Bir Krizin Ortaya Çıkması Neye Sebep Olur?

  • İşletmelerin kurumsal itibarını zedeler
  • Finansal kayıp yaşamasına sebep olur.
  • Krizler işletmelerin iş birliği içinde oldukları paydaşlarını kaybetmesine neden olur.

Krizler acil durum yönetimi gerektirirPlansız ortaya çıkan eylemler olduğu Için tüm organizasyon için önemli bir sınav niteliği taşımaktadır

Kriz durumunda hem çalışanlarının hem de işletmenin genel sorunları artar, alınan her karar için yöneticiler sorgulanır, Krizler huzursuz, tedirgin bir kurumsal çevrenin oluşumuna yol açar.

Ülkemizde yer alan her sektördeki işletmeler ortaya çıkabilecek kurumsal veya küresel krizden büyük veya küçük payda içinde koşulsuz etkilenmektedir. Ekonominin bacasız sanayisi olarak adlandırılan emek-yoğun anlamında personel döngülerinin en fazla olduğu turizm işletmeleri de kriz durumlarında ciddi bir şekilde tehdit altındadır.

Karşılaşabilecek krizlere karşı turizm işletmelerinin hazırlıklı olması, Işletme yöneticilerinin yönetsel faaliyetlerini doğru kullanmaları ve herhangi bir acil durumda işletmenin menfaatleri doğrultusunda karar almaları ile kriz yönetimi ilişkilendirilir.

Örnek olarak verilen turizm sektörü gibi sürekli değişen şartlar altında çevreye ve hayata uyum sağlamaya çalışan tüm şirketler kendi dengelerini belirli bir seviyede tutmak için krizin boyutu ne olursa olsun sağlıkla karar verme yeteneklerini kullanmaları gerekmektedir.

İşletmelerin kriz dönemlerinde boyutu ne olursa olsun yapması gereken en önemli özelliği sağlıklı karar verebilme yeteneğidir.

Kriz Yönetimi için Önemli Stratejiler

A-İşletmenin Ortadaki Krizi Reddetme Stratejileri

  • Krizin varlığını dolaylı olarak reddetme: İşletme ortaya çıkan krizi kabullenmeyip başkalarının üzerine atarak süreci yönetmeye çalışır. Bu durum iş dünyasında yanlış izlenimlere yol açar.
  • Krizi direk reddetme: İşletme tarafınca herhangi bir krizin olmadığı, asparagas haberin yapıldığı ima ve iddia edilir.
  • Başkalarını suçlama: Krizin işletme dışından kişilerce yaratıldığını savunur ve tüm olup biten durumu onların üzerine atar. Krizden etkilenen kendi çalışma sistemini değil, onları sorumlu tutar.

B-Kriz Etkisini Kontrol Altına Alıcı Azaltıcı Stratejiler

  • Kontrol edici bahaneler sunmak: Bir Kriz içerisindeki kargaşayı azaltmak ve olayın kurumun sorumluluğu altında olduğunu bildirmek üzere krizi tetikleyen olayların kontrol altına aldığını belirtilir. Kriz söylentisinin çevre içinde fazlaca yayılması engellenir.
  • Hukuki çözümler üretmek, İşletme kurumun içinde bulunduğu durumun en az zarar ile algılanması için hukuki yoldan çaba gösterir

C-Kriz Sonrası Yeniden İtibar Kazanabilme Stratejileri

  • Tazminat veya benzeri hediyeler: Krizden zarar gören çalışanlarına para ve benzeri hediyeler sağlayarak var olan kurumsal itibarın yeniden kazanılmaya çalışılması
  • Özür Dilemek: İşletme yönetimi krizin tüm sorumluluğu üstlenir, özür diler.

D-Krize Destek Stratejileri

  • Hatırlatma ve birlik olma: İşletmenin krizden önceki iyi ve başarılı durumun hatırlanmasına özen gösterilerek krizin yarattığı stres ve gerginliğin azaltılması ve işlerin bir an önce eskiye dönme çabasını karşılamadır.
  • Mağduriyet: Kriz yöneticisinin kriz mağduru olduğunu anlatan ifadeleridir.

Sevinj Rustamkhanli

Kaynakça:

https://www.iienstitu.com/blog/kriz-ve-krize-karsilik-stratejiler