Google, görme engelli kullanıcılar için Android işletim sisteminde yapacağı önemli bir değişikliği açıkladı. Küresel Erişilebilirlik Farkındalık Günü’nde yapılan açıklama, Android işletim sistemli cihazların braille ekranlar ile uyumluluklarının önemli ölçüde artacağına işaret ediyor.

Görme engelli Android işletim sistemli cihaz kullanıcıları, cihazlarını kullanabilmek için braille ekranlara ihtiyaç duyuyorlar. Braille ekranların Android 12 ve daha eski Android sürümlerine sahip cihazlar ile uyumlu çalışabilmesi için Google Play Store’da bulunan BrailleBack adlı bir uygulamaya ihtiyaç duyuluyor. Google, Android işletim sisteminin ilerleyen dönemlerde braille ekran bağlantısı için bu uygulamaya olan bağlılığını ortadan kaldıracağını duyurdu. Açıklamaya göre halihazırda piyasada olan braille ekranların önemli bir kısmı Android cihazlara bağlandıklarında direkt olarak kullanılabilecekler.

Google, bu gelişmenin yıl içerisinde yayınlayacağı bir güncelleme ile gerçekleşeceğini, Temmuz ayında yayınlamayı planladığı Android 13 Beta 3 ile test edilebileceğini açıkladı.

Google’ın görme engelli kullanıcılar için attığı tek adım braille ekran desteği değil. Zira Google, Android işletim sistemli cihazlarda bulunan TalkBack adlı servisi de güncellemeyi hedefliyor. Yine görme engelli kullanıcılar için tasarlanan TalkBack adlı servis, cihazların yönlendirilmelerinde daha çok sesli komutların kullanımını gerektiriyor. TalkBack servisi de yeni Android beta sürümü ile birlikte gelişkin özelliklere sahip olacak.

Öte yandan, Apple da geçtiğimiz hafta görme engelli kullanıcılara yönelik yeni adımlarını açıkladı. iOS 16 ile birlikte sunulacak olan Kapı Algılama ve Canlı Altyazılar özellikleri, Apple’ın adımlarından bazıları.

Android 13’ün Eylül ayında, iOS 16’nın ise onun ardından, kısa bir süre sonra yayınlanması bekleniyor.

Şimal Doğan 

KAYNAK