Bir bilirkişi, Facebook’un İngiltere’de yaşayan 44 milyon kullanıcısının verilerini rekabet yasasını ihlal eder bir şekilde kendi yararına kullandığı ve Meta’nın adil olmayan şartları dayattığı iddiasıyla bir hukuk firması ile anlaşarak Meta’ya 2,3 milyar poundluk (3,1 milyar dolar) dava açtı.

Rekabet hukuku uzmanı Dr. Liza Lovdahl Gormsen tarafından açılan dava, Innsworth adlı bir hukuk firması tarafından destekleniyor. Innsworth’un davalar sonucu elde edilen kazançlardan pay almak amaçlı bu tür davaları desteklediği biliniyor. 

Gormsen, yaptığı bir açıklamada, Facebook’un kullanıcı verilerini kazanç elde etmek için kullandığını ve bu kullanım karşılığında kullanıcıların zararını karşılamadığını, onlarla anlaşma yoluna gitmediğini belirtti. Gormsen ayrıca, kullanıcıların şartları kabul ettiklerine dair bir butona tıklamalarının durumu adil kılmadığı görüşünde. Gormsen, Meta’nın Facebook’un yanı sıra Instagram ve WhatsApp ile kullanıcıları kendi ekosistemine hapsettiğini ve piyasadaki baskın pozisyonunu adil olmayan şartları dayatarak kötüye kullandığı iddia ediyor.

Dava haberinden sonra açıklama yapan bir Meta sözcüsü, insanların Meta’nın servislerine hayatlarına değer kattıkları gerekçesiyle ücretsiz olarak ulaştıklarını, hangi verileri kimlerle paylaştıklarına dair kontrolü ellerinde tuttuklarını ve Meta’nın bu kontrolü sağlayabilmek için gerekli araçlara önemli yatırımlar yaptığını söyledi.

Kaynak için tıklayın.