– 2022 DİJİTAL PAZARLAMA TRENDLERİ NELER? – 

Teknoloji ve dijitalleşme hızla evrimleşmeye ve yeni ürünler katarak hayatımızı değiştirmeye devam ediyor. Hayatlarımızın tüm bu hızla değişmesinin doğal bir sonucu olarak özünü insandan alan pazarlamanın dinamiklerini de dönüştürerek dijital pazarlamayı çok daha kritik bir noktaya taşıyor. Peki pazarlamanın yaşadığı bu dönüşümde 2022nin trendleri neler olacak? 

Yapay Zeka Destekli Influencer Pazarlaması

Son yıllarda pazarlama kampanyaları içerisinde kendisine daha fazla yer bulan Influencer Pazarlaması, 2020 yılında küresel olarak 9,7 milyar dolar değere ulaşmıştı. Pazarlamacıların çoğunun influencer içeriklerinin yüzde 20’sinden fazlasına bütçe ayırdıkları biliniyor. 2022 yılında influencerların yapay zeka destekli yayın ve ölçüm sistemleri ile daha az maliyetle, daha fazla sayıda kişiye ulaşması ve bu yolla pazarlamacılara yatırım geri dönüşleri konusunda daha efektif çözümler sunması bekleniyor.

Hibrit Etkinlikler

Covid-19’un etkileri gücünü azaltsa da birçok alanda etkili olmayı sürdürüyor. Pandemi ile birlikte önce tamamen dijital ortama aktarılan etkinlikler, insanların fiziksel olarak tekrar bir araya gelmeleri nedeniyle azaldı. Fiziksel etkinliklerin sayısı her geçen gün artsa da artık trend her ikisinin karışımı olan hibrit etkinliklere kayıyor. Pazarlamacılar, 2022 yılı için etkinlik planlarken daha sürükleyici bir deneyim yaratmak ve hedef kitleyi etkilemek için AR ve VR gibi teknolojileri içeren etkinliklere daha çok yönelecek.

Çerezler İçin Önlemler

Günün her saatinde, her platformda ve çok farklı içeriklere maruz kalan tüketiciler, bundan korunmak için gizlilik koruması ve verileri üzerinde daha kontrol odaklı bir yaklaşım sergiliyorlar. 2022 yılında öne çıkacak en önemli trendlerden biri üçüncü taraf çerezler olarak ifade edilen bu korumaları aşamalı olarak kaldırmak olacak. Bu konuda Google’ın geliştirdiği uygulamaları kullanılabilecek ve tüketicilerden izinli verileri toplayarak farklı CRM kampanyaları düzenlenebilecek.

Veri İşleme Uygulamaları

Hedef kitle birbirinden çok farklı yapılara sahip olan mecralarda bulunuyor ve dağınık yapıdan sürekli bir şekilde veri akışı geliyor. Bu verinin toplanması, sınıflandırılması, işlenmesi ve anlamlı çıktılar haline dönüştürülüp doğru pazarlama kampanyaları çevrilmesi de 2022 yılında öne çıkacak trendler arasında yer alıyor. Pazarlamacıların, müşteri veri uygulamalarını kullanarak daha güvenli bir altyapı oluşturmaları ve veri madenciliği ile doğru hedefe yönelmeleri yeni yılda önem kazanacak.

Sosyal Medyada Doğrudan Alışveriş

Son dönemde hızla yükselen bir diğer pazarlama uygulaması da sosyal medya alışverişi. Tüketiciler özellikle pandemi sonrasında genellikle Facebook, Instagram ve WhatsApp grupları gibi sosyal medya platformları üzerinden çevrimiçi alışveriş yapmayı tercih ediyorlar. Günümüzde birçok sosyal medya platformu, alışveriş deneyimini kolaylaştırmak için yeni özellikler de sunuyor. Örneğin, Instagram, müşterilerin üçüncü taraf sitenin zorluklarını yaşamaması için çeşitli bölgelerde Instagram Checkout’u kullanıma sundu. Aynı şekilde Facebook, markalar ve müşteriler arasındaki iletişimi kolaylaştırmak için Facebook Pay ve Facebook Mağazaları seçeneği başlattı.

Mikro Influcerlar

Dijital pazarlamanın temel noktalarından birini oluşturan influencer pazarlama 2022 yılında yükselişte olacak. Ancak tüketicilerin artık çok sayıda takipçisi olanlara karşı güvenlerini biraz yitirdikleri konuşulan konular arasında yer alıyor. Artık influencer pazarlaması megadan mikro aşamaya doğru geçiş yapacak. Tüketicilerin çoğunlukla influencerların tavsiyelerine inandığını araştırmalar gösteriyor. Bu nedenle markalar, müşteri tabanlarını genişletmek ve kazançlı ortaklığın keyfini çıkarmak için binlerce takipçisi olan influencerları tercih etmeye devam edecek. Ancak burada sıkça kullanılmış ve öne çıkmış olanlardan çok daha niş, küçük bir kitleye sahip ancak etki alanı kuvvetli influencerlar daha tercih edilecek. Bu yolla markalar maliyetlerini azaltırken güven unsurunu da işin içine tekrar alacak.

YAZAR: ŞİMAL DOĞAN 

HABERİN DETAYLARINA LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ.