İçerik pazarlamasını bir sonraki seviyeye taşıyan görsel iletişim uzmanlarından oluşan seçkin bir ekip olan Infobrandz’ın kurucu ortağı Vikas Agrawal tarafından yazılmıştır.

‘’Halkla ilişkiler, yeni girişimciler için göz korkutucu bir görev olabilir. İşletmeniz için en iyi halkla ilişkiler stratejisini oluşturmanın veya seçmenin yanı sıra, bütçenizi en iyi şekilde nasıl harcayabileceğiniz konusunda da endişeler var. Ve genellikle yeni girişiminiz için halkla ilişkileri geliştirmenin en iyi yolunun zaman mı, para mı yoksa her ikisini mi harcamak olduğuna karar vermekle ilgili sorular vardır. Ama deneyimlerime göre, halkla ilişkiler; zaman ve para açısından düşünmenin ötesine geçiyor. ‘’

İşte yeni girişimciler için en iyi PR ipuçlarımdan bazıları.

1) DAHA BÜYÜK MARKALARLA ORTAK OLUN 

Buradaki “daha büyük markalar” mutlaka Fortune 100, 500 veya 1.000 şirkete atıfta bulunmaz. Önde gelen markaların ihtiyaç duyduğu bir hizmeti sunuyorsanız, herhangi bir ücret ödemeden bize ulaşabilir ve teklif verebilirsiniz. Birçok marka, ücretsiz çalışma için doğrudan teklifleri reddedecektir. Bu yüzden işi önceden yapın ve onlara nihai sonucu gönderin. Etkileyiciyse hayır demezler çünkü hiçbir maliyeti yoktur. Ek olarak, ücretsiz olduğunda, bu markaların işiniz için size kredi verme olasılığı daha yüksektir; bu, erişimleri göz önüne alındığında, işletmeniz için mükemmel tanıtım anlamına gelir. Benimki gibi bazı sektörlerde referans isteyebilir, bu tür ortaklıkların ürünlerini pazarlama materyallerinde kullanabilir ve işletmenizin genel algısını yükseltebilirsiniz. Marka tamamlayıcı ürünler veya hizmetler sunuyorsa, sonunda ulaşıp resmi bir ortaklık anlaşması isteyebilirsiniz. Daha büyük bir markaya anında değer katabileceğiniz yolları düşünün ve ardından en iyi fikrinizi hayata geçirin. Yeni bir girişimci olarak, bu genellikle size paradan daha fazla zamana mal olur, ancak işletmenizin halkla ilişkilerini geliştirmek için harcadığınız zahmete değer.

2. BAŞKALARI İÇİN YAZIN 

Alexa, Ahrefs, SEMRush veya Benzer Web gibi araçlarla alanınızda değerli yayınlar arayın ve hedef kitleleriyle alakalı konuları açıklayın. Bu yayınların bazılarının editörleri aktif olarak bazı üretim kotalarını karşılamaya çalışırken, uygunsuz sahalara cevap vermeyecekler. FoundCred tarafından yapılan son araştırmalar, birinci kademe yayınlara yönelik tüm satış konuşmalarının yüzde 10’undan daha azının yanıt aldığını göstermiştir. Alternatif olarak, yazmak istediğiniz siteler listesinde yukarıya doğru gidebilirsiniz. Yazarınız, sunumunuza ek olarak ne kadar yüksek kredi verirse, daha fazla gönderi  almak o kadar kolay olacaktır. Gönderiye elinizden gelenin en iyisini yapın ve yayının yönergelerini izleyin. İlk gönderiniz, o yayın için tekrar yazma şansınızı artıracaktır. Ayrıca, daha kaliteli bir gönderi, insanların sizi ve sitenizi kontrol etme olasılığının daha yüksek olmasını sağlar, bu da tanıtımdır ve muhtemelen başka türlü elde edemeyeceğiniz yol açar.

3. YARIŞMALAR DÜZENLEYİN

Yarışmalar, işletmeniz için daha fazla PR elde etmenin eski ama önemli bir yoludur. Yeni girişimciler arasında gördüğüm bir hata, ürünleri veya hizmetleriyle ilgisi olmayan ödüller vermektir.

Örneğin, bir tasarım ajansı olarak bir yarışma düzenliyorsanız, kazananlara bir marka bilinci oluşturma paketi sunmak, onlara bir akıllı telefon vermekten daha iyi bir tekliftir. Ne kadar çok kazananı ağırlayabilirseniz, tanıtım için o kadar iyi olur. Erişimini genişletmek için yarışmanızın sosyal sinyallerini artırın. Bunu yapmanın kolay bir yolu, yarışmacıları yarışmayı başkalarıyla paylaştıkları için ödüllendirmek veya yarışma giriş puanlarını artıracak görevler vermektir.

Dikkatli bir planlama ile viral bir yarışma düzenlemek ve işletmeniz için tanıtım oluşturmak mümkündür. Sosyal erişiminiz nispeten düşükse, yarışma sayfanıza daha fazla ilgi çekmek için sosyal reklamlara yatırım yapın. Halkla ilişkiler çabalarınız için değerli ve nispeten ucuz bir yatırım olacaktır.

‘’İşinize başladığınızda halkla ilişkiler bir maratondur. Bu ipuçları, çevrimiçi olarak birkaç işletmeyi büyütmeme yardımcı oldu ve hala yeni bir işletme için başvurduğum halkla ilişkiler stratejilerim. Bunları ihtiyaçlarınıza göre ayarlayın ve markanızın katlanarak büyümesini izleyin.’’

YAZAR: ŞİMAL DOĞAN

HABERİN DETAYLARINA LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ.