HALKLA İLİŞKİLER NEDİR?

Halkla ilişkiler bir işletmenin ya da bir kurumun iletişim kurmak amacıyla yürüttüğü kamu yararını esas alan düzenli faaliyetlerdir. Bağlantı kurduğu kimselerin anlayış, sempati ve desteğini elde etmek için yaptığı sürekli ve örgütlenmiş bir yönetim fonksiyonudur. Kurum ve kişilerin itibar yönetimidir. Halkla ilişkiler hizmet verdiği hedef kitle ile daha etkili iletişim kurma yöntemidir. Halkla ilişkiler; bir işletmeyi, müşterileri ile bağlantılı olduğu kişilere sevdirme, saydırma belli bir tutum benimsetme onları inandırma sanatıdır.

Kurumsal Halkla İlişkiler (CPR)

Kurumsal halkla ilişkiler, kurum ve kuruluşların iletişim halinde olduğu hedef kitleler ile ilişkileri düzenleyen, bu kişilerin kurumlara karşı bilgi edinme, ilgi duyma ve sempatilerini kurumsal kimliğe dönüştüren sistemdir. Kurumsal halkla ilişkiler hedef kitleyle çift yönlü iletişim sürecine girer.  Kurumlar tarafından belirlenen iletişim araçlarıyla hedef kitleye iletilen mesaj bu sürecin ilk yönünü oluşturur. Hedef kitlenin bu mesaja vereceği tepki bu sürecin tam tersi yönünde hareket eden ikinci yöntemini oluşturur. Bu süreçte genelde kamuoyu oluşturma tekniklerinden yararlanılır. Kurumsal halkla ilişkiler şu işlevleri yerine getirir;

Danışmanlık tavsiye

Kurum hakkında yayınlar

Kurumsal imaj doğrultusunda reklam ve mesajlar

Kamuoyu yaratma

Kurumun rakipleri arasındaki mevcut görünürlük ve güvenilirliğini gerçekçi bir şekilde teşhis etme

Hedef kitlenin zihnine giden yolları belirlemek üzerine iletişim taktiklerinden yararlanmak

Kurumsal halkla ilişkilerin gerçekleştirdiği faaliyetlere baktığımızda Kurumsal Halkla İlişkiler klasik halkla ilişkilerin sorumluluklarını yerine getirdikleri görülür.

Pazarlama Yönlü Halka İlişkiler (MPR)

pastedGraphic.png

Pazarlamaya yönelik halkla ilişkiler satışı ve hedef kitleyi memnun etmeyi amaçlayan, şirketlerin ve tüketicilerin isteklerini, çıkarlarını ve özel ilgi alanlarını belirleyip, güvenilir bilgi ve etkileşim iletişimini kullanan yürütme ve değerlendirme sürecidir. Firma ile onun çevresinde olan kurum ve kuruluşlarla karşılıklı etkileşimi, iş birliğini, anlaşmalarını sağlayan faaliyetlerin bütünüdür. Çalışanların yöneticiler arasındaki iletişimini, firmanın tüketicilerle olan ilişkilerini, kamu ve basın kuruluşlarıyla ilişkilerini düzenleyen faaliyetlerde bulunur.

Pazarlama iletişiminde halkla ilişkiler önemli bir yere sahiptir. Markanın önem kazanması tüketicinin etkisinin artması ve iletişimin pazarlama düşünceleri üzerindeki etkileşimi bu alanın önemini artırdı. Çoğu kez tüketici önceliği sebebiyle birçok firma pazarlama fonksiyonunu diğer fonksiyonlardan üstte tutar. Bu fonksiyonun gücü ve başarısı halkla ilişkiler çalışmalarıyla birebir bağlantılıdır. Pazarlamada halkla ilişkiler işletmenin satışını arttırmak amacıyla pazarlama stratejilerini destekler. Pro-aktif ve Re-aktif olmak üzere ikiye ayrılır. Pro-aktif ürün tanıtımı(lansman) ve ürün çeşitliliğinde meydana gelen değişiklikleri pazarlama ve iletişim unsurlarını bütünleştirerek ürün lansmanına haber değeri katar. Pazarlama ve iletişimin birlikteliğidir. Re-aktif ise kurumların karşı karşıya kaldığı negatif durumları sıkıntısız atlatabilmesine yönelik kullanılan yöntemdir. Genel olarak kriz zamanlarında yapılan halkla ilişkiler faaliyetidir.

MPR genel olarak şu faaliyetlerde bulunur;

Yeni ürünlerin tanıtımında yardımcı olur

Mevcut ürünlerin canlandırmak tanıtımını yapmak

Ürünü destekleyen güçlü bir firma imajını yaratmak

Hedef kitlenin ürüne olan ilgisini artırmak, güvenlerini kazanmak.

Kriz gibi durumlarda olumsuz etkileri azaltmak

Yeni pazarlar bulmak, zayıf olan pazarlara destek vermek

Günümüzde halkla ilişkiler ve pazarlama sıkı bir ilişki içerisindedir. Böyle bir strateji tarafından yürütülen pazarlama çalışmaları firmaların başarıya ulaşma noktasında ilerleyiş hızlarına hız katmaktadır.