Teknoloji hızla büyüyor ve değişiyor. Daha önce hayal bile edilemeyen yenilikleri görüyoruz. Birçok insan için bu yeniliklerden biri, interneti hızla ele geçiren benzersiz, sürükleyici bir sanal ortam olan metaverse deposunu içerir. Bu teknolojiyi ilk önce Ready Player One veya The Matrix serisi gibi bilim kurgu filmlerinde görmüş olabiliriz ama şimdi kurgudan daha fazlası. Sanal gerçekliğin (VR) ve artırılmış gerçekliğin (AR) sürekli yükselişi ile metaverse’ler internete giriyor. 2021’de yaklaşık 85 milyon kullanıcının en az ayda bir AR veya VR deneyimleyeceği tahmin ediliyor. Metaverse tam olarak bilim kurgunun tasvir ettiği gibi olmasa da, yeni bir bilgi işlem platformu olarak hala hayal edilemez değerler üretmeye devam ediyor.
Metaverse’i Anlamak
Bugün, metaverse , kullanıcıların sanal avatarlarla temsil edildiği paylaşılan bir sanal alanı içerir. Bu sanal dünyalar, kullanıcı kararlarına ve alan içindeki etkileşimlere dayalı olarak gelişmeye ve büyümeye devam ediyor. Bu amaçla, “sonunun” olmadığı gerçek dünyayı yansıtır.
Metaverse’de Pazarlama
Dijital pazarlamacıların en son teknolojik gelişmelere ayak uydurması gerekiyor. Bu, meta veri deposunu ve tam potansiyelini anlamayı içerir. Pazarlamacıların anlaması gereken şey, meta veri deposunun yalnızca modaya uygun yeni bir şey olmadığıdır.
Bu meta veri deposu genişlerken pazarlamacılar nasıl uyum sağlayabilir?
İlk olarak, pazarlamacıların hedef pazar olarak Y kuşağının ve Z kuşağının değerini akıllarında tutmaları gerekir. Bu nesiller aynı zamanda Roblox gibi oyunlar ve VR gibi teknolojiler gibi bazı meta veri türlerinin hevesli kullanıcılarıdır.
Gerçek hayattaki pazarlama içinde paralel metaverse pazarlama
Gerçek dünya deneyimleriyle bağlantılı veya markanızın gerçek hayatta halihazırda yaptığına paralel olan pazarlama deneyimleri yaratın.
Meta veri deposunda sanal reklam sunabilirsiniz. Örneğin, bir video oyunu reklam teknolojisi şirketi olan Bidstack, gerçek dünya açık hava reklamcılığında çalışmaktan sanal reklam panolarına reklam yerleştirmeye geçiş yaptı.
Ancak, sanal reklam panolarının ötesine geçebilirsiniz. Metaverse’ler deneyimsel ve doğası gereği sürükleyici olduğundan, reklamlarınız ve pazarlama girişimlerinizle aynı sürükleyici deneyimi sunarak bundan yararlanmak en iyisidir. Yalnızca basit reklamlar yerleştirmek yerine, kullanıcıların etkileşimde bulunabileceği markalı kurulumlar ve etkinlikler sunun.
Erken taşınanların, Roblox’ta bir Lil Nas X konseri, Gucci Garden deneyim ziyaretleri ve Warner Bros.’un In the Heights tanıtımının bir parçası olarak Washington Heights mahallesinin sanal sunumu gibi kullanıcılarına sürükleyici deneyimler sunduğunu gördük. Markalar yakın zamanda Roblox meta veri deposu ve diğer meta veri deposuyla işbirlikleri yoluyla yeni gelir akışları keşfetti.
İnsanlar bir şeyler toplamayı severler ve metaverse ilgi alanlarını sergilemeleri için başka bir alandır. Yalnızca meta veri deposunda toplayabilecekleri varlıklar veya sınırlı sürüm öğeler sunarak aynı deneyimi meta veri deposunda kullanılabilir hale getirebilirsiniz.
Örneğin, Roblox’taki Gucci Garden deneyimi The Collector’s Room’u sunar. İnsanların metaverse’de sınırlı Gucci öğeleri toplamasına izin verir. Gucci, koleksiyon öğelerinin ilk satışlarından oyundan 286.000.000 Robux topladı.
Gelecek Metaverselerde
Şimdi, birçok şirket metaverselere yatırım yapıyor. Sadece eğlence amaçlı değil, iş ve profesyonel amaçlar için de yatırım yapıyorlar.
Örneğin, en büyük sosyal medya platformu olan Facebook, gelecekte kendisini bir metaverse şirketi olarak görüyor. Mark Zuckerberg, sosyal metaverseler oluşturmaya ve Facebook’un AR ve VR teknolojileri olan Oculus’a yatırım yapmaya odaklanmış durumda. Ağustos 2021’de Zuckerberg, Oculus için insanların birlikte çalışmasına, bir konferans odasında oturmasına ve bir ofisteymiş gibi etkileşime girmesine olanak tanıyan bir çalışma metaverse’i tanıttı.
Genel olarak, Silikon Vadisi, Facebook’tan daha fazlası, internetin yeni nesli olarak metaverse’lere bahis yapmakla meşgul. Ayrıca şu anda platformlarında metaverse benzeri öğeler içeren birçok oyun var. Örneğin, Fortnite ve Animal Crossing oyunlarında konserlere izin veriyor.
Barış Ermek
Kaynakça: https://influencermarketinghub.com/metaverse-marketing/
2 yorum
Yorumlar kapalı.