Bazı kaynaklara göre dünyadaki kaynakları tüketmemize 30 yıl kaldı. Dünyanın yaşanılabilir bir yer olmaktan çıkmasına ise 10 yıl. David Attenborough ve Johan Rockström’e göre de 10 yıl içerisinde eğer aştığımız kritik eşiklerden bir yolunu bulamayıp geri dönemezsek, dünyada 6. Bir kütlesel yok oluş yaşanacak. Peki nedir bu eşikler?
Belgeselde, İsveçli bilim insanı Johan Rockström ve 28 meslektaşı tarafından 2009’da yayınlanan, “Planetary Boundaries” (Gezegenimizin Kritik Eşikleri) isimli araştırmanın sonuçları, günümüzde yaşanmaya başlanan örneklerle birlikte paylaşılıyor. Belgeselde buzulların erimesi, yağmur ormanlarının azalması, okyanuslardaki asitlenme, karbon salımı, mercanların ağarması (beyazlaması), tarımda gübre olarak kullanılan azot ve fosforun yarattığı kirlilik gibi konularda kritik sayılabilecek eşikleri geçtiğimiz ve önlem almadığımız takdirde dünyayı hangi tehlikelerin beklediği somut örneklerle anlatılıyor. İnsanlık ve dünya için geri dönülemez aşamalara geçmemesi için de nasıl bir yol haritası hazırlanması ve izlenmesi gerektiğine dair bilimsel bilgiler paylaşılıyor. Ayrıca, iklim krizini önlemeye yönelik bireysel olarak alabileceğimiz önlemlere yönelik tavsiyeler de sunuluyor.
İnsanlığın, oluşturduğu egemenlikle dünyayı nasıl dönüştürdüğüne ve bu dönüşümlerin yol açtığı zincirleme etkiye dikkat çekiyor. Bu sonuçların Antartika, Amazonlar gibi gözümüzden uzak noktalardaki etkilerinin yanı sıra Covid 19, orman yangınları, sel felaketleri gibi günlük hayatımızdaki somut yansımalarını da gözler önüne seriyor.
Özellikle çocuklar olmak üzere herkesin izlemesi gereken bu belgeselde, insanlık adına değinilen tek olumlu nokta ozon tabakası konusu. 80’lerde Antartika’da bulunan ozon deliği sonucunda hükümetlerin birlik olduğu ve bu sorunu çözmek üzere hemen aksiyona geçtiklerinden bahsediyor ve gelecek nesillere ‘’daha önce yaptık yine yapabiliriz’’ umudu sunuyor. Genel hatları ile oldukça harekete geçirici bir belgesel olan ‘Gezegenimizin Kritik Eşikleri’ herkesin anlayabileceği bir dille kurgulanmış ve izleyici kitlesi ise yer yüzünde nefes alan her sorumluluk sahibi birey.