Pandemi ile birlikte artan evde kalma süreleri aynı zamanda bilgisayar, tablet ve telefonlarda da vakit geçirme sürelerini artırdı. Bu süreçte, pandeminin de etkisiyle, 2020 yılında Türkiyede dijital pazarlama yatırımları 7,5 milyar TLye yaklaştı.

Türkiye’de 2000 yılından sonra gelişmeye başlayan dijital pazarlama sektörü, pandemi ile birlikte büyük bir ivme kazandı. Evde kalma sürelerinin artması ile bilgisayar, telefon, tablet ve giyilebilir teknoloji ürünlerinin kullanımın yaygınlaşması dijital pazarlama harcamalarında da artış yaşanmasına neden oldu.

Kaldı ki dijital, pazarlama açısından büyük fırsatlar taşıyor. Markalar, tüketici neredeyse kendilerinin de orada olmanın yolunu dijital ile sağlıyor. Artık tüketiciyle ilk karşılaşma öncesinden satın alma sonrası hizmetlere kadar tüm süreç dijitalden çok daha etkili bir şekilde yönetiliyor.

– Dijital pazarlama yatırımları artıyor –

Bu fırsatların bu denli belirgin olması, 2020 yılında Türkiye’de dijital pazarlama yatırımlarının 7,5 milyar TL’ye yaklaşmasını sağladı. Dijitale yapılan yatırımın geri dönüşü için en az 3 aylık bir zaman gerektiğini ve çok kısa bir süre içerisinde kendisini amorti ettiğinin altını çizen Moof Dijital 

Ajans Kurucusu Yasin Kaplan, “Bazı şirketlerin tamamen online çalışma modeline geçmesiyle kullanıcılarına dijital dünyadan ulaşmak isteyenler için dijital pazarlama önemli bir hal aldı” dedi.

“Google ve sosyal medya reklamları ile kullanıcılarına ulaşmak isteyen şirketler, dijital pazarlama yatırımlarını artırdı. Her yıl çift haneli yüzdelerle (yüzde 12-19) büyüyen dijital pazarlama sektörü pandemi sürecinde büyüme oranını yüzde 35e çıkardı. Öncelikle e-ticaret ve e-ihracat yapan şirketlerin yanı sıra züccaciyeden sağlık sektörüne eğitimden gayrimenkul sektörüne kadar binlerce şirket pandemide dijital pazarlama ile tanıştı.”

Türkiye, genç nüfusu nedeniyle sosyal medya platformlarına hızla uyum sağlayan ülkelerden biri. Kaplan, “Türkiye, birçok sosyal medya platformu yayın hayatına başladığında en çok üye kazanımı ve etkileşim oranının olduğu ülkelerin arasında yer alıyor. Bu hızlı adaptasyon süreci aynı zamanda dijital pazarlama yatırımlarının artmasında önemli bir etken. Örneğin birçok sosyal medya uygulamasının kullanımında ilk sıralarda yer alıyoruz. Her ne kadar dijital pazarlama harcamalarında dünyanın gerisinde kalsak da pandemi süreci bu uzaklığı kısaltmış durumda” dedi.

HABER KAYNAĞI İÇİN LİNKE BAKABİLİRSİNİZ. / ŞİMAL DOĞAN