Her yaptığıyla konuşulmanın bir yolunu bulan magazinsel milyarder Elon Musk bu kez de Twitter hamleleriyle gündemde. Geçtiğimiz hafta Twitter’ın yüzde 9,2‘lik hissesini satın alarak en büyük hissedarı olan Musk, yönetim kuruluna katılacağı haberleri yayıldıktan sonra fikrini değiştirdi ve Twitter CEO’su Parag Agrawal, Musk’ın yönetim kuruluna katılmayacağını bildirdi. Ancak kendisinin bu kararı Twitter çalışanları ve reklamverenlerin duyduğu endişeyi ortadan kaldırmadı. Şirket içi dedikodular arasında Musk’ın gelecekte Twitter’da daha çok hisse alarak daha fazla güç elde edebilmek için böyle bir hamle yaptığı yayılmaya başladı… 

Bazı analistler, Musk’ın bu hamlesinin gelecekte Twitter’da sorun yaratabileceğinin altını çizdi. Sosyal medya danışmanı Matt Navarra Bloomberg’e verdiği demeçte, “Elon Musk’ın bu kararı Twitter için kötü sonla bitebilir. Twitter, Trump’ın platformdan uzak durması gerektiğine karar verdi, ancak Musk böyle düşünmüyor. Musk, kurumsal bir kabus haline dönüşebilir.” ifadelerine yer verdi. 

Musk, geçtiğimiz haftalarda Twitter toplantıları ile ilgili bir paylaşım yapmıştı. Çalışanlarsa bu paylaşımın şirket etiğine uymadığının altını çiziyor. Konu hakkında açıklama yapan bir çalışan, “Bu durumu normal bir çalışan ile yaşasaydık muhtemelen insan kaynakları soruşturması geçirirdi. Yönetim kurulu üyeleri aynı standartta mı tutuluyor?” dedi. 

Reklamverenler için Elon Musk’ın hamleleri ne anlama geliyor? 

Elon Musk’ın Twitter yönetim kurulunda yer alması yalnızca ifade özgürlüğü kapsamındaki yaklaşımıyla değil “reklamsız abonelik” odağıyla da reklamverenler için hayli kritik. Croud Sosyal Medya Başkanı Anthony Macro The Drum’da yer alan bir haberde konuyu şu cümlelerle özetliyor: “Twitter reklamsız bir abonelik modeli sunarsa bunun reklamverenleri platformdan nasıl uzaklaştıracağını görmek zor değil. Twitter bu durumdan ancak reklamverenlerden kaybolan geliri uygun bir fiyat politikasıyla kullanıcılara yansıtarak kurtulabilir.” 

Sosyal medya danışmanı Matt Navarra ise konuya ilişkin değerlendirmesinde; “Geçmişte birçok kez Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformları için ücretli reklamsız bir seçenek önerildi. Ancak böyle bir seçeneğin eklenmesi yeni bir dizi sorunu da beraberinde getiriyor. Twitter, reklam gelirine daha az bağımlı bir gelir modeli bulamazsa, reklamsız bir premium seçeneği son derece yıkıcı olabilir. Bu, hemen hemen tüm sosyal ağların son yıllarda boğuştuğu bir meydan okuma ve henüz hiçbiri buna bir çözüm bulamadı.” diyor. 

Şüphesiz Elon Musk bir sonraki hamlesi tahmin edilmesi en güç isimlerden biri. Eğer şirket çalışanları arasında yükselen dedikodular ve analistlerin öngörüsü haklı çıkar Musk Twitter üzerinde hem daha fazla hisse hem de daha fazla söz sahibi olursa platformun yaşayacağı dönüşüm kaçınılmaz olacak. Biz de Marketing Türkiye olarak süreci yakından takip etmeye ve platformun dönüşümünü izlemeye devam edeceğiz… 

KAYNAK  

ŞİMAL DOĞAN