Seoul Milk - Sputnik Türkiye, 1920, 15.12.2021

Güney Kore’de Seul Süt firmasının reklam filminde, bir erkek yeşilliğin içinde daha sonra ineğe dönüşecek bir grup kadını kamerayla gizlice kayda alırken görülüyor. Kamuoyundan gelen yoğun tepkilerden sonra reklam filmi YouTube sayfasından kaldırıldı ancak internet kullanıcıları tarafından yeniden yüklenen video çok sayıda kişi tarafından izlendi.

Söz konusu reklam filminde kadınların inek olarak tasvir edilmesi yoğun eleştirilere neden olurken, adamın kadınları gizlice kayda alması da Güney Kore’de yasa dışı kayda alma suçu olarak adlandırılan ‘molka’ olarak değerlendirildi.

Seul Süt’ün şemsiye şirketi Seul Mandıra Kooperatifi’nin yayımladığı çevrim içi mesajda, “Süt reklamından rahatsız olan herkesten içtenlikle özür dileriz” ifadesi kullanıldı.

Her ne kadar çok büyük bir hata olsa da, böyle bir skandaldan sonra firmanın özür dilemesi imajı için faydalı. Ancak yine de bazı sosyal sorumluluk projeleri ile bu krizin üstünün örtülmesi hatta unutturulması mümkün. Örneğin şirket, kadın derneklerine bağış yapabilir veya kadın eşitliği ile ilgili etkinlikler yapabilir. 

Kaynakça: https://tr.sputniknews.com/20211215/guney-koreli-sut-firmasindan-kadinlari-inek-olarak-gosteren-reklam-icin-ozur–1051783884.html