Modern toplumlarda “kısıtlı zaman” kıstası, insanların günlük rutinlerini gerçekleştirme açısından olumsuz etkileri tetikleyebiliyor. Bu etkilerin en başında “yalnızlık” geliyor. Özellikle yaşamın hızlı bir tempoyla aktığı kentsel bölgelerde bu etkiler artıyor. Hollanda İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Hollanda’da 1.3 milyon kişi 75 yaşın üzerinde ve %33’ü en azından orta derecede yalnız hissettiğini saptadı. Bu ve bunun gibi iç görülerden yola çıkarak, soruna çare olmak için birçok farklı yaratıcı kampanya ve sosyal proje hayata geçiriliyor.

Bu projelerden en dikkat çekenlerin başında, 700’den fazla mağazaya sahip olan perakende markalarından Jumbo, fazla acelesi olmayan ve kasiyerle biraz konuşmaya ihtiyacı olan tüm müşteriler için özel bir ödeme şeridi ayırması geliyor.

2019 yazında, Hollanda hükümeti tarafından yalnızlıkla mücadele için başlatılan daha geniş kapsamlı bir girişimin parçası olarak başlatılan ve Kletskassa (sohbet-ödeme) adı verilen bu konseptte, başta yaşlılar olmak üzere yalnızlık çeken herkes bu yavaş kasalardan faydalanabiliyor.

Jumbo, ilk Kletskassa’yı Kuzey Brabant eyaletindeki Vlijmen kasabasında başlatması ardından gelen olumlu tepkiler sonrası marka, ülke genelinde bu yavaş ödeme şeritlerinden 200 tane daha oluşturmaya karar verdi. Jumbo ayrıca, mağaza müşterilerinin bir fincan kahve içmek ve biraz sohbet etmek için bir araya gelebileceği bir “sohbet köşesi” de tasarladı.

Özetle, konsept oldukça basit ama bir o kadar anlamlı. Özellikle küçük şehirlerde birçok insanın, özellikle yaşlı ve yalnız yaşayan insanlar için sosyalleşme tarafında bu yavaş kasalar anlamlı bir çözüm olabileceği âşikar.

Kaynak

Gülnur Genç