İsveç Başbakanının evinde temizlikçi skandalı

İsveç iki gündür yeni bir güvenlik skandalıyla çalkalanıyor. Skandal İsveç Başbakanı Magdalena Andersson’un evini temizleyen şirketin yanlışlıkla alarmı harekete geçirmesiyle ortaya çıktı.

Eve gelen güvenlik güçleri oturma izni olmadığı için kaçak göçmen durumda olan ve sınırdışı edilmek üzere aranan bir kadını temizlik yaparken ele geçirdi.

Skandalın duyulması üzerine Andersson temizlik şirketiyle tüm ilişkisini keserken, temizlik şirketi de o kadının kendilerine eleman sağlayan şirket tarafından gönderildiğini açıkladı. Şirketler birbirini suçlarken bu kez güvenlik uzmanları başbakanın evinin güvenliğini sağlama konusunun İsveç İstihbarat Teşkilatı (SÄPO) nun sorumluluğunda olduğunu belirttiler. SÄPO’nun daha önce de birçok kez güvenlik zaafı gösterdiğine işaret eden uzmanlar bu konuda soruşturma açılmasını talep ettiler.

Başbakan konuyla yetkili kurumların ilgileneceğini belirterek tartışmaların dışında kalmaya çalışırken “kaçak göçmen” konusunun bu şekilde gündeme gelmesiyle göçmenleri ülkelerine gönderme talebinin artacağı öngörülüyor. Hatta hükümetin, İsveç’in uluslararası yardım olarak kullandığı “bağış” paralarını İsveç’teki oturum izni alamayan ilticacıları ve kaçak göçmenleri ülkelerine iade etmek için kullanmak istediği açıklandı. Bu açıklama çeşitli çevrelerde büyük tepki uyandırdı. 

Kaynakça: https://www.aydinlik.com.tr/haber/isvec-basbakaninin-evinde-temizlikci-skandali-271192-1