Teknoloji devi, ‘Asistif Erişim’ özelliği ile yaşlı kullanıcılarına daha basit bir iPhone deneyimi sunmaya başladı.

Ailelerinden uzakta yaşayan yaşlılar için hiç şüphesiz ki en büyük sorun, acil durumlarda aile üyeleriyle iletişime geçmeye çalışmak. Bu durumda bir telefon araması işleri çözmek için yeterli gibi gözükse de teknolojinin karmaşıklığı yaşlı kimseler için büyük bir problem haline geliyor.

WWDC 2023 ve 18 Mayıs’ta kutlanan Küresel Erişilebilirlik Farkındalık Günü öncesinde Apple, dijital karmaşa yaşayan kullanıcılar için önemli bir özellik tanıttı. Yeni ‘Asistif Erişim’ kontrolleri, kullanıcının sadece 15 dakikalık bir ses kaydıyla sesini yeniden oluşturabilen ‘Kişisel Ses’ gibi erişilebilirlik özelliklerinin bir parçası olarak sunuldu.

Asistif Erişim, özellikle bilişsel engellere sahip bireyler için tasarlanmış olsa da yaşlılara büyük oranda hitap ediyor. Özellik, uygulamaları ve özellikleri temele indirgeyerek bilişsel yükü azaltırken kullanıcıların istedikleri alanlara daha hızlı erişmelerine olanak sağlıyor.

Asistif Erişim; Telefon ve FaceTime deneyimlerini tek bir Aramalar uygulamasında birleştiriyor. Mesajlar, Kamera, Fotoğraflar ve Müzik gibi temel uygulamalar da yüksek kontrastlı düğmeler ve büyütülmüş metinlerle basitleştirilmiş olarak sunuluyor. Böylece, erişilebilirlik ihtiyaçları olan kullanıcılar, iPhone ve iPad‘lerini sevdikleriyle iletişim kurmak, fotoğraf çekmek ve müzik dinlemek için rahatça kullanabiliyor. Ayrıca erişilebilirlik için tek bir standart olmadığından, cihazlar istenen deneyimi sağlamak üzere özelleştirilebiliyor.

The Arc of the United States adlı kuruluşun Ulusal Program Girişimleri Kıdemli Direktörü Katy Schmid, Apple’ın bu adımını “iPhone veya iPad’de bilişsel olarak erişilebilir bir deneyim sunan bir özelliğe sahip olmak, daha fazla eğitim, istihdam, güvenlik ve özerklik kapısının açılması demektir. Bu, dünyaları genişletmek ve potansiyeli artırmak demektir.” şeklinde yorumluyor.

Apple, yeni erişilebilirlik özellikleri için resmi bir zaman çizelgesi vermemiş olsa da, Asistif Erişim’in bu yılın ilerleyen dönemlerinde iPhone ve iPad için hazır olacağını belirtti. 

Kaynak