Dünya çapında milyonlarca insan için uygulamalar artık günlük rutinlerinin bir parçası. Evden çalışırken giymek için yeni bir eşofman satın almaktan aylık bütçe yönetimine, egzersiz yapmaktan akşam yemeği sipariş etmeye kadar birçok alanda kullandığımız uygulamalar, günlük hayatımızda giderek daha fazla yer alıyor. Peki ama böyle başarılı bir uygulamayı geliştirmenin formülleri neler? İşte adım adım uygulamanız gerekenler…

Kullanıcılara gerçekten ilgi çekici, güvenilir ve tutarlı bir uygulama deneyimi sunmanın önemli olduğu bariz bir gerçek. Bu nedenle Google ve MTM “Winning Apps” araştırmasının sonuçları ışığında, işletmelere kullanıcıyı uygulama yolculuğunun tüm aşamalarında memnun edecek, “kazançlı bir uygulamanın” nasıl üretileceğini gösteren yeni bir model geliştirdi:

Think with Google

Kullanıcıların bir uygulamayı hayatlarına “yerleştirmelerini” sağlamak

Farkındalık oluşturmak ve kullanıcıların bir uygulamayı indirmesini sağlamak, uygulamayı insanların günlük hayatlarının düzenli bir parçası haline getirme yolculuğunun yalnızca ilk adımı. Sonrasında kullanıcılarla bağlantı kurmak gerekiyor. Aksi takdirde insanların uygulamanıza olan ilgisini kaybetmesi ve uygulamayı kaldırması büyük bir olasılık.

En büyük hedef, kullanıcıları “yerleştirme” aşamasına getirmek. Bu noktaya gelen kullanıcıların uygulamayla aralarında öylesine duygusal bir bağ oluşur ki, “onsuz ne yapacaklarını bilemediklerini” hissederler. Günlük ve aktif bir kullanıcı olma, uygulamada daha çok zaman geçirme ve para harcama, arkadaşları ve ailelerine uygulamayı tavsiye etme olasılıkları daha yüksek olur.

Perakende: Alışveriş yapanlarla bağlantı kurun

Perakende deneyimleri artık fiziksel konumlarla sınırlı değil. Perakendeciler için alışveriş yapanlarla ilişkilerini güçlendirme fırsatları günümüzde her an her yerde var. Alışveriş alışkanlıkları değiştikçe, perakende uygulamaları ve dijital hizmetlere yönelik beklentiler de değişiyor.

Araştırma, aşağıdaki unsurların kullanıcıların beğeneceği bir perakende uygulaması oluşturmada kilit önem taşıdığını gösteriyor:

  • İndirme sayısı ve yeniden etkileşimi artırmada en etkili faktörlerden biri indirimler
  • Arama filtrelerini kaydeden basit ve sezgisel bir sınıflandırma sistemi kullanarak, müşterinin aradığını bulmasına yardımcı olmak için gezinme deneyimini geliştirmeye odaklanın
  • Müşterilerinizin ihtiyaçları ve ilgi alanlarıyla eşleşen öneriler ve özel tekliflerden yararlanın
  • Kullanıcıların sorunları çözmesine olanak tanıyan destek özellikleri sağlayın

Online moda perakendecisi Asos’un Mobil Uygulamalar Teknoloji Müdürü Vijay Ram, “İlgi çekici bir perakende uygulaması geliştirmek, zengin bir deneyim sağlamaktan çok daha fazlasını gerektirir. Bir uygulamanın, bağlılık ve gelir sağlaması için kullanıcılarla duygusal bir bağlantı kurması gerekiyor. İnsanlarla etkileşim kurup dönüşümleri ve elde tutmayı iyileştirmenin bir yolu, en iyi kategorileri, stilleri ve fiyat noktalarını gösteren kullanıcı dostu deneyime odaklanmak” diyor.

Ram şöyle devam ediyor: “Gezinme deneyimi, kullanıcının derinlemesine anlaşıldığını gösteren ilham verici ve kişiselleştirilmiş önerilerle desteklenmeli. Bu, segmentlere ayrılmış bir müşteri yolculuğu sağlamak veya kullanıcılara özelleştirmiş bir ana ekran sunmak kadar basit olabilir. Perakende uygulamasında yapılan bir arama, satın alma niyetinin belirgin bir işareti. Bu nedenle kişiselleştirilmiş bir arama deneyimi sağlamak, kullanıcıların ürünü keşfetmesinden “satın al”ı tıklamasına giden yolu önemli ölçüde kısaltacaktır.”

Uygulamalar, perakendeciler ve müşterileri arasında bağlantı kurmak için güçlü araçlar. Bu en iyi uygulamalardan yararlanarak bu ilişkileri güçlendirebilir ve daha fazla kullanıcının “yerleştirme” aşamasına ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Gıda teknolojisi: Kullanıcılara en keyifli oldukları anlarda ulaşın

Yemek siparişi uygulamaları kullanıcılara bir yemekten çok daha fazlasını sunar. Kullanım kolaylığı ve rahatlık, kendilerini ödüllendirme hissi, ufuklarını genişletme ve yemek keyfini sevdikleriyle paylaşma fırsatı bunlardan bazıları.

Google ve MTM araştırması, insanların gıda teknolojisi uygulamalarından aşağıdakileri beklediğini ve bu özellikleri bulduğunda memnun kaldığını ortaya koyuyor:

  • Hesap oluşturmak gerekmeden göz atma ve keşfetme özelliği
  • Güçlü müşteri desteği özellikleri ve sorun giderme olanakları
  • Bir bakışta siparişin durumunu görmelerini sağlayan sorunsuz bir deneyim
  • Siparişleri tekrarlamayı ve önceden planlamayı kolaylaştırarak günlük veya haftalık alışkanlıkların desteklenmesi

Yemek keyfi en büyük ortak zevklerimizden biri. İnsanlara en keyifli oldukları anlarda erişerek “yerleştirme” aşamasına ulaşmalarına yardımcı olma fırsatınız mevcut.

Fintek: Güven ve şeffaflık ihtiyacından yararlanın

Kullanıcılara güvenli, güvenilir ve şeffaf bir finans uygulaması sunmak, finansal hizmet sağlayıcılar için son derece önemli. İnsanlar fintek uygulamalarının sadece işlem yapmak için bir araç değil, finansal hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilecek güvenilir bir dijital ortak olmasını istiyorlar.

Avrupa merkezli para transfer şirketi Wise’ın (eski adıyla TransferWise) Ürün Müdürü Lars Trunin, “Fintek, ezberleri bozma arzusundan doğdu: Günümüzdeki güven kazanma yöntemleri bankaların 20 yıl önce aynı amaç için kullandıklarından çok farklı, ancak yine de müşteri yolculuğunun kritik bir parçası. Şeffaflık, yaptığımız her şeyin merkezinde yer alıyor ve müşterilerin güvenini kazanmanın çok önemli bir parçası. Ancak sektörde gizli ücretler konusunda hala yeterince şeffaflık yok ve müşteriler gereğinden fazla ücret ödüyor” şeklinde açıklıyor.

Trunin, müşterilere şeffaf çözümler sunan şirketlerin ve uygulamaların başarılı olacağını söylüyor. Örneğin Wise uygulaması anlık döviz kurlarını kullanıyor ve tüm ücretleri önceden gösteriyor.

Google ve MTM araştırması, fintek uygulamaları için aşağıdaki önemli unsurlara da dikkat çekiyor:

  • Kolay ama güvenli bir ilk katılım ve doğrulama süreci
  • Hızlı, kolay ve güvenli erişim için biyometrik kimlik tanımlama
  • Tek dokunuşla işlem ve transfer yapma olanağı
  • Anında işlem doğrulama ve onaylama özelliği

Trunin, açıklamasına, “Kullanıcıların parasını ele almak söz konusu olduğunda, her şeyin güvenli ve emniyette olması kesinlikle son derece kritik. Biyometrik girişler için birçok telefonda zaten bulunan güvenlik özelliklerinden yararlanılıyor. Ancak, Avrupa Komisyonu’nun PSD2 mevzuatı uyarınca iki faktörlü yetkilendirme gibi şeyler bizim için yasal olarak zorunlu. Bu mevzuat bölgeye özgü olsa da en iyi uygulamaları benimsedik ve bu önlemleri diğer bölgelerdeki müşteriler için de uyguladık” şeklinde devam ediyor.

Güvenlik ve şeffaflığa odaklanıp kullanıcılara paralarının ve verilerinin özenle işlendiği konusunda gönül rahatlığı sağlamak, fintek uygulamalarının güven oluşturması ve insanları “yerleştirme” aşamasına ulaşmaya teşvik etmesi açısından çok önemli bir etken.

Sağlık ve sağlıklı yaşam: Kullanıcıları başarılı olmaya motive edin

Son yıllarda sağlık ve sağlıklı yaşam aktiviteleri geleneksel spor salonlarının çok ötesine geçti. Günümüzde tek dokunuşla gerekli tüm araçlar, teknikler ve tavsiyelere ulaşıp bir egzersiz, terapi veya meditasyon seansının keyfini çıkarmak her yerde, her zaman mümkün.

Google ve MTM araştırması, kazançlı bir sağlık ve sağlıklı yaşam uygulaması geliştirmek için şu adımlara işaret ediyor:

  • Motivasyon vererek ve ilerleme durumunu göstererek kullanıcıların hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olun
  • İlk hedeflerine ulaştıklarında kullanıcılara yeni zirvelere ulaşmalarına yardımcı olarak uygulamadan soğumalarını önleyin
  • Kullanıcıların ilgisini çekecek ve onları motive edecek sosyal özellikler sağlayın
  • İçeriğinizi düzenli olarak güncelleyin ve geliştirin

İnsanlar genellikle sağlıkla ilgili konulara kişisel, uzun vadeli bir yolculuk olarak yaklaşır ve onlara eşlik edecek bir partner ararlar. Bu güvenilir partner rolünü üstlenmek için doğru anda keşfedilmeye hazır olmak ve işe başlamayı kolaylaştırmak gerekli. İnsanların uygulamanız için “yerleştirme” aşamasına ulaşmasına yardımcı olmak, çok ısrarcı veya müdahaleci olmadan motivasyon, ilham, meydan okumalar ve topluluk katılımı sağlamak anlamına geliyor.

Sevinj Rustamkhanli

Kaynakça: