YouTube, kısa video içerik üretimi olanaklarını arttırmaya devam ediyor. YouTube Shorts Fonu Ekim ayı itibari ile Türkiye’de de kullanılmaya başlanacak. Shorts formatında içerik üreten YouTube kullanıcılarına, yaptıkları katkılar karşılığında belli ücretler ödenecek. 

Son üç yılda bünyesinde bulunan içerik üreticilerine ve medya şirketlerine 30 milyar doların üzerinde ödeme yapan YouTube, 2021 Mayıs ayından itibaren çeşitli pazarlara 100 milyon dolarlık YouTube Shorts Fon’u sağlamaya başladı.  Shorts Creator Fund, içerik üreticilerinin YouTube üzerinde ürettikleri içeriklerden gelir elde edebilecekleri yeni bir araç haline geldi. Bu fon Ekim ayı itibariyle Türkiye’de de kullanılmaya başlanacak. Shorts formatında videolar üreten içerik üreticilerine Shorts performanslarına ve izleyicilerin konumlarına göre ekstra ödemeler sağlanacak. Bu yeniliğin yanı sıra, içerik üreticileri başlangıç olarak her ay ortalama 100 ila 10.000 dolar arasında ekstra gelir elde edebilecek.  YouTube, Tiktok uygulamasına rakip olarak kurduğu Youtube Shorts Fon’unu önümüzdeki aylarda daha çok ülkede kullanılmaya hazır hale getirmeyi planlıyor. 

Youtube İçerik İş Ortakları Ülke Müdürü Timur Altop, bu uygulamanın Türkiye’ye gelmesinden dolayı büyük heyecan duyduklarını dile getirirken Youtube Chief Business Officer Robert Kyncl ise fon ile ilgili, platformda elde edilen gelirin büyük bir kısmını içerik üreticileri ile paylaşan iş modelleri sayesinde YouTube İş Ortağı Programı’nı (YPP) başlatarak günümüzün içerik üreticileri ekonomisinin temellerini attıklarını söyledi.  

Shorts Creator Fund Fon’undan yararlanmak için içerik üreticilerinin belli kriterleri karşılaması bekleniyor. Bu kriterler kapsamında, açılan kanalların YouTube’un Topluluk Kuralları’na, telif hakkı kurallarına ve ödeme politikalarına uygun olacak şekilde son 180 gün içinde en az bir adet formata uygun Shorts videosu yüklemiş olmaları gerekiyor. Bir diğer koşul ise içerik üreticisinin yaşadığı ülke/bölgede kabul edilen reşit olma yaşının uygun olması. 

HABERİN LİNKİNE BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ. 

İLETİŞİM: ŞİMAL DOĞAN