Küçük ve orta ölçekli firmalar PR çalışmaları için çok fazla bütçe ayıramayabiliyorlar. Bu durumda da kendi tanıtımlarını yine kendileri yapmak kalıyorlar.

PR çalışmaları için belli bir tecrübe gerekiyor; ancak bazı yöntemleri kullanarak kendi PR çalışmalarınızı da yapabilirsiniz. Doğru PR çalışmaları yapmadan marka tanıtımı yapmak ve marka bilinirliğini artırmak oldukça zor olacağı için, PR çalışmaları yapmak firmalar için oldukça önemli.

Markanızın hikayesini anlatın

Hikaye anlatımı her zaman ilgi çekici olur. Markanızı ilgi çekici bir hikayeyle anlatabilirseniz, tüketicilerin dikkatini çekmeyi başarabilirsiniz. Bu hikayede markanızın güvenilirliği, başarıları, nasıl bir süreçten geçtiği, kurulma aşaması ve kurulma sebebi (belli bir ihtiyacı karşılamak vb.) gibi detaylara yer verdiğinizde markanızın hikayesini ilgi çekici bir hale getirebilirsiniz.

Markanızı bir karakter şeklinde yaratabilirsiniz. Bu kişilik ne kadar kendine özgü ve güven verici ise tüketicilerin o kadar ilgisini çeker. Bu hikayede tüketicilere ne gibi faydalar ve imkanlar sunabileceğinize de yer vermeniz, tüketicilerin biraz daha dikkatini çekecektir.

Sosyal mecraları aktif bir şekilde kullanın

Tüketicilere ulaşmak için en etkili mecralar, sosyal platformlardır. Geri dönüşüm oranları düşük olsa da, marka bilinirliğini artırmak için etkilidir. Sosyal mecralar satışa odaklanmaktan çok marka bilinirliğini artırmada etkilidir. PR yapmadaki amacınız da marka bilinirliğinizi satışları artırmaktan önce marka bilinirliğini artırmaktır. Bu nedenle de sosyal mecralar bu amaç için oldukça uygun olacaktır.

Kendiniz için en uygun olan sosyal mecraları bulduktan sonra bu mecralara özel sosyal medya içerik takvimlerinizi oluşturarak, markanızla ilgili paylaşımlar yapmanız gerekiyor. Markanızla ilgili dikkat çekecek bilgiler ve detaylar paylaşabilirsiniz.

Sektördeki önemli kişilerle iletişim kurun

Sektördeki önemli ve çevresi geniş olan kişilerle iletişim halinde olmanız da size PR açısından fayda sağlayacaktır. Onlarla olan ilişkilerinizi iyi tuttuğunuzda, gerektiği zamanlarda markanız hakkında paylaşım yapmalarını rica edebilirsiniz.

Sektörde bilinen ve takip edilen kişilerin sizin hakkınızda paylaşım yapmaları, size birçok yeni takipçi ve müşteri kazandırabilir. Tabii ki bu ilişkileri, çıkar amaçlı kurmamak gerekiyor. Gerçek ilişkiler kurmanız, devamlı olarak bu kişilerle bu şekilde etkileşime girmenize yardımcı olur.

Dijital yayıncılarla iletişime geçin

Sektörünüzle ilgili yayın yapan dijital yayıncılarla iletişime geçebilirsiniz. Yayıncılar, markalarla ilgili bilgi edinmek ve yeni içerikler oluşturmak için, markalardan gelen haberleri ve içerikleri değerlendirmek isteyebilirler. Hazırladığınız bültenleri bu yayıncılara gönderebilirsiniz.

Bazı yayıncılar bu tür haberleri yayınlamak için belli ücret taleplerinde bulunabilir. Eğer geri dönüşümü beklentileri karşılayabilecekse ve sizin bütçenize uygun bir ücretse, bu yayıncılarla da çalışabilirsiniz. Ancak ücretsiz yayınlayan yayıncıları da arayarak, bu çalışmaları ücretsiz olarak yapabilirsiniz.

Bülteninizi çok iyi bir şekilde hazırlayın

Bu dijital yayıncılara göndermeyi planladığınız bültenleri çok iyi bir şekilde hazırlamanız gerekiyor. Çünkü burada çalışan editörlere ekstra iş yükü çıkartmamanız gerekiyor.

Bültenizde hazırladığınız metinlerde anlatım bozuklukları ya da yazım hataları olmaması gerekiyor. Bu tür hataların olması, yayıncılardaki editörlere ekstra iş yükler. Bu durumların önüne geçmek için, bültenlerinizi kusursuz bir şekilde hazırlamalısınız.

Bunun yanı sıra, bülteninize ilgili görselleri ekleyerek, yayına hazır bir şekilde göndermelisiniz. Böylelikle, editörler hem internet üzerinde görsel aramak zorunda kalmazlar. Ayrıca editörlerin buldukları görseller, sizin bülteninizle ilgili olmayabilir ve istediğiniz mesajı veremeyebilirsiniz. Ancak yayınlanmasını istediğiniz görselleri gönderdiğinizde bülteniniz eksiksiz bir şekilde yayınlanmış olur.

Sevinj Rustamkhanli 

Kaynakça:

https://www.ideasoft.com.tr/kendi-basiniza-yapabileceginiz-pr-calismalari/