Her sektörün kendine has dinamikleri var. Öncüleri, liderleri ve taviz vermeyenleri… Standartları da onlar belirliyor, oyunun kurallarını da. Peki, toplum nezdinde bu markaların özellikleri neler? Tüketici standartları belirleyen markalardan ne bekliyor? Tüm bu soruları Marketing Türkiye adına Sia Insight tarafından gerçekleştirilen Standartları Belirleyen Markalar” araştırması yanıtlıyor...

 – Kadınlar ürünle ilgili yorumları daha çok önemsiyor

Tüketici herhangi bir markanın ürünüyle ilgili değerlendirme yaparken en çok dikkat ettiği konunun ürün kalitesi (yüzde 43) olduğunu belirtiyor. Daha sonra yüzde 32’yle fiyat ön plana çıkıyor. Ürünün içerik bilgisi (yüzde 19), kullanışlılığı (yüzde 17) ve görüntüsü (yüzde 12) de yine fark yaratan özellikler arasında. Kadınların ürünün kullanışlılığı ve ürünle ilgili yorumlara daha fazla dikkat ettiği görülüyor.

– Ürün değerlendirmesinde kalite alarmı!

pastedGraphic.png

Hizmet alanında da kalite (yüzde 25) tüketicinin en çok değer verdiği kriter olarak öne çıkıyor. Hizmetin faydalı olması (yüzde 20) ve müşteri memnuniyetinin sağlanması (yüzde 17) da belirgin oranda önemseniyor.

– Hizmet standartlarını kalite, güvenilirlik ve fiyat belirliyor

pastedGraphic_1.png

Hizmette standartları belirleyen ilk üç unsur ise sırasıyla; hizmet kalitesi (yüzde 31), hizmetin güvenilir olması (yüzde 16) ve fiyatının uygun olması (yüzde 15) oluyor. Müşteri memnuniyetine önem verilmesi (yüzde 12), çözüm odaklı olması (yüzde 9), görünüş (yüzde 8) ve hizmet özellikleri (7) de diğer dikkat edilen kriterler.

– Tüketici güvenilir markalardan yana

pastedGraphic_2.png

Tüketici ürünün güvenilir olmasının yanında ödediği paranın karşılığını aldığını hissetmek istiyor. Katılımcılar ürünü satın aldıktan sonra herhangi bir sorun yaşaması durumunda hızlı bir çözüm bulunabileceğini ve kişisel verilerinin korunacağını bilmeye de ihtiyaç duyuyor. Genel olarak ürünün güvenilir olması, kişiye özel kampanya ve fırsatlar sunmasından 2.9 kat daha etkili görülürken, belirli bir kitle tarafından kullanılması kriterinden 7.8 kat daha etkili bulunuyor.

– Araştırmanın Metodolojisi

Marketing Türkiye için Sia Insight tarafından gerçekleştirilen “Standartları Belirleyen Markalar” araştırmasının saha çalışması 12-20 Mayıs 2021 tarihleri arasında online bilgi toplama yöntemi kullanılarak Sia Live Paneli katılımcılarıyla gerçekleştirildi. Araştırmada Türkiye temsili kota takibi yapıldı ve çalışmaya 400 kişi katıldı.

ARAŞTIRMA DETAYLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ. 

ŞİMAL DOĞAN