ABD’de gerçekleştirilen güncel bir araştırma, katılımcıların yüzde 74’ünün internetten ürün satın aldıktan sonra “pişmanlık yaşadığını” ortaya koydu. 

ABD’lilerin yüzde 73’ünün şu anda sevmedikleri 15 öğeye sahip olduğunu biliyor muydunuz. En azından OnePoll tarafından 2.000 yetişkin ABD’li ile gerçekleştirilen güncel araştırma bunu gösteriyor. Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 74’ü çevrimiçi alışverişten sonra pişmanlık duyuyor. 

Bu talihsiz alışverişler sonucu alınan öğeler arasında erkenden bozulan elektronik cihazlar, bedeni uymayan giysiler, sahte spor ayakkabılar ve hayvanların asla kullanmadığı evcil hayvan yatakları gibi alınıp da kullanılamayan ürünler bulunuyor. Pişmanlık sebepleri arasında ise ürünün beklenenden kalitesiz olması (yüzde 39), beklenen kadar sık kullanılmaması (yüzde 34) ve ilk etapta çok para harcanması (yüzde 32) sayılabilir. 

Peki, insanlar bu talihsiz ürünlerle nasıl mücadele ediyor derseniz, yüzde 45’lik çoğunluk “ürünü göremeyecekleri bir yere kaldırdığını” söylüyor! Yüzde 40 tanıdığına hediye ettiğini söylerken yalnızca yüzde 39 iade ettiğini belirtiyor. 

Çevrimiçi alışveriş tüketiciyi hassas anında yakalıyor 

Pişmanlık yaratan alışverişlerin bir kısmı, tüketicinin duyguları üzerinde çok da kontrol sahibi olmadığı anlarda gerçekleşiyor. Yaklaşık 10 kişiden altısı sarhoşken çevrimiçi alışveriş yaptığını ve sarhoş alışveriş yapanların yüzde 83’ü genellikle “aptalca veya anlamsız” bir şey satın aldığını itiraf etti. 

Ankete katılanların çoğu, alışveriş deneyimlerini iyi reklamlara ( yüzde 43), ucuz fiyatlara (yüzde 43) ve beğendikleri renkte olması da dahil olmak üzere bulunabilirliğe (yüzde 42) bağlıyor. 

Alışveriş yaptıklarını bile unutuyorlar 

Çoğu insan çevrimiçi alışveriş pişmanlığına sahip olsa da, yüzde 63’ü aynı derecede hayal kırıklığı yaratan bir şey daha yaşadı: Çevrimiçi sipariş verdiklerini tamamen unuttular. 

Ortalama bir katılımcı, geçen yıl unuttuğu sekiz ürün sipariş etti. Neredeyse her 10 kişiden dokuzu (yüzde 88) siparişleri nihayet geldiğinde şaşırdı. Amerikalıların yarısından fazlası (yüzde 56) paketi açana kadar ne sipariş ettiklerini hatırlamadıklarını itiraf etti. 

Kaynak 

Şimal Doğan