iç mekan içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

2017 yılındaki Geekbench performans testinde bataryası kötü kondisyonda olan iPhone’ların neredeyse yarı yarıya performansının düştüğünün fark edilmesinin ardından gözler Apple’a çevrilmişti. Kaliforniyalı Teknoloji devi, bu olayın ortaya çıkmasının ardından eski iPhone modellerini kasıtlı olarak yavaşlattığını kabul etmişti. iOS güncellemelerini iPhone 5, iPhone 6 ve iPhone 7’nin performans hızlarını kasıtlı olarak yavaşlatacak şekilde düzenlediği ifade edildi. Bu durumla ilgili olarak Apple’a yüzlerce bireysel ve toplu dava açıldı. Bu durum sosyal medyada ve haberlerde uzunca konuşuldu.

Bu durumda başı epey ağrıyan Apple, ya dava açan herkese tazminat ödemek ya da bu yavaşlatmalar için bir gerekçe sunmak zorundaydı. İkinci seçeneği daha uygun gören Apple bu uygulamayı insanları yeni iPhone almaya zorlamak için devreye sokmadığını ifade etti. Bu uygulamanın yeni güç yönetimi özelliğinin bir parçası olduğunu belirten teknoloji şirketi, cihazın aniden kapanmasının önüne geçmek amacıyla iPhone’ların bataryadan mümkün olduğundan daha fazla güç çekmesini engellemek için böyle bir yöntem kullandığını söyledi.

Bu itiraftan günümüzde kadar uzanan süreçte kesin olarak kabul edilmiş bir gerçek var. O da Apple’ın telefonları yavaşlattığı. Her ne kadar açıklamaları kağıt üzerinde tatmin edici olsa da, kamuoyundaki ‘’ Apple yeni telefonlarını sattırmak için eskilerini yavaşlatıyor’’ algısı hala yaygın. Ancak bu algı şirketin satışlarında bir düşüşe yol açmadığı için krizin aşıldığı söylenebilir.

Kaynakça: 

https://www.cnnturk.com/teknoloji/apple-iphone-modellerini-kasitli-olarak-yavaslattigini-kabul-etti