya eksik ürün teslimiyle karşılaştığını belirtiyor.
  4. Baby Boomers kuşağının en fazla rahatsız olduğu  sorun ise yüzde 32.4 oranıyla ürünlerin teslim edilememesi nedeniyle kargo şubesine gitmek. Öte yandan, diğer bir sorun ise yüzde 28.4 oranı ile gönderilen ürünlerin kalite olarak beklentinin altında kalması.

image-224.png

image-223.png

–  TÜKETİCİ YORUMLARI ONLINE ALIŞVERİŞTE ÖNEM TAŞIYOR – 

Araştırma sonuçlarına göre tüm kuşaklar, online alışveriş yaparken seçtikleri ürün ve satıcıya ilişkin yorumları dikkate alıyor. Ürünle ilişkin tüketici yorumları ise en çok Baby Boomers kuşağı (yüzde 78.1) için önem taşıyor. Z kuşağı yüzde 77.7, X kuşağı yüzde 76.1 ve Y kuşağı da yüzde 75.1 oranları ile tüketici yorumlarını dikkate aldığını dile getiriyor. 

– ARAŞTIRMANIN  VERİ TOPLAMA SÜRECİ – 

Marketing Türkiye ile Areda Piar’ın yaptığı “Kuşakların Online Alışveriş Eğilimleri” araştırmasının veri toplama çalışması 26-31 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşti. Araştırma sırasında, CAWI (Bilgisayar Destekli Web Anketi) yöntemi kullanıldı. Türkiye genelinden farklı sosyokültürel alanlardan 1100 kişi araştırmaya katıldı.

HABERİN DETAYLARINA LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ. 

İLETİŞİM: ŞİMAL DOĞAN