17 yıldır yiyecek-içecek eğitimi konusunda faaliyet gösteren Mutfak Sanatları Akademisi (MSA), Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sarıyer Kaymakamlığı ile önemli bir projeye imza attı. MSA, gıda bilgisini çocukların temel eğitimine ve günlük hayatına sokmak için başlattığı ‘Gıda Bilgisi Temel Eğitimdir’ projesiyle birlikte okul öncesi, ilkokul ve ortaöğretim öğrencileriyle buluşarak onlara sağlıklı beslenmenin önemini yaş gruplarına uygun olarak eğlenceli aktiviteler ve eğitimlerle anlatacak.

Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel salgınla birlikte sağlıklı ve dengeli beslenmenin insan sağlığı için önemi daha net anlaşılmaya başlandı. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemi günümüzde her geçen gün daha fazla bilinirlik kazansa da bunun bir alışkanlığa dönüşmesi çocukluk döneminde edinilen bilgi ve alışkanlıklara dayanıyor. Çocuklukta sahip olunan beslenme alışkanlığı, daha sonraki yaşam evrelerinin de kalitesini farkında olmadıkları ölçüde tanımlıyor. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin çocukluktan itibaren kazanılması gereken bir alışkanlık olduğuna dikkat çeken Mutfak Sanatları Akademisi (MSA), Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sarıyer Kaymakamlığı ile önemli bir projeye imza attı. MSA, gıda bilgisini çocukların temel eğitimine ve günlük hayatına sokmak için başlattığı ‘Gıda Bilgisi Temel Eğitimdir’ projesiyle birlikte okul öncesi, ilkokul ve ortaöğretim öğrencileriyle buluşarak onlara sağlıklı beslenmenin önemini, sağlıklı ve dengeli beslenmek için neler yapılabileceğini çocukların yaş gruplarına uygun olarak eğlenceli aktivitelerle ve eğitimlerle anlatacak. Projeyle birlikte okullarda ve okul çevrelerinde öğrencilere sağlanan yemekleri ve yiyecekleri sağlıklı hale getirmek için de adımlar atılacak. Projenin bir uzantısı olarak pilot okullarda pişirilen veya okullar için pişirilen yemekler için “eğitimcinin eğitimi” programı başlatılarak, bütçe dahilinde lezzetli ve besleyici değeri yüksek leziz yemeklerin de mümkün olduğunu gösterilecek. Ayrıca projeyle birlikte #gıdabilgisitemeleğitimdir mottosuyla, gıda bilgisinin okul müfredatlarına ilkokuldan itibaren girmesi gerektiğini savunularak, gıda bilgisi eğitiminin resmi ve mecburi müfredata girmesi hedefleniyor.

Öğrencilerin toprağa ve malzemeye değmesine olanak tanınacak

Projenin ilk aşamasında ilk ve ortaöğretim kapsamındaki 6-14 yaş aralığındaki çocukların eğitimleri önceliklendirildi. Biri özel diğeri devlet okulu olmak üzere iki pilot okul ile iş birliği yapıldı. Belirlenen iki pilot okulda sınıf bazında ve okul dönemi boyunca devam edecek malzeme, doğru malzeme seçimi, yemek hazırlama, doğru pişirme ile ilgili eğitimler verilmeye başlandı. Bu bilgiler sınıf bazında ve yıl boyunca verilmeye devam edilecek. Proje kapsamındaki eğitimler hem online olarak hem de MSA eğitmen şeflerinin okullarda verdikleri eğitimlerle yapılacak. Bu eğitimlerde gıdaların tohumdan sofralara nasıl ulaştığı, tedarik süreçleri, gıda güvenliği gibi konular işlenecek, bu konularda çocukların sorgulama ve fikir geliştirmelerine imkân yaratılacak. Bu konularda çalışan çeşitli kooperatifler ve girişimleri tanıtılacak. Yapılan iş birlikleriyle birlikte bu kurumlara ve girişimlere geziler düzenlenerek öğrenciler gözlem ve pratik yoluyla da bilgilendirilecek. Örneğin, geleneksel tarım hakkında çocukların yerinde gözlem ve pratik yoluyla da bilgilenmeleri sağlanacak, öğrencilerin toprağa ve malzemeye değmesine olanak tanınacak.

Projenin ilk durağı MEV Dumlupınar İlkokulu oldu

Proje, İstanbul’daki MEV Dumlupınar İlkokulu’nda düzenlenen etkinlikle başladı. 30 kişilik gruplar halinde 4’üncü sınıf öğrencilerinin katıldığı etkinlikte 10-11 yaş grubunda 250’yi aşkın öğrenci yer aldı. MSA’dan eğitmen Şef Tolga Çakar’ın verdiği eğitime online olarak katılan öğrenciler, aşçılık mesleği, mesleğe ilk adım, mutfakta hiyerarşi, mutfakta hijyen kuralları, gıda güvenliği, satın alma, alışveriş gibi konularda bilgiler aldılar. Ayrıca Şef Çakar’dan tavuklu ve sebzeli sandviç hazırlamanın püf noktalarını öğrendiler.

“Hedefimiz kendine yeten çocukların yetişmesine ön ayak olmak”

Projeyle hedeflerinin temel gıda bilgisi ve doğru pişirme yetkinliğine sahip, kendine yeten çocukların yetişmesine ön ayak olmak olduğunu belirten MSA Yönetici Direktörü Sitare Baras, şunları söyledi: “MSA olarak bu proje ile vizyonumuz temel gıda ve doğru beslenme bilgisinin çocukluk evresinde çocuklara seviye seviye ilerleyen bir müfredat ile aktarılmaya başlandığı bir eğitim sistemini ülke çapında hayata geçirmek. Bu eğitim sistemi ile dünyanın neresine giderse gitsin temel gıda bilgisi ve doğru pişirme yetkinliğine sahip, kendine yeten, çevresine bu yetkinlikle ilham veren çocukların yetişmesine ön ayak olmak istiyoruz. Projeyle birlikte farklı yaş gruplarındaki öğrencilere özel ‘beslenme ve yeni nesil gıda kaynakları’ üzerine içerik ve dersler kurgulamayı hedefliyoruz. Sadece öğrencilerle ilgili çalışmalar olmayacak. Ayrıca veliler özelinde okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklar için farklı bütçeler göz önünde bulundurularak nasıl sağlıklı beslenme çantası hazırlanır, evde sağlıklı beslenme alışkanlığı nasıl çocuklara aşılanır gibi eğitim ve atölye içerikleri de hazırlanacak. Sarıyer Kaymakamlığı’na ve MEB’e bu projeye inandıkları ve iş birlikleri için teşekkür ediyorum. Daha sağlıklı ve bilinçli bir neslin yetişmesine karşı ilk adımı attığımızı düşünüyorum. Kolaylıkla replike edilebilir bir eğitim modülü ve modeli ortaya koyduğumuza inanıyorum. Umarım ‘Gıda Bilgisi Temel Eğitimdir’ projesi örnek olarak bu konudaki çalışmaların artmasına öncülük eder.”

Kaynak: http://sosyalup.net/msa-gida-bilgisi-temel-egitimdir-projesiyle-cocuklara-saglikli-ve-dengeli-beslenmeyi-ogretecek/

Yusuf TOPAL