Riot Games bir süredir kadın çalışanlara karşı ayrımcılık uygulamasıyla gündeme geliyordu. Firma davada suçunu kabul etti.

Valorant ve League of Legends oyunlarıyla herkesin tanıdığı Riot Games bünyesinde binlerce çalışanı bulunduruyor. 2018 yılında hiç istemeyeceği şekilde cinsiyet ayrımcılığıyla gündeme gelen firma mahkemelik olmuştu. 2018 yılında görülen davanın ardından Riot, geçmişin sorumluluğunu alması gerektiğini söyleyerek toplamda 100 milyon dolarlık cezayı ödemeyi kabul etti.

Riot Games, cinsiyet ayrımcılığı davasında suçunu kabul etti

Riot, bugün yaptığı açıklamada daha önce 1065 kadın çalışanı ve 1300 sözleşmeli kadın işçiyi muhatap alan davada tazminat ödemeyi kabul etti. Firma hakkında yayılan cinsiyet ayrımcılığı ve taciz iddialarına karşı, ihmal edilen çalışanların sorumluluğunun alınacağı ve tazminat ödeneceği vurgulandı. Riot Games’in ödeyeceği tazminat tutarı 80 milyon dolar olsa da 20 milyon dolara yakın mahkeme masrafları da hesaba katıldığında bu dava 100 milyon dolara mâl oluyor.

2018’de patlak veren krizde kadın çalışanların güzelliklerinin derecelendirildiği bir e-posta zinciri ortaya çıkmıştı. Kadın çalışanları birer cinsel obje haline getiren bu olayın patlak vermesinin ardından bazı çalışanlara cinsel organ fotoğraflarının gönderildiği de ortaya çıkanlar arasındaydı. Üç yıldır devam eden krizin ardından Riot nihayet sorumluluk alıyor ve suçlamaları kabul ediyor.

Oyun sektöründe artan taciz vakaları

Riot Games’ten önce de oyun sektöründe taciz olaylarının epey sık gündeme geldiğine şahit olduk. Bu vakalardan ilk akla geleni tabii ki Activision Blizzard oluyor. Geçtiğimiz haftalarda Activision Blizzard çalışanları, şirketin kurucusu ve CEO’su olan Bobby Kotick’i protesto etmişti. Şirkette yönetici pozisyonunda çalışanların dahi katıldığı protestoya rağmen Kotick, koltuğunu bırakmaya şu anda pek meyilli görünmüyor.

Kaynak:https://shiftdelete.net/riot-games-ayrimcilik-davasinda-100-milyon-dolar-odeyecek

Yusuf TOPAL

11633023