Bu yazımızda “likidasyon, açık pozisyon, Noel Baba rallisi, ‘söylentiyi satın al, haberi sat’ ve piyasa duyarlılığı“ terimleriyle ilgili detaylı açıklamaya ulaşacaksınız.

İnternet kültürünün bir parçası olarak oluşan kripto para piyasası, kendine has dinamiklere, terimlere ve söylemlere sahiptir. Bunun yanı sıra, bir finans piyasası olan kripto alanını daha iyi anlamak için belirli finans ve ekonomi terimlerini de bilmek gereklidir.

Bu yazımızda “likidasyon, açık pozisyon, Noel Baba rallisi, ‘söylentiyi satın al, haberi sat’ ve piyasa duyarlılığı“ terimleriyle ilgili detaylı açıklamaya ulaşacaksınız.

Likidasyon

Türev piyasalarında kullanılan bir terim olan likidasyon, yatırımcıların kaldıraçlı pozisyonlarının aracı platform tarafından kapatılmasını ifade eder. Bu terimi daha iyi anlamak için önce marj ticareti ve kaldıraçlı işlemlere değinelim.

Marj ticareti, yatırımcıların ana sermayelerinden daha büyük bir pozisyon açmak için aracıdan borç aldıkları sermayeyi kullandıkları işlem türüdür. Burada marj, borca teminat olarak yatırılan ana sermayeyi, kaldıraç ise toplam pozisyon büyüklüğünün ana sermayeye oranını ifade eder. Piyasanın uzun veya kısa olabilen bu pozisyonların aksi yönünde hareket etmesi halinde, aracı oluşumlar riskin artmasından dolayı marj çağrısı, yani marj hesaplarına daha fazla fon aktarma talebinde bulunabilir.

Bu talebin karşılanmaması veya piyasanın aksi yönde aracı oluşumun risk sınırını aşacak düzeyde hareket etmesi halinde, oluşum pozisyonları yatırımcının talebine bakmaksızın ve ön bilgilendirme yapmadan kapatır. İşte bu duruma likidasyon denir. Likidasyon, piyasa hareketine bağlı olarak ana sermayenin bir kısmını veya tümünü kaybetme riski barındırır. Bu durumu önlemek için stop loss gibi emirler ile önlem alınabilir.

Açık pozisyon

Yine türev piyasalarıyla ilişkili bir terim olan açık pozisyon, henüz kapanmamış opsiyon veya vadeli işlem gibi sözleşmelerin gerçek zamanlı toplam sayısıdır. Belirli bir dönem içinde açılmış tüm pozisyonlardan, yani hacimden kapatılan pozisyon sayısı çıkartılarak hesaplanır.

Açık pozisyon, piyasa duyarlılığı ve mevcut trendin gücünü tespit etmede faydalı bir göstergedir. Açık pozisyonun yükselmesi, piyasaya para akışı olduğunu gösterir. Bu da mevcut trendin güçlü olduğunun ve yatırımcı ilgisinin bulunduğunun işaretidir.

Fiyatın hangi yönde ilerleyeceğine dair bir fikir vermeyen bu gösterge, piyasanın devam etmekte olan trend hakkında hislerine dair fikir verir. Açık pozisyonun yükselmesi duyarlılığın trend ile ilişkili olumlu olduğunu, azalması ise olumsuz olduğunu gösterir.

Piyasa duyarlılığı

Yatırımcı duyarlılığı olarak da adlandırılan bu terim, yatırımcıların belirli bir dönemde belirli bir piyasa veya varlığa ilişkin genel anlamda hissiyatlarını ifade eder. Yatırımcılar, bu hissiyat ve fikirlerini kullanarak fiyat hareketleri hakkında öngörülerde bulunur ve bu doğrultuda alım veya satım için talep oluşturur.

Piyasa duyarlılığı, birçok alım satım stratejisinin teknik ve temel analizinin yapı taşlarından biridir. Kripto para dahil tüm finansal piyasalar, arz ve talep dengesiyle doğrudan ilişkilidir. Yatırımcıların mevcut durumda ne hissettiği de arz ve talep dengesini oluşturan en temel unsurlardan biridir.

Duyarlılığın tespitinde kullanılan birçok yöntem bulunuyor. Kripto para piyasasında en yaygın yöntem ise, sosyal medya platformlarında kullanıcıların gönderilerinden duyarlılık analizi yapmaktır. Buna ek olarak, Google Trendler gibi arama motoru verileri de yatırımcıların mevcut durumda ne düşündüğüne dair fikir verebilir.

Kripto Korku & Hırs Endeksi, duyarlılığı ölçen başlıca göstergelerden biridir. Sosyal medya, Google Trendler, piyasa dalgalanması, piyasa ivmesi ve hacmi, piyasa hakimiyeti ve haftalık düzenlenen anket verilerini harmanlayan endeks, piyasa duyarlılığını 0 ile 100 arasında puanlıyor. 0 aşırı derecede korkuyu, 100 ise aşırı hırsı ifade ediyor.

Barış Ermek

Kaynakça: https://tr.cointelegraph.com/news/crypto-glossary-2 

Önceki Sözlük Yazısı:  https://www.proutletplus.com/2022/01/24/kripto-para-sozlugu-1/