Twitter’da her gün yüz milyonlarca Tweet gönderiliyor. Sohbete yakından baktığınızda, tweetler insanların nasıl düşündüklerini, hissettiklerini, davrandıklarını işaret ediyor ve kültürün nereye doğru gittiği konusunda bize bir işaret sunuyor. Öte yandan daha geniş bir perspektifle baktığımızda ise tüm dünyada yükselen trendleri görmek için de eşsiz bir fırsat! 2022 Twitter Trendleri raporu, 2019 – 2021 yılları arasında milyarlarca Tweeti analiz etti ve üç trendin konuşmalarda en çok öne çıktığını saptadı: Büyük Restorasyon, Hayranların İnşa Ettiği Dünyalar ve Finans Sosyalleşiyor. Gelin bu trendlere daha yakından bakalım…

Büyük Restorasyon

Twitter’daki sohbetler pandemiyle değişen bakış açılarını gösteriyor. İnsanlar kendilerine odaklanıyor. Aynı zamanda, insanlar gezegen sağlığının bireylerin omuzlarında olduğu duygusundan bıktı ve insanların giderek artan bir şekilde şirketleri gezegenin içerisinde bulunduğu devasa zorluklara karşı liderlik etmeleri için çağırdığını görüyoruz.

Anahtar istatistikler

  • “Geri yükleme” ve “yeniden dengeleme” gibi terimlerde yıldan yıla yüzde 64 artış gözlemleniyor.
  • Bir işletmenin çevreye verdiği zarar konusunda yanıltıcı olduğu anlamına gelen “greenwashing” terimi yıldan yıla yüzde 158 artmış durumda.
  • İnsanlar değişim istiyor, ancak bütünsel bir şekilde. Atıkla mücadele hakkındaki Tweetler yıllık yüzde109 ve varoluşçuluk hakkındaki Tweetler yıllık yüzde 20 arttı.
  • Ayrıca iklim krizi ile mücadele, naturopati ve marka aktivizmi hakkında daha fazla konuşma ve içerik görüyoruz.

İşte lokal bir tweet örneği

Gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türkiye’de sıfır karbon sözü veren ilk banka olarak dünyaya iyi bakıyoruz, geleceğe iyi bakıyoruz. pic.twitter.com/uewvjhbGXR

— Garanti BBVA (@GarantiBBVA) February 15, 2022

Hayranların Oluşturduğu Dünyalar 

Hayranlar artık sadece takip etmekle kalmıyor, kararları kendileri veriyor ve parçası olmak istedikleri dünyaları yaratıyorlar. Hayranların cosplay, rol yapma oyunları ve sanal pazar yerleri aracılığıyla sahiplik ve karmaşık dünyalar inşa etme hakkında konuştuğunu görüyoruz.

Anahtar istatistikler

  • “Stanning” teriminin kullanımında yüzde 51’lik bir azalma ile idol ve hayran arasında epik bir güç değişimi görüyoruz.
  • Fan tokenlarla ilgili Tweetlerde yüzde 994 gibi devasa bir artış gözlemleniyor.
  • Sanal dünyalarda ticaret ve sanal konserler gibi konuların popülaritesi ise her geçen gün artıyor.
  • Pasif gelir, moda ve koleksiyon ürünleri ve kripto oyunları gibi konular yıldan yıla yüzde 320 büyüyor!

İşte lokal bir tweet örneği

New AI Data Sculptures for the upcoming NFT drop for Inspiration4 x SpaceX x CWS project! Entire mission data including sound, video and text memories of The First All-Civilian Mission To Orbit! pic.twitter.com/ejGCSYembK

— Refik Anadol (@refikanadol) March 7, 2022

Finans Sosyalleşiyor 

Para meseleleri eskiden yalnızca belli bir azınlığın sırları arasındaydı. Ancak bu günlerde, finans eylemine yeni bir komünite giriyor ve orda esasında çok eğleniyor. Uzman topluluklar ve sıradan insanlar güçlerini birleştiriyor, herkesin görmesi için finans ve yatırımlar hakkındaki bilgileri özgürce paylaşıyor. Gittikçe daha fazla insanın bilgiye erişmesi ve merkezi olmayan finanstan faydalanmasıyla parayla ilgili konuşmalar gelişti.

Anahtar istatistikler

  • Profesyonel olmayan/meraklı olmayanların finansla ilgili tweetleri bir önceki yıla göre yüzde 78 arttı
  • 2021’de NFT’ler hakkında WFH’den (evden çalışma) 17 kat daha fazla Tweet vardı.
  • Stabilcoin, merkezi olmayan borsalar ve DApp’ler (merkezi olmayan uygulamalar) gibi konularda yüzde 242’lik bir büyüme görüyoruz.

İşte lokal bir tweet örneği

❌O’nu mutlu etmek için bir özel günü beklemek,

👌Hediye #Bitcoin ile şaşırtmak!#BtcTurk ile kolayca #HediyeBitcoin oluşturmak için yapmanız gerekenler bu videoda 👇

➡️Hediye Oluşturma

➡️Hediye Aktifleştirme

➡️Hediye Hareketleri

Oluşturmak için;

📲 https://t.co/Ic5SO6OnPk pic.twitter.com/uRqJDj6vtp

Sevinj Rustamkhanli

Kaynakça: