Halkla ilişkiler daha geniş kitlelere ulaşabilmek amacıyla internetin gücünü kullanarak, artık geleneksel sınırlarının çok ötesine geçmiştir. Dijital halkla ilişkiler dendiğinde ise yeni iletişim teknolojileri doğrultusunda yaratıcı, stratejik, hızlı, sonuç odaklı gerçekleşen haberleşmeyle iletişim ve etkileşimi arttırarak daha kolay şekillendirebileceğimiz online haberleşme platformlarını yönetmek de denebilir.

Dijital halkla ilişkiler; ortam ve araçları, kurumun paydaşlarıyla ilişkileri, pazar payını genişletme, imaj ve itibarını güçlendirme, ürün hizmet ve markalarını tanıtma, kurumsal kimliği destekleme, kurumsal sosyal sorumluluk , kriz yönetimi, online itibar yönetimi gibi halkla ilişkiler alanlarıyla ilgili birçok olanak sağlamaktadır. Mevcut olanaklar da tabii ki yeni bir sektör haline geldi ve dijital iletişim ajansları hayatımıza girdi. Büyük PR danışmanlığı şirketleri, bütünleşik pazarlama iletişimi doğrultusunda kendi içlerinde dijital tarafı açsalar da dışarıdan uzman desteği almaktadırlar. Peki kim bu dijital ajanslar, neler yapıyorlar?

Dijital ajanslar; web site, aplikasyon tasarımının yanında, arama motoru optimizasyonu, sosyal medya, pazarlama gibi hizmetler de vermektedir. Ajansların gerçekleştirdiği stratejik ve içgörüsel çalışmaları dijital dünyanın beklenti ve dağılımına göre yaparlar. Tüm bu stratejik yaklaşımlar hedef kitleye en etkili ulaşımı sağlamak için kurulur.

Beş ayrı başlığa ayrılır:

  •         Dijital Ajanslar

  •         Sosyal Medya Ajansları

  •         Mobil Pazarlama Ajansları

  •         Dijital Medya Planlama Ajansları

  •         SEM&SEO Ajansları

Kurumsal şirketler yalnızca dijital iletişime değil aynı zamanda da geleneksel mecralara ağırlık vermeye devam etmekte… Fakat tabi ki her iki tarafında kitlesinin farklılığı doğrultusunda farklı stratejilere ek olarak, farklı dil, farklı görsel kullanımı özetle farklı içerik üretimi gerekmektedir. Şirketler geleneksel medyada kurumsal çizgilerini yansıtmak isteseler de, iş dijitale geldiğinde durum çok değişiyor. Yansıttıkları içeriklerin genç ve dinamik olmasını beklemekteler. Halbuki ikisi de aynı fikre hizmet ederler “Pazarlama Stratejisi”.

Sonuç olarak her iki tarafında ortak amacı marka bilinirliğini arttırmak, ürün ya da hizmet satışını arttırmak, markayı hatırlatmak, devamlılığı sağlamak denebilir. Her ikisi de doğru zamanda doğru yerde doğru hedef kitleyi ulaşabilmeyi felsefe edinmişlerdir. Bu sayede de marka değerlerini yeniden inşa ederler.

Bu yazıda temel olarak dijitalin ne olduğunu ve halkla ilişkilerle ilişkisini inceledik. Bir sonraki yazımız “dijital stratejiler”le devam edecek…

Dijital dünyada yol göstericiniz olması dileğiyle…