Çocuklarının eline tableti tutuşturan ebeveynler şimdi endişeli

Yeni Kaspersky araştırmasına göre çoğu ebeveyn, çocuklarının dijital davranışları konusunda endişeli ve bunu izleyip yönetmek istiyor. Türkiye’den ankete katılanların yarısından fazlası (yüzde 52) ebeveyn kontrolü uygulamalarını kullanıyor ve yüzde 44’ü çocukların internet geçmişini düzenli olarak kontrol ediyor. Ayrıca Türkiye’de ebeveynlerin yüzde 63’ü çocuklarının dijital cihazları bir ebeveyn (yüzde 55) veya aile üyesinin (yüzde 8) gözetiminde kullandığını söylüyor.

Zamane çocukları önceki nesillere göre erken yaşlardan itibaren teknik olarak çok daha ileri düzeyde. Bunun ana nedenlerinden biri, yakın zamanda yapılan bir Kaspersky anketinin de onayladığı üzere çok daha genç yaşlardan itibaren teknolojik oyuncaklara ve uygulama deneyimine erişebilmeleri. Bununla birlikte çocuklar çevrimiçi dünyanın tüm kurallarının farkında olmayabiliyor ve bunlar yavaş yavaş ebeveynleri tarafından öğretiliyor. Çocuklarına teknolojik cihaz verirken ebeveynler çevrimiçi ortamda güvende olduklarından emin olmak istiyor. Bu nedenle de çoğu ebeveyn çocukların çevrimiçi etkinliklerini izlemeye çalışıyor.

Türk katılımcıların neredeyse yarısı, çocuklarının çevrimiçi etkinliklerini izlemek için sağlıklı dijital alışkanlıklar (%44) ve ebeveyn kontrolü uygulamaları (%52) kullanıyor ve %44’ü tarama geçmişlerini inceliyor. Katılımcıların yaklaşık dörtte biri (%21) çocuklarına güveniyor ve onları hiç kontrol etmiyor. 

Kaspersky araştırmasının sonuçlarına göre dijital ortamda çocukların davranışlarını düzenlemede en büyük sorumluluk aileye aittir (%87). Bununla birlikte, yaklaşık dörtte biri (%23) öğretmenlerin ve okulların bunu yapması gerektiğini ve %27’si çocukların kişisel sorumluluğu olması gerektiğini düşünüyor. 

Bu duruşu desteklemek için yüzde 94’ü çocuklarıyla çevrimiçi davranış ve dijital görgü kurallarını konuştu. Katılımcıların sadece yüzde 6’sı bu konuyu çocuklarıyla müzakere etmedi.

Çocukların dijital güvenliğinden emin olmak için atabileceğiniz bazı adımlar var:

  • Çocuklar cihazlarını kullanırken siber hijyen ve çevrimiçi güvenlik hakkında bilgi eksikliği yaşayabilirler. Olası senaryoları çocuklarınızla tartışarak ve bir örnek oluşturarak yardımcı olabilirsiniz.
  • Çocuğunun cihazlarına ebeveyn denetimi uygulaması yüklemek iyi bir fikir. Bununla birlikte, bunu çocuğunuzla konuşmanız ve eylemlerinizin arkasındaki nedenleri açıklamanız oldukça önemli.
  • Çocuğunuz aktif bir sosyal ağ kullanıcısıysa ve çok fazla içerik paylaşıyorsa, aşırı paylaşım ve veri gizliliği sorununu onunla konuşmalısınız. Ayrıca sosyal ağlarda birbirinizi ekleyebilir ve örnek olmaya çalışabilirsiniz. Fotoğraflardaki coğrafi etiketleri daima kontrol edin. Fotoğraflarda veya açıklamalarda gizli bilgilerin görünmediğinden emin olun. Yorumları takip edin. Bizzat örnek olmak, çocuğunuza gizliliğini korurken çevrimiçi ortamda nasıl güvenli bir şekilde bilgi paylaşacağını da gösterecektir.

Barış Ermek

Kaynakça: https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/arastirma/ebeveynler-endiseli/