açık hava nesnesi içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Vakıflar Genel Müdürlüğü: “Oluşan tahribatta bir güvenlik zaafiyeti söz konusu değildir. Ancak takdir edersiniz ki Müze statüsünde iken günde 18-19 bin bandında olan ziyaretçi sayısı camiye dönüştürülmesi ile 40-45 binleri bulmaktadır.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ayasofya’nın hasar gören İmparator Kapısı’na dair yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada “Ayasofya Kebir Camii İmparator kapısında bulunan ahşap madalyon üzerindeki aşınma ve tahribat ahşabın olağan sürecinden yıpranmış ve ufak bir dokunma ile de tahribat oluşmuştur” denildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, kapının bugün itibarıyla tamir edildiğini de açıklamasında paylaştı:

“Ayasofya Kebir Camii İmparator Kapısı Konservasyonu bugün itibari ile tamamlanmış ve ihyası sağlanmıştır. Konunun incelenmesine yönelik Savcılık Soruşturmasının yanı sıra bir İdari bir Teknik olmak üzere İki müfettişte ivedilikle görevlendirilmiştir.”

“Güvenlik zaafiyeti yok ama çok kalabalık” 

Ayasofya’nın İmparator Kapısı’nın tahrip olmuş fotoğrafının sosyal medyada yayılmasının ardından birçok insan konu hakkında düşüncelerini paylaşmıştı. Birçok sosyal medya kullanıcısı, tarihi kapının aşırı kalabalık anında zarar gördüğü, buna ek olarak kapıya yaslanan bariyerlerin de zarar vermiş olabileceğini belirtmişti. Ayrıca Ayasofya’ya kalabalıkların girişi sırasında güvenlik zaafiyetine dair de kuşkular paylaşılmıştı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada, Ayasofya’daki güvenliğe dair de bilgiler paylaştı. Buna göre, Ayasofya, 154 güvenlik kamerası, 68 güvenlik görevlisi ve “turizm polisleri” tarafından “en üst seviyede titizlik ile korunuyor.”

Müdürlük, oluşan tahribatta herhangi bir güvenlik zaafiyeti olmadığını belirtti ve şöyle devam etti: “Ancak takdir edersiniz ki Müze statüsünde iken günde 18-19 bin bandında olan ziyaretçi sayısı camiye dönüştürülmesi ile 40-45 binleri bulmaktadır.”

Kaynakça: https://arkeofili.com/ayasofya-kapisi-aciklamasi-takdir-edersiniz-ki-cok-kalabalik/