Yemeksepeti'ne hack şoku! Kullanıcıların verileri çalındı!

Mart’ta düzenlenen siber saldırının ardından Yemeksepeti aradan geçen 8 ay sonrasında tekrardan bir hack konusuyla gündeme geldi. Bu kez de toplamda 50 milyonu aşkın kullanıcının verilerinin çalındığı belirtiliyor. Konuyla alakalı açıklama yapan şirket, ‘siber saldırıya’ uğradıklarını ve gereken çalışmaların yapıldığını verse de platformun mevcut kullanıcıları ‘güvenlik’ konusunda epey tedirgin. Zira ele geçirilen kullanıcı verileri arasında ev ve iş adreslerinin yanı sıra banka bilgileri de var.

Geçtiğimiz Mart’ta Türkiye’nin en büyük yemek sipariş platformu Yemeksepeti’ne siber saldırı düzenlenmiş; birçok kullanıcı verisinin çalındığı açıklanmıştı. Saldırganların elde ettiği bilgiler arasında ad-soyad ve doğum tarihi gibi detayların yanında kayıtlı telefon numaraları,kayıtlı e-posta adresleri ve fiziksel adreslerin de yer aldığı söylenmişti. Olay gerçekleştikten sonra Yemeksepeti’nin resmi sosyal medya hesaplarından ‘kamuoyuna duyuru’ şeklinde bir gönderi paylaşılmıştı.

Yemeksepeti’ne yeni düzenlenen siber saldırının kapsam alanı çok geniş. Zira toplamda 50 milyonu aşkın kişinin verilerinin çalındığı belirtiliyor. Şirketin yaptığı açıklama ise şu şekilde: 

‘’Kötü niyetli bazı kişiler, kaynağı belli olmayan verileri Yemeksepeti ile ilişkilendirerek bu verileri yayınlama tehdidiyle şirkete ulaşmış ve fidye talebinde bulunmuşlardır. Yemeksepeti olarak bu tip yasadışı talepleri değerlendirmeye dahi mümkün olmadığını belirterek, konuyla ilgili tüm resmi kurumları bilgilendirdiğimizi ve yasal süreci başlattığımızı ifade etmek isteriz.

Yemeksepeti olarak kullanıcı verilerini korumanın en temel önceliğimiz olduğunu ve bu kapsamda siber güvenlik tedbirlerimiz en üst düzeyde aldığımızı vurgulamak isteriz. Bu son olayla bağlantılı olarak da Yemeksepeti sistemlerinde bir veri ihali olup olmadığı uzman ekiplerce detaylı bir şekilde araştırılmış, herhangi bir veri ihlali ya da hırsızlığı kesinlikle tespit edilmemiştir.

Diğer taraftan, bir veri hırsızlığı yaşanması durumunda yapılması gerekenler kanunlarla açıkça belirlenmiş olup, Yemeksepeti olarak bugüne kadar yaptığımız gibi kanunlara uygun şekilde açık ve şeffaf bir süreç yürüteceğimizi kamuoyuna duyururuz.’’

Her ne kadar şirket açıklama yapmaktan çekinmese de, kriz birden fazla kez tekrar ettiği için halk arasında Yemeksepeti’ne olan güven oldukça düşük. Öte yandan bazı vatandaşlar ise verilerinin hali hazırda güvende olmadığını ve paylaşıldığını düşünüyor. Ancak her iki bakış açısına sahip kişilerin de aklında aynı soru her geçen gün netleşiyor: Yemeksepeti verileri satıyor mu?

Kaynakça: 
https://habervitrini.com/yemeksepetinde-yeni-kriz-50-milyon-kullaniciya-ait-veriler-calindi/1053981