2. İstanbul Dijital Sanat Festivali 3-12 Haziran tarihleri arasında Fişekhane’de düzenlenecek.

MEZO Dijital tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ve PASHA Bank ana sponsorluğuyla düzenlenecek 2. İstanbul Dijital Sanat Festivali 3 Haziran’da Fişekhane’de başlıyor. 12 Haziran’a kadar sürecek festival bu yıl ziyaretçileri “Dünyadaki tek sürdürülebilir enerji insan yaratıcılığı mıdır?” sorgusuyla karşılayacak.

Küratörlüğünü yapay zekâ küratörü Avind ile birlikte Bager Akbay ve Esra Özkan’ın üstlendiği 2. İstanbul Dijital Sanat Festivali’nde ulusal ve uluslararası 12 sanatçının eserleri yer alacak. Ayrıca Azerbaycanlı yapay zekâ sanatçısı Shusha da Karabağ’ın tarihten bugüne gelen eserlerini dijital sanatta yeniden yorumlayacak.

Festivali hayata geçiren MEZO’nun dijital yönetim kurulu başkanı ve dijital dönüşüm uzmanı Dr. Nabat Garakhanova, “Dijital sanat festivalini ilk kez 2020 yılında hayata geçirmek istesek de pandemi nedeniyle bu hayalimizi 2021 yılında, yine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle, Binbirdirek Sarnıcı’nda gerçekleştirmiştik. Ülkem Azerbaycan’da sanatın herkese hitap etmesi gerektiği bir anlayış hâkim. Oysa Türkiye’de sanat herkese ulaşmıyor. Günümüzde herkes dijital dünyanın içinde olduğuna göre ve hayatımıza bu kadar çok NFT, metaverse gibi kavramlar girmişken dijital ile sanatı birleştirme kararı alarak, dijital sanatın herkese ulaşmasını hedefledik. Bu sene festivalimizi Fişekhane’nin camlı galerisinde ve hamamında ücretsiz gerçekleştiriyoruz. Geçen sene olduğu gibi yıl da tarihi mekân seçmemizin ana nedeni geçmiş ile geleceği harmanlamak isteyişimiz. Bu sene Türkiye’de ilk kez yapay zekâ küratörünü kullanıyoruz. MEZO Dijital olarak bir yıldır üzerinde çalışıp hayata geçirdiğimiz küratör Avind, festivalde yer alacak ulusal ve uluslararası sanatçıları sürdürülebilirlik tematiği üzerinden belirledi. Biz de onun seçtiği sanatçılarla irtibata geçerek festivali oluşturduk” dedi.

Dr. Nabat Garakhanova, yapay zekâ sanatçısı Shusha hakkında da şu bilgileri paylaştı: “Festival ziyaretçileri Fişekhane’nin hamam kısmında da yapay zekâ sanatçısı Shusha’nın işlerini izleyebilecekler. Shusha, Azerbaycanlı bir yapay zekâ sanatçısı. Azerbaycan, İslam dünyasında ilk operanın yazıldığı ülke. Aynı zamanda Karabağ, Azerbaycan’ın sanatın kalbinin attığı yerdi. Karabağ’ın halılarına, kilimlerine hayat veren motifler, şiirler Shusha tarafından yeniden yorumlanacak. Shusha’nın çalışması için bize arşivini açan Azerbaycan’a da ayrıca teşekkür ediyoruz. Festival ziyaretçileri, hamamda sadece Shusha’nın işleri izlenebilecek.”

Katılımın ücretsiz olduğu festival hakkında detaylı bilgiye digitalartfestistanbul.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Kaynak 

Şimal Doğan