Markalar için NFT'yi kullanma kılavuzu

NFT nedir?

“Non Fongable Token” yani kelime anlamıyla “çoğaltılamayan jeton…” Aslında NFT’ler oyun dünyasındaki satın almalarda bir ihtiyaç olarak ortaya çıktı. Buradaki işlevsel pelerin, kay kay gibi metaların satışındaki güvensizliğin ardından blok zincir teknolojisiyle creator (üretici) ve owner (sahip) kontratıyla NFT’ye dönüştü. Dijital dünyadaki bu sahiplik şeklini bir nevi “tapulama” olarak da görebiliriz.

Tabii işin bu kadar popüler olmasının bir nedeni de koleksiyonerliğin dijital hale dönüşmesi oldu. Pandemiyle birlikte tamamen dijitalleşen hayatlarımızda hepimizin bu pazar yerleri üzerinden kendi müzelerimizi kurmanın, koleksiyonlarımızı sergilemenin ilk adımını atmış olduk. Sosyal medya mecraları NFT’lerimizi profillerimizde sergileyeceğimizle alakalı geri sayıma başladı. Twitter’da profil fotoğraflarımız onaylanmış NFT’ler olmaya başladı bile.

Markalar NFT dünyasına nasıl girmeli?

NFT markalar için büyük fırsatlar sunuyor. Fütüristik bakışla yakın bir gelecekte hayatımızda yerini alacak olan metaverse dünyasına girmek için de ilk adım anlamına geliyor NFT. Koleksiyon edinme hissimizi de sahip olma kavramını da yeniden tanımlıyoruz aslında. Markalar bu noktada kullanıcılarının kendilerini tercih etme nedenlerini yaratmalı. Tabii bir de satın alma yolu var. Henüz Türk markalar NFT satın alma yoluna gitmedi ama bu yöntem de oldukça itibarlı bir yol. Hatta Visa kendi felsefesine ters olduğunu değerlendirilecek kripto dünyasının en ikonik işlerinden biri olan Cryptopunk serisinden eser alarak bunu duyurmuştu.

Markalar için NFT'yi kullanma kılavuzu

Tüketicinin tercihi nasıl değişecek?

Özellikle sosyal medyayla birlikte günümüz tüketicilerinin tercih ettikleri markaların gönüllü temsilcileri gibi davrandıklarını unutmamak gerekiyor.

İçeceklerini, giyeceklerini, arabalarını hatta saatlerini görünür şekilde sergiledikleri gibi markaların hesaplarıyla etkileşime geçirecek kelime ve etiketlemeler seçmeyi ihmal etmiyorlar.

Metaverse mü NFT mi?

Markaların dikkatini metaverse’ler daha fazla çekiyor. Aslında metaverse’ler uzun yıllardır hayatımızdaydı. Blok zincir teknolojisi ve NFT’lerin dijital sahiplik kontratlarıyla tekrar öne çıktı. Evet, yakın gelecekte metaverse’ler gerçek sosyal hayatımızın fazlasını alacak. Ama o ne kadar yakın gelecek derseniz, yoruma fazlasıyla açık.

Gördüğünüz projelerin çoğu var olan popüler metaverse’ler üzerinde alınan arsa ve bir sergi alanından öteye geçmiş gibi görünmüyor. Bu dönemi henüz tam kavradığına emin olamadığımız fütüristin “tak gözlüğü, gez, gör alışverişini yap” gibi anlatımları sizi yanıltmasın. Var olan metaverse’leri online oyun dünyası tam anlamıyla yansıtıyor.

Barış Ermek

Kaynak; https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/nft-kullanma-kilavuzu/