kişi içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Yeni bir piyasanın kültürüne uyum sağlamak, her ne kadar önemli de olsa şirketin adını veya title’ınızı yenilemekle iş bitmiyor. Küresel iş dünyasında kültürel iletişimi etkileyen pek çok faktör olabilir.

Yeni bir ülkede vakit geçirmek veya yeni bir kültürü tecrübe etmek genellikle farklı hissettirir ve belli başlı nedenler dışında neden ve nasıl farklı olduğunu anlamak zor olabilir. Bu durum kafa karışıklığına sebep olup iş dünyasında kültürel iletişimi olumsuz yönde etkileyebilir.

Ev içindeki iletişim ve iş ayrımında başarılı olan ve bu başarıyı elde etmek için kullandıkları stratejilerle kültürlerarası iletişimde de başarıyı yakalayacağına inanan birçok insan var. Bu yaklaşımlar neredeyse asla çalışmıyor. Çoğu insan dünya çapında iş anlaşmaları için gerekli yetkinliklere sahip değil ve potansiyel müşteriler veya iş ortakları beklenmedik şekilde tepki verdiğinde gereksiz anlaşmazlıklar ortaya çıkabiliyor. Çoğu uluslararası projeler ve ortaklıkların başarılı bir şekilde başlayamamasının asıl sebebi de bu. Etkileşiminizin arasındaki uçuruma karşı yardımcı olacak birkaç tavsiyeyi bu yazıda sizlerle paylaşalım. 

İş dünyasında kültürler arası farkların olabileceğini göz ardı etmeyin

Şirket yetkilileri genellikle hedeflerinde olan piyasanın kültürünün kendilerininkinden ne kadar farklı olabileceğini fark etmiyorlar.

Bu tabii ki normal bir durum. İnsanlar çoğu zaman doğdukları ülkede çalıştığı için kendi tecrübelerinin bakış açılarını ve kurdukları iletişimi nasıl şekillendirdiğini bilmiyorlar. Aynı zamanda karşısındaki insanın da ne şekilde etkilediğinin farkında olmuyorlar. Sonuç olarak, dünya çapında genişlerken karşılaşacağınız bu farklılıklara karşı hazırlıksız yakalanmış oluyorsunuz.

Uluslararası projelerde çalışırken kültürel farklılıkların her zaman var olacağını ve bu farklılıklarla başa çıkmak durumunda olduğunuzu göz önünde bulundurarak çalışmaya başlamak her zaman iletişiminiz için çok daha iyi olacaktır.

Ön yargılara karşı koyun 

Farklı kültürlere karşı klişe düşüncelerinize meydan okuyun. Hepimizin belirli ön yargıları var ve davranışlarımızı olduğu kadar beklentilerimizi de oldukça etkiliyorlar. Örneğin, Avrupa ile çalışırken İtalyan bir meslektaşımızın geç kalmasını beklerken İsviçreli birinin her zaman dakik ve düzenli olmasını bekleyebiliyoruz. 

Klişeleri, yeni bir kültürle karşılaştığımızda etkileşimimizi kolaylaştırıp düşünme süremizi azalttığı için sosyal iletişimimizi basitleştirmek için kullanıyoruz. Ön yargılar, ezberleyebileceğimiz öngörülebilir durumlar yaratıyor, bu da bu tarz bir etkileşimde kolayımıza geliyor.

Ön yargılar, bir kültürün genel özelliklerini yansıtıyor ancak çoğunlukla doğru olmuyorlar ve bireyler genellikle bu ön yargılara ait olmuyor. Bu yüzden bu tarz klişeler düşünce yapımız ve bakış açımızda olumsuz bir etki bırakabiliyorlar. Uluslararası şekilde çalışırken hedef piyasanızdaki kültürün klişeleriyle baş etmeye hazır olun.

Her piyasanın farklı bir yaklaşım gerektirdiğini unutmayın

Her ülkenin kendi kültürü farklı olduğu için, farklı piyasaların farklı kültürel yaklaşımlaraihtiyaç duyduğunu unutmayın. Bu kendi yaklaşımınıza benzer veya çok farklı bir yaklaşım olabilir. Şirketler kültürel olarak benzer bir ülkenin piyasasına giriş yapmaya karar verdiklerinde, birçok hazırlık yapıyorlar, fiyat araştırması, lojistik planlamaları gibi, ama kültürel bir hazırlık içerisinde girmiyorlar çünkü bu piyasayla aynı dilde iletişim kurabiliyorlarsa bu konuda bir sorun çıkmayacağını düşünüyorlar. Kültürel farklılıkları ve bu farklılıkların aşılacağı takdirde sahip olacakları başarıyı anlamak için bir efor sarf etmiyorlar.

Japon bir iş adamı, birinci elden Japonya’da çalışan yöntemlerin Çin’de çalışmadığını iki yıl Çin’de çalışarak tecrübe etmiş. Çin’in sistemine yeni yeni alıştığı bir dönemde Japonya’da benzer bir pozisyona, “Asya yetenekleri” olduğu iddia edilerek transfer edilmiş. Çin’de kullandığı ve alıştığı yöntemleri Japonya’da uygulamaya çalıştığı durumda da iş kültürünün tamamen farklı oluşundan dolayı bu yöntemler oldukça verimsiz olmuş.

Dünya çapında yapacağınız işler için hazırlandığınız birçok alana kültürel farklılıkları da eklerseniz, başarı oranınız oldukça artacaktır.

Kaynakça: https://www.bisektor.com/kuresel-is-dunyasinda-kulturel-iletisim/